Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
20. 6. 2015,
14.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nogomet Srbija Brazilija

Sobota, 20. 6. 2015, 14.52

8 let

Srbija v nogometnih nebesih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mladi nogometaši Srbije so presenetljivo osvojili naslov svetovnega prvaka do 20 let in poskrbeli za evforijo v domovini. V finalu so po podaljških odpravili favorizirane sovrstnike iz Brazilije.

Srbski ljubitelji nogometa so v sedmih nebesih. Nadarjeni nogometaši, ki jih vodi Veljko Paunović, so šokirali svet in na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji stopili na najvišjo stopničko. Zadnje štiri tekme so dobili po infarktnih končnicah, saj so se dvoboji vedno prevesili v podaljške. Pokazali so izjemno psihološko zrelost in trdnost, saj so v odločilnih trenutkih pahnili na kolena tekmece in se razveselili prvega mesta.

Po evropskem naslovu do 19 let (2013) je Srbija osvojila še en naslov, ki ga mnogi poznavalci nogometa primerjajo z znamenitim rodom ''Čilencev''. Ko je nekdanja Jugoslavija leta 1987 v Čilu postala mladinska svetovna prvakinja, je svetu podarila ogromno nogometnih draguljev. Na poti do naslova so družno sodelovali takšni velemojstri kot Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Predrag Mijatović, Robert Jarni in drugi.

Lahko podoben domet v članski konkurenci v prihodnjih letih ustvarijo tudi srbski ''orliči'', med katerimi je tudi Nemanja Maksimović, nekdanji nogometaš Domžal? Ko je pozimi zapustil mesto ob Kamniški Bistrici, se je odpravil v oddaljeni Kazahstan, blagajna domžalskega kluba pa se je izdatno napolnila. Omenjala se je celo sedemmestna odškodnina, ki jo je dvakratnemu slovenskemu prvaku poravnala Astana. Isti igralec, ki je s Srbijo postal že evropski prvak do 19 let, je bil osrednji junak finalnega srečanja. Dve minute pred koncem drugega polčasa je izkoristil nezbranost v brazilski obrambi in dosegel zmagoviti zadetek za 2:1.

Slavje v Srbiji se je lahko začelo, Brazilci pa se še dolgo niso mogli sprijazniti, da so ostali brez načrtovanega šestega naslova mladinskega svetovnega prvaka. Srbski vratar Predrag Rajković je bil v finalu skoraj nepremagljiv in pošteno pokvaril načrte svetovni velesili.

Ne spreglejte