Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 5. 2015,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sevilla Kevin Gameiro Matjaž Kek NK Maribor NK Maribor Josip Iličić Bojan Jokić Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 26. 5. 2015, 16.21

8 let

Specialisti za drugorazredno evropsko tekmovanje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sevilla je najuspešnejši klub evropske lige oziroma pokala UEFA, kot se je drugorazredno evropsko nogometno tekmovanje imenovalo pred leti.

Tekmovanje, kot je evropska liga, je kot nalašč za klub, kot je Sevilla. Ta v močni španski ligi ob Realu in Barceloni seveda ne more računati na naslov. V pokalu morda še, v tem tisočletju je v njem zmagala dvakrat (v letih 2010 in 2007).

V prvenstvu je scenarij, kakršen je bil lanski, ko je ciljno črto kot prvi prečkal Atletico Madrid, enak glavnemu zadetku na loteriji. Zato ne čudi, da na nov in hkrati šele drugi naslov španskega prvaka pri Sevilli čakajo že skoraj 70 let. Prvaki so bili le leta 1946. Od takrat Andaluzijci naslovu niso bili niti blizu.

Prek Jana Oblaka in enajstmetrovk do tretjega naslova

Povsem drugačna je zgodba, ko beseda nanese na evropska tekmovanja. V evropski ligi oziroma pokalu UEFA, kot se je to tekmovanje imenovalo do leta 2009, so osvojili kar tri naslove.

Prvega leta 2006, ko so šli do konca pod vodstvom Juandeja Ramosa. Isti trener jih je do zmagoslavja v tem tekmovanju popeljal tudi sezono za tem.

Zdaj je pred podobnim podvigom še Unai Emery. Ta je naslov v evropski ligi osvojil že lani, ko je v finalu premagal Benfico, za katero je takrat še branil slovenski vratar Jan Oblak. Zdaj ima 43-letni Španec edinstveno priložnost, da ponovi podvig rojaka izpred slabega desetletja.

Slovence so izločali enega za drugim

Na poti do te priložnosti se je trener Seville srečeval z nenavadno velikim številom Slovencev in jih vse po vrsti izločil. Najprej je v skupinskem delu zasedel drugo mesto za Feyenoordom in končal evropsko pot Rijeke, ki jo vodi nekdanji selektor Slovenije Matjaž Kek, njen dres pa nosita (občasna) reprezentanta Goran Cvijanović in Miral Samardžić.

Na Reki se je Sevilla – zanimivo, v pretekli sezoni je na pot do evropske lovorike izločila tudi Maribor in le potrdila, da je njena usoda zadnjih let močno povezana s slovenskim nogometom ‒ komaj rešila pred porazom. Z igralcem manj je do remija z 2:2 prišla po izenačujočem golu v sodnikovem podaljšku. Pred domačimi navijači je zmagala z 1:0. Štiri točke je osvojila tudi proti Standard Liegu, katerega član je Martin Milec. Doma je zmagala s 3:1, v gosteh remizirala brez zadetkov. Na obeh tekmah je nekdanji član Maribora igral od prve do zadnje minute.

V osmini finala je v tej sezoni končala še evropsko sezono Villarreala, delodajalca Bojana Jokića, a izkušeni slovenski reprezentant pri nobenem izmed porazov, Andaluzijci so španski obračun dobili s 3:1 in 2:1, ni sodeloval, saj je bil poškodovan. V polfinalu so nogometašem Seville nasproti stali Josip Iličić in soigralci pri Fiorentini, a za Špance niso bili prevelik zalogaj. Sevilla je zmagala s 3:0 in 2:0. Slovenski zvezdnik, ki je v zadnjem času v izjemni formi, je na prvi tekmi igral deset, na drugi pa 90 minut in zapravil enajstmetrovko.

Na sploh so bili branilci naslova iz prejšnje sezone v izločilnih delih evropske lige zelo zanesljivi. Nanizali so kar sedem zmag in enkrat remizirali. Še največ težav so imeli v četrtfinalu proti Zenitu. Doma so zmagali z 2:1, v Rusiji pa vse do konca tekme zaostajali z 1:2 in kazalo je na podaljške. Da jih ni bilo, je z golom v 85. minuti poskrbel Kevin Gameiro.

Francoski napadalec je tudi eno izmed glavnih imen Seville v tej sezoni, v Evropi je zadel štirikrat, v domačem prvenstvu pa osemkrat in je drugi najboljši strelec moštva. V prejšnji sezoni je bil to Hrvat Ivan Rakitić, ki je medtem za 18 milijonov evrov prestopil v Barcelono in postal eden izmed nosilcev katalonskega nogometnega stroja.

Uspelo jim je tudi brez najboljšega iz prejšnje sezone

Z naskokom najbolj učinkovit je pri Andaluzijcih Carlos Bacca. Petkrat je zadel v Evropi, v španskem prvenstvu pa je za Kolumbijcem, ki je v Španijo prišel iz Belgije pred dvema letoma, izjemna sezona. Z 20 prvenstvenimi goli je bil peti strelec prvenstva oziroma tretji, če ne upoštevamo Cristiana Ronalda in Lionela Messija. Zvezdnika Reala in Barcelone tako ali tako vsako leto znova bijeta svojo bitko za najboljšega strelca.

Ob Bacci in Gameiru je treba opozoriti še na nekaj posameznikov. Zagotovo Stephana M'Bio. Izkušeni francoski vezist je dosegel že nekaj pomembnih evropskih golov za Sevillo. Pa defenzivnega vezista, ki prihaja iz Poljske, Grzegorza Krychowiaka, mlada ofenzivna vezista, Španca Denisa Suareza in Gerarda Deulofeueja, njunega rojaka Vitola in še koga. Zagotovo tudi danes 31-letnega Joseja Antonia Reyesa, nekoč velikega zvezdnika evropskega nogometa, ki je navduševal v majici londonskega Arsenala, pozneje pa bil tudi član madridskih Reala in Atletica.

Ne spreglejte