Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
12. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Matic Kotnik Panionios ND Gorica

Sreda, 12. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Matic Kotnik

Slovenec, ki želi končati evropsko pot Gorice

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Matic Kotnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

26-letni Matic Kotnik je poleti prvič zapustil slovenski nogometni prostor, a se bo že ob krstnem nastopu v tujem klubu spet moral srečati z njim. Njegov Panionis bo v četrtek v kvalifikacijah za ligo Europa v Atenah gostil slovenskega podprvaka Gorico. "Ne bo nam lahko," sporoča nekdanji dolgoletni član Celja.

Gorica se bo v Grčiji s Panioniosom v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa pomerila v četrtek ob 22. uri po lokalnem oziroma 21. uri po srednjeevropskem, slovenskem času.

Panionos in štadion Nea Smyrni, ki sprejeme 11.700 gledalcev, sta naslednja evropska postaja novogoriških nogometašev. V želji po napredovanju bodo morali najmanj enkrat premagati nasprotnikovega vratarja, kar jim je do zdaj uspelo že velikokrat. Natančneje 26 žog so spravili za njegov hrbet, a je res tudi to, da so proti njemu odigrali 19 tekem. Vratar Panioniosa je namreč zadnjih šest sezon redno branil vrata Celja, s katerim se je v Sloveniji seveda večkrat meril z Gorico.

"Gorica mi je bila v prejšnji sezoni zelo všeč, saj gre za ekipo z mladimi igralci, ki znajo igrati nogomet. Ekipa iz prejšnje sezone je ostala praktično enaka, njeni nogometaši so že nekaj časa dobro uigrani. Čaka nas težka naloga," je povedal Matic Kotnik, ki je v prvi polovici junija postal član Panioniosa. Z njim je podpisal triletno pogodbo in se takoj napotil v Grčijo.

Na Gorico se pripravljajo že skorajda en mesec

V prejšnji sezoni je igral za Celje. | Foto: Vid Ponikvar V prejšnji sezoni je igral za Celje. Foto: Vid Ponikvar Pri Panioniosu so namreč priprave na novo sezono, v kateri prvič po devetih letih nastopajo v Evropi, začeli že 15. junija. "Zbrali smo se in odšli za dva tedna v hribe štiri ure od Aten. Potem smo formo pilili v domačem okolju," pravi nogometaš, ki se lahko pohvali s kar 157 nastopi v slovenski prvi ligi. Kot nekoga, ki je še v prejšnji sezoni igral v njej, so ga pri Panionisu v dneh od žreba drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa, seveda povpraševali po Gorici, njihovem prvem evropskem nasprotniku.

"Soigralci so me malo spraševali, za kakšno ekipo gre, medtem ko sem se s trenerjem o Gorici malo pogovarjal že takrat, ko je postalo znano, da je to eden izmed naših mogočih nasprotnikov. Sicer pa se ne gre bati, da ne bomo pripravljeni. Naš trenerski štab je igro Gorice dodobra analiziral, brez skrbi," sporoča Kotnik, ki hvali Gorico, a ne beži od vloge favorita.

V Atenah opozarjajo na Rifeta Kapića in spoštujejo novogoriške nogometaše. | Foto: Vid Ponikvar V Atenah opozarjajo na Rifeta Kapića in spoštujejo novogoriške nogometaše. Foto: Vid Ponikvar

Glas o Rifetu Kapiću je segel do Aten

"Vsi si želimo napredovati, kar bi bilo normalno, saj smo favoriti. Toda Gorico tukaj zelo spoštujejo, podcenjevanja ne bo. Trener nas vseskozi opozarja, da je pred nami zahtevna naloga. Tudi zato, ker je Gorica že odigrala nekaj tekem, medtem ko je pred nami prva v sezoni," pravi slovenski nogometaš, ki pri Gorici najbolj spoštuje Rifeta Kapića.

"Nanj nas je opozoril tudi naš trener. Zavedamo se, da je motor njihove ekipe, ki je še kako nevarna. Zelo spoštujem tudi mojega kolega na strani Gorice, vratarja Gregorja Sorčana. Skratka, Gorica je zelo dober nasprotnik, ki je že dolgo časa skupaj, kar je tudi njena največja prednost," je Kotnik razkril, da je glas o mladem bosanskem vezistu, ki navdušuje v modrem dresu, segel tudi do ušes Michalisa Grigoriouja, trenerja Grkov.

Dvakrat so igrali v skupinskem delu pokala UEFA

Panionios je stari znanec Evrope. | Foto: Reuters Panionios je stari znanec Evrope. Foto: Reuters Gorica je do zdaj odigrala natanko 50 evropskih tekem. Kar nekaj izkušenj z igranjem na mednarodnih tekmah ima tudi njen naslednji nasprotnik. Panionios jih je namreč odigral 38.

Prvo daljnega leta 1969, ko je nastopal še v nekdanjem pokalu velesejemskih mest, poznejšem pokalu UEFA in zdajšnji ligi Europa. Najbolj se je izkazal v sezoni 1998/99, ko je prišel celo do četrtfinala nekdanjega pokala pokalnih prvakov. Dvakrat, v sezonah 2004/05 in 2007/08, je igral v skupinskem delu pokala UEFA.

Nazadnje je v Evropi nastopal leta 2008, ko je v nekdanjem pokalu intertoto v drugem krogu izločil OFK Beograd, potem pa v tretjem krogu dvakrat z 0:1 izgubil proti Napoliju in se poslovil od tekmovanja.

Novogoričane bodo pričakali vročekrvni navijači

"Prepričan pa sem, da nam bo kljub vsemu uspelo, saj smo boljše moštvo. Naredili bomo vse, da to potrdimo tudi na igrišču," vseeno pravi. "Imamo zelo mlado, hitro in dobro tehnično podkovano ekipo. Mislim, da bomo igrali dobro. Ob tem nastopamo pred domačim občinstvom, kar je prav gotovo prednost. Slišim, da bo na štadionu veliko navijačev, ki so željni evropskih tekem," je še povedal Kotnik, ki se je v predmestju večmilijonskih Aten dobro znašel in bo v novi sezoni očitno prvi vratar Panioniosa.

Štadion Nea Smyrni naj bi bil v četrtek zvečer dobro zapolnjen. | Foto: Reuters Štadion Nea Smyrni naj bi bil v četrtek zvečer dobro zapolnjen. Foto: Reuters

"Na začetku je bilo malo težje, saj sem prvič v tujini in je bil zame vse skupaj manjši šok, toda zdaj se počutim odlično. Sploh v okolici, kjer živim, mi je zdaj že vse znano, tako da sem se privadil. V klubu se prav tako počutim odlično, soigralci so me sijajno sprejeli, vse kaže, da bom prvi vratar, s trenerjem se razumem, tako da je vse v najlepšem redu. Bolje skoraj ne bi moglo biti. Ko bo k meni prišlo še dekle, ki mora opraviti še nekaj študijskih obveznosti, bo še lepše," je prvih nekaj tednov prve nogometne izkušnje z igranjem v tujini predstavil zadovoljni Slovenjgradčan, ki v Grčiji živi v stanovanju in ima na voljo tudi klubski avto.

Začutil je, da je čas za novo stopničko

V Grčiji se počuti odlično. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V Grčiji se počuti odlično. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Stike s Panioniosom je navezal že proti koncu prejšnje sezone, v kateri je Celjanom pomagal do petega mesta v prvenstvu, in se, čeprav je dobil še nekaj ponudb iz tujine, odločil, da po šestih letih zapusti Celje.

"Ni bilo lahko zapustiti Celje, a sem čutil, da je čas za stopničko višje na moji nogometni poti. Mislim, da sem ravnal pravilno. Za zdaj gre v Grčiji vse tako, kot sem si želel. Če bo tako tudi v prihodnosti, bom zelo zadovoljen. Potem si seveda želim še višje in dlje. Toda najprej si moram izboriti stalno mesto med vratnicama Panioniosa, dobro igrati in potem bomo videli, kaj in kako," ima jasno začrtane cilje 190 centimetrov visoki vratar, ki je januarja letos v Abu Dabiju na tekmi proti Finski nastopil za B-reprezentanco Slovenije.

Avgusta lani se je prvič znašel tudi na "pravem" seznamu selektorja Srečka Katanca, a za člansko izbrano vrsto še ni nastopil. Če bo v Grčiji branil redno in dobro, morda dočaka tudi ta dan. Ne nazadnje bo njegovih na očeh tudi na tekmah proti Gorici, ki ju bo selektor zagotovo spremljal.

V Panioniosu imajo očitno radi Slovence

Ermin Šiljak je bil prvi Slovenec pri Panioniosu. | Foto: Vid Ponikvar Ermin Šiljak je bil prvi Slovenec pri Panioniosu. Foto: Vid Ponikvar Kotnik še zdaleč ni prvi Slovenec v dresu Panioniosa. Do zdaj so zanj nastopali že štirje. Zanimivo, da so vsi odšli že po enem letu.

Prvi je bil nekdanji napadalec slovenske reprezentance Ermin Šiljak, ki je za Panionios igral med letoma 2002 in 2003. V njegovem dresu je na 38 tekmah zabil 13 golov.

Drugi je bil branilec Goran Sanković, ki je bil njegov član med letoma 2003 in 2004, a je imel težave s poškodbami, zato je v njegovem dresu odigral samo eno tekmo in potem tudi končal nogometno pot.

Vratar Safet Jahić je bil član Panioniosa med letoma 2005 in 2006, a zanj ni zaigral niti enkrat.

Zadnji od Slovencev je v predmestju Aten nogomet igral Dražen Žeželj. Med letoma 2006 in 2007 je zanj odigral vsega dve tekmi.

Ne spreglejte