Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2017,
11.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Gianni Infantino FIFA kvalifikacije za SP 2018

Torek, 10. 1. 2017, 11.10

6 let, 7 mesecev

Širitev SP v nogometu

Na SP 2026 v nogometu kar 48 reprezentanc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Fifa

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v Dohi sprejela odločitev, da bo na svetovnem prvenstvu 2026, katerega prireditelj še ni znan, nastopilo kar 48 reprezentanc. Na SP 2018 (Rusija) in SP 2022 (Katar) bo obveljal format z 32 udeleženci, ki je bil prisoten tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji. Kritiki pravijo, da se je Fifa zaradi denarja, na voljo naj bi bilo tudi pol milijarde evrov več sredstev, odločila za XXL SP.

Nazadnje se je svetovno prvenstvo (SP) leta 1998 v Franciji razširilo na 32 ekip, kolikor je predvidenih držav udeleženk tudi na naslednjih dveh tekmovanjih v Rusiji 2018 in Katarju 2022. Pred tem je od leta 1954 do leta 1982 in prvenstva v Španiji na SP nastopalo po 16 ekip, nato pa po 24.

Fifa se je odločila za novo širitev, ki jo zagovarja tudi predsednik Gianni Infantino, ki v tem vidi možnost, da posamezne celine, zdaj je s 13 predstavniki najbolje zastopana Evropa, dobijo dodatno priložnost za nastop na SP. Obenem pa pri tem ne gre zanemariti finančnega vidika, saj si Fifa obeta precejšnje denarno povečanje prihodkov, po nekaterih ocenah tudi za pol milijarde evrov ali več.

Najmočnejši evropski klubi proti, Maradona za

Diego Armando Maradona podpira večje število udeleženec na SP. | Foto: Reuters Diego Armando Maradona podpira večje število udeleženec na SP. Foto: Reuters Več mest naj bi dobili zlasti Afrika in Azija, kar je tudi v predvolilnem programu obljubljal Infantino, verjetno pa bo o tem odločal majski kongres Fife. Razširitvi SP je najbolj nasprotovalo Združenje evropskih klubov (ECA), njen predsednik in nemška nogometna ikona Karl-Heinz Rummenigge je že decembra lani dejal, da je "sedaj napočil čas, da se začnemo znova ukvarjati s športom, ne s politiko, prav tako pa tudi komercialni interes ne bi smel biti več v ospredju".

Kritiki so tudi opozarjali, da bo povečanje števila udeležencev zmanjšalo kakovost SP in še bolj izčrpalo zlasti vrhunske igralce. Zagovorniki širitve, med katerimi je tudi argentinska legenda Diego Armando Maradona, pa menijo, da bo razširitev omogočila nastope številnim državam, ki sicer ne bi nikoli prišle na to tekmovanje.

Podrobnosti o novosti, ki bo nogometnemu svetu prvič predstavljena čez devet let, bo sledila po koncu zasedanja izvršnega odbora Fife. 

Koliko udeležencev bi moralo nastopiti na SP v nogometu?

  • 24
    14,07 %
    19 glasov
  • 32
    53,33 %
    72 glasov
  • 40
    5,19 %
    7 glasov
  • 48
    27,41 %
    37 glasov
Oddanih 135 glasov

Na mizi so bili štirje predlogi

Gianni Infantino je v Katarju, ki bo najboljše nogometaše na svetu gostil 2022, potrdil pomembno spremembo na SP. | Foto: Reuters Gianni Infantino je v Katarju, ki bo najboljše nogometaše na svetu gostil 2022, potrdil pomembno spremembo na SP. Foto: Reuters Sprejet je bil predlog, da bo 48 reprezentanc na SP 2026 razdeljenih v 16 skupin s po tremi ekipami. Da bi se izognili težavam z uvrstitvami na lestvici, bi vsako tekmo v primeru remija odločile enajstmetrovke, s čimer bi preprečili preračunavanja o tem, kdo bi napredoval.

V igri so bili še trije predlogi, ki jih Fifa ni sprejela. Po prvem predlogu bi 40 ekip nastopilo v osmih predtekmovalnih skupinah, osmerica prvo- in drugouvrščenih ekip pa bi se uvrstila v osmino finala in nato tekmovala po sistemu na izpadanje.

Drugi predlog s 40 ekipami bi moštva razdelil v deset skupin s po štirimi ekipami, v drugi del pa bi se uvrstilo deset zmagovalcev skupin in šest najboljših drugouvrščenih moštev.

Tretji predlog je prvenstvo z 48 ekipami, a po tako imenovanem sistemu play off, kjer bi bilo 16 ekip vnaprej uvrščenih v glavni del, preostalih 32 ekip bi nato na tekmi na izpadanje določilo drugih 16 udeležencev glavnega turnirja. Sledil bi zdaj znani sistem igranja z osmimi predtekmovalnimi skupinami in nadaljevanjem na izpadanje.

 

Zadnji naslov svetovnega prvaka (2014) je osvojila Nemčija. Najboljša je bila v Braziliji. | Foto: Reuters Zadnji naslov svetovnega prvaka (2014) je osvojila Nemčija. Najboljša je bila v Braziliji. Foto: Reuters

Ne spreglejte