Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
26. 7. 2011,
12.48

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maccabi Haifa

Torek, 26. 7. 2011, 12.48

4 leta, 9 mesecev

Štajerci so že zmagovali v Haifi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obračun med Mariborom in Maccabijem Haifo bo peti slovensko-izraelski v Evropi. Celjani so pred 14 leti že osvojili štadion Kiryat Eliezer. Če bi šli po celjskih stopinjah še Mariborčani ...

Maccabi Haifa je eden izmed največjih in najbolj priljubljenih klubov v Izraelu. S slovenskim klubskim nogometom ima že nekaj izkušenj. Dvakrat se je nameril na Celjane in okusil različni izkušnji. V pokalu Intertoto je pred 14 leti dovolil slovenskemu predstavniku, da ga je pred domačim občinstvom ugnal z 1:0.

Takratno četo splitskega stratega Stanka Poklepovića je hitro v vodstvo popeljal Aljoša Sivko in zagotovil Celju prvo evropsko zmago v gosteh. Kasneje so nogometaši iz knežjega mesta v skupini 11 pokala Intertoto osvojili drugo mesto, Maccabi pa je končal povsem na repu. Šest let kasneje sta se kroglici s kluboma iz Celja in Haife ponovno srečali v bobnu. V pokalu UEFA je kazalo Celjanom imenitno. Najprej so v gosteh izgubili z 1:2, dragoceni zadetek v gosteh pa je v zadnjih izdihljajih srečanja dosegel Andrej Kvas, nato pa na povratnem srečanju na Areni Petrol vodili že z 2:0. Obakrat je v polno zadel kasnejši kapetan slovenske reprezentance Robert Koren. A Izraelci so vendarle vrnili udarec. V zaključku srečanja je sanje o podaljških odpihnil Hrvat Giovanni Rosso in pahnil Celjane iz tekmovanja.

Srhljive končnice Domžal

Po Celjanih so imeli z izraelskim tekmecem opravka še Domžalčani. In to dvakrat. Srečanja so bila zelo dramatična, saj so o napredovanju odločale zadnje minute. Tako so izbranci Slaviše Stojanoviča z veliko pomočjo sreče izločili Ashdod. Prva tekma v Izraelu se je končala z 2:2, vsi štirje zadetki so bili doseženi že v prvem polčasu, med strelci pa se je znašel tudi občasni reprezentant Dalibor Stevanovič, ki išče nov klub, znašel pa se je tudi na seznamu želja Mariborčanov.

Ko je bil Ashdod v Domžalah že na pragu napredovanja, saj je še minuto pred koncem vodil z 1:0, pa je na sceno stopil črnogorski napadalec Nikola Nikezić in klubu iz mesta v Kamniški Bistrici omogočil nepozabno izkušnjo s Stuttgartom. Domžalčani so novo izraelsko izkušnjo doživeli že v prihodnji sezoni. Začela se je imenitno. Zlatan Ljubijankič je z dvema zadetkoma poskrbel za preobrat na Nizozemskem. Zmaga z 2:1 je dovoljevala tudi tesen domači poraz na povratnem srečanju. Ko je Hapoel prek kasnejšega napadalca Interblocka Ivana Jolića prvič zatresel mrežo Domžal, so bili gostitelji še vedno v boljšem položaju. Nato pa je napočil čas za sodnikov podaljšek, ko so gostje zadeli še dvakrat in izločili Stojanovičevo ''šampionsko'' generacijo. Slovensko-izraelsko dvoboji so tako praviloma zelo napeti, nič kaj drugače pa ne gre pričakovati dogodkov na tekmah med Mariborom in Maccabijem. Ne gre prezreti, da je Haifa že izkusila moč Štajercev ...

Ne spreglejte