Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 9. 2015,
12.46

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Benjamin Verbič Köbenhavn Stale Solbakken Miha Zajc NK Celje NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija slovenska nogometna reprezentanca

Natisni članek

Sreda, 23. 9. 2015, 12.46

6 let, 10 mesecev

Slovenski reprezentant ne bo več psoval v angleškem jeziku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenski nogometni reprezentant Benjamin Verbič je pri Köbenhavnu doživel že toliko zanimivih stvari, da se sliši skoraj neverjetno, kako je dres danskega velikana prvič oblekel šele med poletjem.

Njegovo ime se pogosto pojavlja na naslovnicah danskih nogometnih medijev. Na evropskih tekmah je opozoril nase z evrogolom, žal pa tudi spornim rdečim kartonom, po katerem je njegov Köbenhavn izpadel iz lige Europa. Prvenstvo se še ni dobro začelo, ko mu je načrte prekrižala poškodba mišice, zaradi katere je izpustil tudi reprezentančni tekmi s Švico in Estonijo.

Počivati bi moral šest tednov, a se je vrnil predčasno, in to v velikem slogu. Na prvi tekmi po vrnitvi na zelenice je prispeval podajo, na drugi pa že zadetek. Njegov prvi, odkar igra v prvenstvu pravljične dežele, tako ponosne na brata Grimm in kraljeviča Hamleta.

Z mladim Vojničanom, ki so ga nogometaši slovenskih prvoligaških klubov v prejšnji sezoni izbrali za najboljšega, resnično ni dolgčas.

"Vesel sem, da sem se vrnil prej od načrtovanega. Nisem še stoodstotno pripravljen, a se stanje hitro izboljšuje," nam je z veselim glasom iz danske prestolnice sporočil Benjamin Verbič. Da se je tako hitro vrnil, je pomagala tudi dosledna pomoč klubske zdravstvene službe. Mladi Slovenec se kar ne more načuditi razliki, ki vlada med danskim in njegovim nekdanjim slovenskim delodajalcem.

"V Köbenhavnu imamo na voljo od tri do štiri fizioterapevte in dva maserja, v Celju smo imeli le enega. Vse je na veliko višji ravni, tako da sem lahko vsak dan brezskrbno opravljal terapije," je pojasnil del razloga, zakaj je prehitel prvotne zdravstvene ocene o vrnitvi in soigralcem pomagal že po treh, ne pa šestih tednih prisilnega počitka.

Zdajšnji trener ga spominja na Simona Rožmana

Köbenhavnu gre po izpadu iz Evrope, ko je končal pot kljub zmagi na Češkem, pri kateri je imel največje prste vmes ravno 21-letni slovenski reprezentant, bolje na domačih zelenicah. V prvenstvu so na vrhu, danes pa jih čaka še pokalni dvoboj, kjer so absolutni favoriti proti drugoligaškemu tekmecu.

Ker se konec tedna obeta mestna poslastica, gostovanje pri Brondbyju, bo trener Stale Solbakken spočil nekaj najboljših posameznikov. Tako se bo na klop preselil tudi nekdanji zvezdnik Celja.

"To je pričakovana poteza trenerja. Dobro sodelujeva, z menoj prebije ogromno časa. Ko pripravlja videoanalize, me pri določenih stvareh še popravlja, tako da sem zelo zadovoljen z njegovim delom," je slog norveškega stratega, ki je svoj čas pri Kölnu vodil tudi Milivoja Novakovića in Miša Brečka,. označil za podobnega tistemu, s katerim ga je v Celju vodil Simon Rožman.

So zelo izbirčni, zadovoljil bi jih le naslov prvaka

Odkar je Verbič zapustil knežje mesto, se nogometnemu Celju ne godi prav nič dobro. Prvoligaški klub, eden izmed treh, ki v obdobju državne samostojnosti niso nikdar izpadli iz 1. SNL (elitni trojček dopolnjujeta še Maribor in Gorica, op. p.), je po ekspresnem izpadu iz Evrope padel še na zadnje mesto Prve lige Telekom Slovenije.

"V Celju je bilo tako, da je bilo veliko odvisno od tega, kaj bo naredil posameznik. Pri Köbenhavnu za to skrbi ekipa. Imamo 20 enakovrednih igralcev. Vsak lahko prispeva nekaj. Do zdaj se nam je to obrestovalo. Dobili smo zadnje tri prvenstvene tekme in se povzpeli na prvo mesto."

Apetiti danskega velikana so bili vedno veliki. V tej sezoni se želi Köbenhavn vrniti na prestol. Je na dobri poti. "Mene, pa tudi soigralce, navijače in ves klub, bi zadovoljil le naslov prvaka. V tem primeru smo zelo izbirčni (smeh, op. p.). Radi bi sodeloval v kvalifikacijah za ligo prvakov in preprečili Midtjyllandu, da ubrani naslov."

Resnično ne ve, kje je šlo narobe

Ko spremlja Celje in njegove skromne rezultate v tej sezoni, kar ne more verjeti, da je tako hitro prišlo do tako ogromnega padca.

"Največ se slišim s kapetanom Vrhovcem, ki mi je potožil veliko stvari. Niso niti blizu tistemu, kar smo predstavljali lani. Trudijo se, vsak zase se trudi, da bi zapustil klub in se prodal na boljše, moralo pa biti obratno, saj bi morali ekipno poskrbeti, da se dvignejo na višjo raven. Niti niso igrali tako slabo, a jih rezultat ni nagradil," mu ni prijetno, ko vidi njegove nekdanje soigralce, med njimi je veliko dobrih prijateljev, na repu prvoligaške razpredelnice.

"Glede tega, kar se je dogajalo v klubu, sploh nimam besed," ga je močno začudilo slovo trenerja Simona Rožmana in športnega direktorja Ambroža Krajnca.

"Če bi mi nekdo pred nekaj meseci dejal, da bo Celje padlo tako globoko, bi se mu smejal. Klub je na meni zaslužil nekaj denarja, soigralci smo drug drugemu privoščili prestop v tujino … Resnično ne vem, kje je šlo narobe. Mogoče so bili previsoko zastavljeni cilji. Najbolj mi je škoda občinstva, saj klub ne bo imel več take podpore, kot smo jo imeli pred nekaj meseci."

Po vsakem dežju posije sonce

To, da bi Celjani izpadli, ga ne skrbi. Prepričan je, da bodo kmalu močno izboljšali položaj na lestvici in prehiteli kar nekaj tekmecev.

"Po vsakem dežju posije sonce. To bi lahko dejal tudi zase," nas je spomnil na vrnitev po odpravljeni poškodbi mišice. Prišla je ob nepravem času, saj je zaradi nje izpustil tudi druženje v izbrani vrsti, ki se poteguje za nastop na EP 2016.

"Nimam več zdravstvenih težav. Upam, da me bo selektor vpoklical za oktobrski tekmi. Do takrat bom odigral še dve, tri tekme," bo skušal selektorju Srečku Katancu dokazati, da se postopno že vrača v formo, ki ga je krasila v zadnjem letu.

V danski prestolnici mu je najbolj všeč park Tivoli, veliko pa se druži tudi z rojaki, ki jim v tem delu Evrope ne manjka, tako da imajo že tradicionalne slovenske večerje.

Spoznal je tudi sovaščanko Klaro, ki prav tako prihaja iz Vojnika. V Köbenhavnu živi že poldrugo leto, tako da se jo je Benjamin razveselil, ko jo je srečal na njegovi prvi legionarski izkušnji.

"Razkazala mi je mesto in mi veliko pomagala, da sem se hitreje privadil na Dansko. Zelo je tudi pametna," se je nasmejal in pohvalil svojo "turistično" vodičko, ki ga je popeljala po jugu Skandinavije.

Ne bo več psoval v angleškem jeziku

S soigralci se veliko druži. Prevladuje sproščeno ozračje, veliko je šal in smeha. Tako je lažje pozabil na najbolj črna trenutka, odkar nosi dres Köbenhavna. Ko je na povratni evropski tekmi z Jabloncem prejel rdeči karton, kar ni mogel verjeti, da mu ga je sodnik pokazal zaradi vsakdanje psovke, drugič pa se mu je stemnilo pred očmi, ko si je poškodoval mišico.

"Še vedno se spomnim tega kartona. To je izkušnja za naprej. Žal so mi možgani razmišljali v angleškem jeziku in sem izrekel psovko v tujem jeziku. Drugič jo bom v slovenskem (smeh, op. p.)," še vedno ne razume, zakaj mu je sodnik pokazal za takšen protest neposredni rdeči karton.

Celju ni šlo od rok, zdaj je na vrsti Olimpija

Tako kot ga je neprijetno presenetila celjska kriza, pa je začuden tudi nad izjemnim zmagovalnim nizom vodilne Olimpije. O njem pogosto kramlja z nekdanjim soigralcem Miho Zajcem, ki blesti v zeleno-belem dresu.

"Povedal mi je, da je v Ljubljani prisotna neka nova zgodba. Obrnil se je nov list v zgodovini Olimpije, vsi so visoko motivirani. Mihi želim vse najboljše, sem pa prepričan, da bo kmalu začel zmagovati tudi Maribor. To je le vprašanje časa, tako da pričakujem boj za naslov prvaka do zadnjega kroga. Slovenija potrebuje nekoga, ki bo Mariboru mešal štrene. Mi smo mu skušali v prejšnji sezoni, a nam ni šlo od rok, zdaj je na vrsti Olimpija. Mi smo žal plačali davek prekratki klopi," je pojasnil Vojničan, nesojena želja mariborskega kluba, ki v tej sezoni ni tako prepričljiv kot si je to domišljal pred začetkom tekmovanj.

Ni manjkalo veliko, pa bi lahko Verbič kariero nadaljeval v mestu ob Dravi, ne pa na severu Evrope. A do prestopa, čeprav sam takrat proti selitvi v Ljudski vrt ne bi imel prav nič proti, le ni prišlo. Zdaj je po svoje vesel, da se je raje odločil za prestop na Dansko, kjer je prepričan, da še ni pokazal vsega, kar zna.

Ne spreglejte