Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
18.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Natisni članek

Bayer Leverkusen Barcelona Real Madrid liga prvakov Atletico Madrid slovenska nogometna reprezentanca Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 18.30

6 let, 6 mesecev

STATISTIČNI PREREZ SEZONE 2015/16 LIGE PRVAKOV

Številke, ki so Jana Oblaka katapultirale med zvezde (infografika)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

V soboto se je tudi uradno končala tekmovalna evropska sezona 2015/16. Smetano z vrha torte je polizal madridski Real, ki je v finalu lige prvakov v Milanu po loteriji kazenskih strelov premagal Atletico, Janu Oblaku je na nekaterih statističnih lestvicah delal družbo tudi Kevin Kampl.

Slovenski vratar Jan Oblak je blestel med srečanjem in zvezdnikom belih baletnikov dovolil, da njegovo mrežo v 120 minutah zatresejo le enkrat. Pri strelih z bele točke je potegnil krajšo, saj so bili izvajalci Reala sila natančni, po bolečem porazu v finalu pa je prejel tolažilno nagrado.

Najboljša ekipa lige prvakov:

Vratarja: Jan Oblak (Atletico Madrid), Manuel Neuer (Bayern München)
Branilci: Diego Godin in Juanfran (oba Atletico Madrid), Sergio Ramos, Thiago Silva in Marcelo (vsi Real Madrid), 
Zvezni igralci: Gabi in Koke (oba Atletico Madrid), Luka Modrić in Toni Kroos (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona)
Napadalci: Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Luis Suarez in Lionel Messi (oba Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern München), Cristiano Ronaldo in Gareth Bale (oba Real Madrid).

Tehnična ekipa Evropske nogometne zveze (Uefa) ga je uvrstila v najboljšo ekipo lige prvakov. Sestavlja jo 18 igralcev, povečini največjih nogometnih zvezdnikov na svetu, med njimi sta le dva vratarja. Oblaku dela družbo sloviti nemški vratar Manuel Neuer, ki je v polfinalu lige prvakov z Bayernom segel v roke Slovencu in mu zaželel veliko sreče v sklepnem dejanju. Slovenskemu vratarju, ponosu Škofje Loke, kot v teh dneh sporočajo veliki plakati v njegovem mestu, se ni izšlo. Sezono, v kateri je postavljal nove mejnike in rekorde, je končal z naslovom evropskega podprvaka.

Ulice Škofje Loke so v teh dneh v znamenju Jana Oblaka. | Foto: Ulice Škofje Loke so v teh dneh v znamenju Jana Oblaka. Kako se je izkazal v evropski sezoni 2015/16? Kako dobri so bili ostali? Preverili smo številne statistične rubrike in prišli do spoznanja, da je bila to sezona, ki sta jo Atletico in Oblak zaznamovala v marsičem.

V sezoni 2015/16 ga ni bilo udeleženca lige prvakov, ki bi v elitnem tekmovanju odigral toliko minut kot 23-letni slovenski reprezentant. Nekdanji vratar Olimpije in Benfice je ob zvokih himne lige prvakov med vratnicama prebil 1.230 minut. Zbral je tudi največ obramb (45). Tekmeci so v okvir njegovih vrat udarili 53-krat, Gorenjec pa je bil premagan le osemkrat.

 

Ronaldo ušel Messiju, najbolj učinkoviti Bavarci

Cristiano Ronaldo je osvojil ligo prvakov že tretjič. Enkrat z Manchester Unitedom, dvakrat z Realom. | Foto: Cristiano Ronaldo je osvojil ligo prvakov že tretjič. Enkrat z Manchester Unitedom, dvakrat z Realom. V sklepnem dejanju sezone ga je kot zadnji premagal Cristiano RonaldoSoigralci so mu stekli v objem, saj je Portugalec popeljal Real na evropski prestol. jZ izjemnim strelskim učinkom v tej sezoni je prednost na večni lestvici najboljših strelcev lige prvakov povišal na 11 zadetkov. Dosegel je že 94 zadetkov, zgolj v tej sezoni 16, večni tekmec in najbližji zasledovalec Lionel Messi, ki je jeseni izpustil nekaj tekem zaradi poškodbe. Argentinec jih je dosegel 83.

Nadaljnje potovanje po statističnih rubrikah lige prvakov razkriva, da je povprečje doseženih zadetkov na tekmo (2,78) najmanjše v zadnjih štirih sezonah lige prvakov. Največ golov je v povprečju dosegal Bayern (2,5), a je bilo zanj usodno, ko je na prvi polfinalni tekmi lige prvakov v Madridu proti Oblakovi mreži streljal s praznimi naboji.

Največ podaj na tekmo je zbral Bayern, kar po svoje ne čudi, saj ga je vodil Josep Guardiola, utemeljitelj tiki-take, znamenite igre s kratkimi podajami, ki jo negujejo le ekipe s tehnično dovršenimi igralci. Barcelona je na tretjem mestu, prvak Real na četrtem, finalist Atletico pa po številu podaj šele na 13. mestu.

Le dvanajst nogometašev je preteklo več kot Kevin Kampl

Kevin Kampl je v minuti pretekel 126 metrov. | Foto: Kevin Kampl je v minuti pretekel 126 metrov. Real ni prejel zadetka na več kot treh četrtinah dvobojev, visoko sta tudi Atletico in Dinamo Kijev, ki je v borbeni želji po boljšem rezultatu storil največ prekrškov na tekmo (16,6 prekrškov). Največ odvzetih žog ima Bayer Leverkusen, ki se je poslovil že po skupinskem delu, njegove barve pa je branil tudi Kevin Kampl. Slovenski reprezentant je visoko na lestvici najbolj vztrajnih in marljivih tekačev. Največ metrov na minuto so pretekli trije Oblakovi soigralci (Koke, Saul in Carrasco, strelec izenačujočega zadetka v finalu), na visokem 13. mestu pa je Slovenec, rojen v Solingen, ki je v ligi prvakov na minuto pretekel natanko 126 metrov.

Največ prekrškov je bilo storjeno nad brazilskim asom Neymarjem, ki ni bil uvrščen v najboljšo ekipo lige prvakov, največ zadetkov izven kazenskega prostora je dosegel Willian (Chelsea), največkrat je bil z glavo uspešen Robert Lewandowski (Bayern) … Pa ostali? Preverite v infografiki!.

Ne spreglejte