Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
29. 9. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

5

Natisni članek

Andraž Kirm kvalifikacije za SP 2018 Anglija Slovaška Matic Kotnik Robert Berić Petar Stojanović slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Četrtek, 29. 9. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski seznam za tekmi s Slovaško in Anglijo

Katanec povabil novo vijolico, o Šporarju ne razmišlja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

5

Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je na Brdu pri Kranju predstavil izbor kandidatov za kvalifikacijski tekmi za SP 2018 proti Slovaški (8. oktober) in Angliji (11. oktober). Novinec na seznamu je član Maribora Aleks Pihler, povratniki so štirje, sam pa je sporočil, da še naprej ostaja selektor.

Katanec sporoča navijačem, da jih čaka trpljenje
Kako so se konec prejšnjega tedna izkazali slovenski nogometni legionarji?

Slovenska izbrana vrsta je v uvodnem nastopu v kvalifikacijah za SP 2018 remizirala z Litvo (2:2), prihodnji mesec pa jo čakata dve domači tekmi v Stožicah. Najprej se bo udarila s Slovaško, nato pa še z Anglijo. Ta je pred kratkim ostala brez "požrešnega" selektorja Sama Allardycea, tako da jo bo v Ljubljani vodil začasni selektor Gareth Southgate.

Prošnja navijačem

Anglija je po mnenju Katanca močnejša od Slovaške. V prvem krogu kvalifikacij je v Bratislavi premagala Slovake z 1:0. | Foto: Reuters Anglija je po mnenju Katanca močnejša od Slovaške. V prvem krogu kvalifikacij je v Bratislavi premagala Slovake z 1:0. Foto: Reuters "To bosta zelo težki tekmi, saj igramo proti reprezentancama, ki sta že postavljeni. Mi v tem trenutku žal nismo. Brez prispevka desetih igralcev v obrambnem delu ne bomo mogli priti do ugodnega rezultata," opozarja selektor Srečko Katanec in prosi navijače, da bi na srečanjih s Slovaško in Anglijo nudili reprezentantom podporo vseh 90 minut, s katero bi jim lahko pomagali do boljših rezultatov.

"Ko je tekme konec, pa lahko navijači izrazijo svoje zadovoljstvo ali nezadovoljstvo. Do zadnje minute pa naj podpirajo fante," je dodal Srečko Nazionale, ki ostaja prepričan, da je Anglija prvi favorit za osvojitev prvega mesta.

Stojanović odpadel, ker se premalo posveča obrambnim nalogam

Robert Berić ima poškodovano stegensko mišico. | Foto: Vid Ponikvar Robert Berić ima poškodovano stegensko mišico. Foto: Vid Ponikvar Nekaj reprezentantov ni zdravih. Na seznamu tudi tokrat ne bo Nejca Vidmarja (Olimpija), ki se ga v reprezentanci drži status tretjega vratarja. Po operaciji rame letos ne bo več stopil med vratnici.

Z zdravstvenim težavami se ubadata tudi napadalec Robert Berić (St. Etienne) in branilec Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), ki ga ni na seznamu. Ne le zaradi zdravja, ampak tudi zaradi načina iger v dresu zagrebškega Dinama, kjer ni zadovoljil selektorja s prispevkom v obrambi.

"V principu sploh ni branilec, ampak napadalec. Zelo malo se posveča obrambnim nalogam. Pa ne samo on. Tudi Skubic ima tako težavo," je pojasnil selektor Slovenije, ki ga oktobra čakata najbolj zahtevni domači tekmi v kvalifikacijskem ciklusu za SP 2018.

Krčan, ki je v dresu St. Etienna v dobri strelski formi, si je na zadnji tekmi poškodoval stegensko mišico, tako da bo skoraj zagotovo preskočil današnji dvoboj evropske lige z Anderlechtom. Vprašljiv je tudi za nedeljski derbi z Lyonom, na katerega nima prijetnih spominov, saj si je pred slabim letom na gostovanju pri levih poškodoval koleno in bil nato odsoten z igrišč več kot polovico leta.

Mladi zvezni igralec Maribora Aleks Pihler je le nekaj mesecev po selitvi iz Zavrča v Ljudski vrt prejel prvi vpoklic v člansko reprezentanco. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mladi zvezni igralec Maribora Aleks Pihler je le nekaj mesecev po selitvi iz Zavrča v Ljudski vrt prejel prvi vpoklic v člansko reprezentanco. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Stojanović, ki je vprašljiv za nedeljski hrvaški derbi med Dinamom in Pušnikovim Hajdukom, se je znašel na seznamu mlade reprezentance do 21 let. Vodi jo Primož Gliha.

Zakaj je Pihler vskočil namesto Vrhovca?

Novinec na seznamu slovenske reprezentance je član Maribora Aleks Pihler, povratniki pa so Rok Kronaveter (Olimpija), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig), Boban Jović (Wisla) in vratar Jan Koprivec (Anorthosis).

Rok Kronaveter, najboljši igralec Prve lige Telekom Slovenije (2015/16), se je vrnil v reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar Rok Kronaveter, najboljši igralec Prve lige Telekom Slovenije (2015/16), se je vrnil v reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar "Nekateri igralci, ki jih vpokličem, se nato v klubih malce izgubijo. Če je nekdo mlad, a ne igra v klubu ne igra, mi ga je zelo težko poklicati v reprezentanco. Zato bom raje ponudil priložnost nekaterim drugim," je selektor pojasnil odločitev na primeru Blaža Vrhovca (Maribor), ki ga za razliko od zadnje reprezentančne akcije ni več na seznamu.

"Pihler pri Mariboru igra, Vrhovec, ki je bil na dveh reprezentančnih akcijah, pa žal ne. Nanj sem stavil. Vem, da zna igrati, a ne igra kontinuirano v klubu. To je za našega igralca velik primanjkljaj," je povedal 53-letni Ljubljančan. 

Dolgoletni reprezentant Andraž Kirm ga v dresu Olimpije še ni prepričal, tako da se še drugič zapored ni pojavil na seznamu.

O Šporarju ne želi polemizirati

Konkurenca za mesta v konici napada ostaja enaka tisti, s katero se je lotil srečanja v Litvi. O Andražu Šporarju, ki je v sredo debitiral v ligi prvakov in zaigral za Basel na gostovanju pri Arsenalu, ni razmišljal.

Andraž Šporar bo oktobra zaigral v državnem dresu reprezentance do 21 let. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Andraž Šporar bo oktobra zaigral v državnem dresu reprezentance do 21 let. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Ne razumem, zakaj bi bil vpoklican, če se je vrnil, a sploh še ni zaigral za reprezentanco," ni želel polemizirati o nekdanjem napadalcu Olimpije, je pa poudaril, da zgolj vrnitev na igrišče še ne more biti merilo za uvrstitev na reprezentančni seznam.

Šporar bo oktobra pomagal mladi izbrani vrsti do 21 let, ki jo 11. oktobra čaka odločilna tekma za napredovanje, gostovanje v Srbiji. 

Nalogo bo izpolnil do konca

Na novinarski konferenci se je pojavilo tudi vprašanje, ali bo še naprej na čelu slovenske reprezentance, potem ko smo pred časom slišali izjavo, da ne bo več selektor, če bo Aleksander Čeferin postal predsednik Uefe. "Nalogo bom peljal do konca in sestavil novo reprezentanco," je končal debato o njegovem statusu. Pogodba z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) se mu izteče leta 2018, ko bo Rusija gostila svetovno prvenstvo.

Seznam slovenskih nogometašev za tekmi s Slovaško in Anglijo:

Vratarji: Vid Belec (Carpi, Italija), Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija), Jan Koprivec (Anorthosis Famagusta, Ciper)

Branilci: Boštjan Cesar (Chievo, Italija), Bojan Jokić (Villarreal, Španija), Boban Jović (Wisla Krakov, Poljska), Miha Mevlja (Rostov, Rusija), Miral Samardžić (Henan Jianye, Kitajska), Nejc Skubic (Konyaspor, Turčija), Aljaž Struna (Carpi, Italija), Dejan Trajkovski (Twente, Nizozemska),

Zvezni igralci: Valter Birsa (Chievo, Italija), Matic Črnic (Rijeka, Hrvaška), Josip Iličić (Fiorentina, Italija), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen, Nemčija), Rene Krhin (Granada, Španija), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Italija), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Danska), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig, Nemčija), Aleks Pihler (Maribor), Miha Zajc (Olimpija)

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne, Francija), Roman Bezjak (Rijeka, Hrvaška), Milivoje Novaković (Maribor)

Spored tekem Slovenije do konca kvalifikacij za SP 2018:

8. oktober 2016: Slovenija – Slovaška
11. oktober 2016: Slovenija – Anglija
11. november 2016: Malta – Slovenija
26. marec 2017: Škotska – Slovenija
10. junij 2017: Slovenija – Malta
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017: Slovenija – Litva
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017: Slovenija – Škotska

Ne spreglejte