Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 7. 2014,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Sparta Praga NK Maribor NK Maribor Kliton Bozgo

Sreda, 16. 7. 2014, 10.59

8 let

Strelski pohod Čeha, ki se je pridružil Messiju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kapetan praške Sparte David Lafata je na kvalifikacijskem srečanju lige prvakov poskrbel za odmeven dosežek. Mrežo estonskega prvaka Levadie je zatresel kar petkrat in se pridružil Lionelu Messiju.

V torek sta Zrinjski in Maribor v Mostarju odigrala taktično uspavanko, tako da se začetni rezultat 0:0 ni spreminjal, v Pragi pa so deževali zadetki. Češki prvak Sparta se je znesel nad estonskim. Zmagal je s 7:0, kar pet golov pa je prispeval kapetan David Lafata. Skoraj bi mu pripisali še enega, ko je branilec Levadie po njegovem strelu z glavo premagal lastnega vratarja, a je ostalo pri avtogolu. Izkušeni češki reprezentant je poskrbel za zgodovinski dosežek, na lestvici najboljših strelcev na tekmi lige prvakov pa se pridružil Lionelu Messiju in Mihailsu Miholapsu. Je pa razlika, saj je Argentinec petardo počil na tekmi osmine finala lige prvakov proti Bayerju iz Leverkusna (Barcelona je premagala lekarnarje s 7:1), Čeh pa zgolj na kvalifikacijskem dvoboju, ko se je na drugi strani znašel občutno slabši tekmec, prvak Estonije. Rekord se vseeno beleži, saj je šlo za uradno srečanje pod okriljem Evropske nogometne zveze. Tako kot v sezoni 1998/99, ko je latvijski prvak Skonto Riga ponižal goste iz Luksemburga (Jeunesse Esch) z 8:0, napadalec Miholaps pa se med strelce vpisal kar petkrat.

Kako se je na podvig odzval petkratni strelec v Pragi? "Najpomembnejša je zmaga, ne pa moji zadetki," je skromno dejal Lafata, ki je hat-trick dosegel že v prvem polčasu. Podobne misli po strelskih rekordih ponavadi uhajajo tudi iz ust Messija.

Statistiki so izpostavili, da Lafata ni sodeloval pri najvišjem porazu estonskega kluba v evropskih pokalih. Še vedno je najbolj boleč spomin na poraz Norme, ki jo je Maribor pred dvema desetletjema v Ljudskem vrtu torpediral z 10:0. Takrat je Klitonu Bozgu na tekmi pokala pokalnih zmagovalcev zmanjkal le gol, pa bi tudi on dočakal evropsko petico.

Ne spreglejte