Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Natisni članek

Roman Bezjak Benjamin Verbič Josip Iličić Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Kylian Mbappe Kylian Mbappe Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Robert Lewandowski infografika

Četrtek, 12. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Statistika evropskih kvalifikacij za SP 2018

Če ne bi bilo Ronalda, bi bil IIičić najboljši v Evropi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Slovenija Navijači Škotska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Statistika je po koncu skupinskega dela evropskih kvalifikacij za SP 2018 v Rusiji poskrbela za ogromno razpredelnic. Na številnih so se v osrednjih vlogah znašli slovenski nogometaši. Z reprezentanco so ostali prikrajšani za glavno nagrado, nastop na SP 2018, v različnih individualnih statističnih prvinah pa so se povzpeli zelo visoko.

Najbolj je navdušil Roman Bezjak. Korošec, ki je zavil v črno Škotsko in z dvema zadetkoma pomagal Sloveniji do domačega remija (2:2), je v kvalifikacijskem ciklusu za SP 2018 pokazal izjemno natančnost pri strelih. Skoraj vsi so romali v okvir vrat. Natančneje 72,7 odstotka. S tako visokim odstotkom se razen 28-letnega Bezjaka, ki je pri nemškem drugoligašu Darmstadtu obsojen na nemilost trenerja, ne more pohvaliti nihče v Evropi.

Slovenski napadalec je prvi na lestvici, v kateri sodelujejo nogometaši, ki so v kvalifikacijah za SP 2018 proti vratom streljali vsaj desetkrat. Kako velik podvig je uspel nekdanjemu napadalcu Celja, Ludogorca in Rijeke, priča pogled na lestvico in najbližja zasledovalca. To sta Kylian Mbappe, mladi francoski biser, vreden blizu 200 milijonov evrov, ter Španec Alvaro Morata, najdražja poletna okrepitev Chelseaja.

 

Če ostanemo pri strelih, sproženih na gol, lahko na evropskih lestvicah občudujemo še enega slovenskega junaka. Josip Iličić je dokazal, da je prerasel v najbolj nevarnega slovenskega nogometaša v napadu. Njegove podaje so vredne zlata. V zadnjem ciklusu je zbral pet podaj, po katerih so bili doseženi zadetki. Je sedmi podajalec v Evropi.

Od Kranjčana jih je sprožil več le Ronaldo

Josip Iličić je v tem ciklusu prispeval tri zadetke in pet podaj. | Foto: Vid Ponikvar Josip Iličić je v tem ciklusu prispeval tri zadetke in pet podaj. Foto: Vid Ponikvar Še bolj je bil podjeten pri strelih, ne nazadnje tudi zadetkih. Dosegel je tri in pomenil ogromno nevarnost za tekmečevo obrambo, saj je na tekmo v povprečju streljal na vrata kar petkrat. Statistika je razkrila, da se je Kranjčan v tej rubriki uvrstil na visoko drugo mesto. Več strelov, občutno več, je na dvoboj proti vratom ustrelil le najboljši nogometaš na svetu, Cristiano Ronaldo.

Portugalec je edini, ki je v kvalifikacijah sprožil več strelov na gol od zvezdnika Atalante, kar je velika pohvala za slovenski nogomet in v teh kvalifikacijah bolj ali manj razigranega Joja. V kako elitni druščini se je znašel nekdanji nogometaš Interblocka in Maribora, priča podatek, da je takoj za njim Valižan Gareth Bale, zelo blizu pa še vroči angleški golgeter Harry Kane.

Iličić se je zelo visoko znašel tudi na lestvici prekrškov, storjenih nad igralcem. Gorenjec s tehnično dovršenim znanjem je utrpel kar 35 prekrškov, zaradi katerih je moral na tleh preživeti dobršen del srečanj. Več prekrškov je utrpel le poljski zvezdnik Robert Lewandowski, ki mu je šlo v tem ciklusu skoraj vse kot po maslu, saj se je s Poljsko uvrstil na SP 2018, hkrati pa je postal prvi strelec kvalifikacij.

Verbič delal prekrške kot po tekočem traku

Benjamin Verbič (levo) je storil kar 24 prekrškov. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Benjamin Verbič (levo) je storil kar 24 prekrškov. Foto: Morgan Kristan / Sportida S tem pa se prisotnost Slovencev pri vrhu nekaterih statističnih prvin še ne konča. Omeniti je treba še Benjamina Verbiča, ki pa z dosežkom ne more biti preveč zadovoljen. Mladi Vojničan je v tem ciklusu storil kar 24 prekrškov nad tekmeci.

Več od njega jih je zbral le reprezentant Andore Marcio Vieira, ki je primoran nepravilna posredovanja, po katerih sodnik označi prekršek, opravljati zlasti nemoči svoje obrambne vrste. Verbič si drugo mesto na lestvici deli z reprezentantom Gibraltarja Leejem Casciarom, takoj za njim sta predstavnika Cipra in Ferskih otokov. V ospredju so torej reprezentanti držav, ki v Evropi nimajo večje nogometne večje veljave, kar ni prijetna tolažba za Verbiča.

O tem, kako so se v različnih statističnih prvinah odrezali drugi Slovenci, lahko več preverite v pestri infografiki.

Ne spreglejte