Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 8. 2013,
17.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Videoton

Četrtek, 1. 8. 2013, 17.41

8 let

Statistika nakazuje, da bo Maribor izločil Apoel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Enajstkratni slovenski prvaki so na dobri poti, da izločijo Apoel. Zaveznika imajo tudi v statistiki, saj so na prvi evropski tekmi v gosteh remizirali štirikrat, napredovali pa kar trikrat.

Vijolice se lahko pohvalijo z bogato zgodovino evropskih nastopov. Najbolj so ponosne na udeležbo v skupinskem delu lige prvakov, ko so v nepozabni sezoni 1999/2000 pod Prašnikarjevo taktirko šokirale Evropo, v solze pa spravile navijače Genka ter bogatega Lyona. Maribor je izstopal tudi v zadnjih sezonah, ko je dvakrat zaporedoma na evropskih zelenicah vztrajal do decembra in okusil skupinski del lige Europa. Po sredinem remiju pri ciprskem prvaku (1 : 1), ki ga je z zadetkom začinil kapetan Marcos Tavares, je korak bližje napredovanju. S podobno izkušnjo so imeli Mariborčani opravka v sezoni 2010/11, ko so se v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa z bližnjega gostovanja pri Videotonu vrnili z neodločenim rezultatom 1 : 1. V Ljudskem vrtu so Madžari slovenskemu klubu priznali premoč. Maribor je zmagal z 2 : 0 in si zagotovil napredovanje.

"Pekel" Ljudskega vrta preživel le Bešiktaš

Mariborčani so v zgodovini evropskih tekmovanj, če so prvo tekmo igrali v gosteh, remizirali petkrat. Dvakrat z 1 : 1 (Györ 2010 in Nikozija 2013), trikrat pa gledalci niso dočakali zadetkov (0 : 0) – nazadnje leta 2009 v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov v Tbilisiju, ko je Maribor iztržil remi z moštvom Wit Georgia, dvakrat pa se je to pripetilo v prejšnjem stoletju. Leta 1997, ko je Maribor v Istanbulu presenetil Bešiktaša, ter štiri leta prej, ko je v takratnem pokalu UEFA v Romuniji miroljubno remiziral z Glorio Bistrito. Statistika je bila v omenjenih primerih naklonjena Mariborčanom, saj so preskočili gruzijsko in romunsko oviro (obakrat so povratno srečanje dobili z dvema zadetkoma prednosti – 3 : 1 in 2 : 0), zaustavil jih je le črno-bel turški favorit, ki je pred 16 leti s 3 : 1 osvojil Ljudski vrt.

Kako bo v torek, 6. avgusta, ko bo na Štajerskem gostoval Apoel? V Ljudskem vrtu je že igral. Pred 11 leti je Maribor v boju za ligo prvakov premagal najboljšo ciprsko ekipo z 2 : 1, kar pa ni zadoščalo za napredovanje, saj je v Nikoziji po napeti končnici izgubil z 2 : 4. V sredo je ostal neporažen v Nikoziji, kar je odlična popotnica za povratno srečanje na najverjetneje razprodanem Ljudskem vrtu. Se bo zgodovina ponovila in bodo Ciprčani podoživeli usodo Videotona?

Ne spreglejte