SiolNET. Sportal Nogomet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ligi MLS grozi prekinitev dejavnosti

Se bo nogomet v ZDA ustavil?

0,15

termometer

MLS logo, Major soccer league |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

 Severnoameriški nogometni ligi (MLS) grozi prekinitev dejavnosti oziroma "lockout", če do naslednjega četrtka ne bo novega dogovora za sezono 2021 z igralci glede zadev, povezanih z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodstvo lige je podaljšalo pogajalsko obdobje za en teden, a je dodalo, da so daleč od dogovora z združenjem igralcem MLSPA. "Če do 4. februarja ne bomo dokončali nove kolektivne pogodbe, je sindikat soglasno izglasoval, da liga prekine zdajšnjo kolektivno pogodbo in uvede prekinitev dejavnosti," je MLS zapisala v sporočilu za javnost.

MLSPA pa je opozoril, da bi bil "lockout" katastrofa za ligo.

Vodstvo lige pravi, da bi kljub "lockoutu" ob pandemiji še naprej plačevalo premije za zdravstveno zavarovanje za igralce in družine. Predlog MLS je sicer, da bi igralcem plačali stoodstotno kompenzacijo v letu 2021 v zameno za podaljšanje zdajšnje kolektivne pogodbe za dve leti, torej do konca 2027.

MLS logo, Major soccer league | Foto: Reuters Foto: Reuters

To naj bi omogočilo ligo in klubom delno nadomestiti izgube iz 2021, ki so posledica pandemije novega koronavirusa, in hkrati dolgoročno zaščititi "zdravje" lige.

MLSPA pa poudarja, da sta obe strani februarja lani prišli do dogovora o petletni kolektivni pogodbi, a je sezono 2020 ogrozil covid-19, posledica pa je bila ta, da so igralci pristali na nižje plače in druge dogovore v skupnem znesku več kot 120 milijonov evrov.

Predlaga pa podaljšanje kolektivne pogodbe do konca sezone 2026, zmanjšanje dobe za proste igralce za eno leto in tudi znižanje drugih omejitev pri zaslužkih prostih igralcev.

Nova sezona lige MLS, v kateri bo 27 klubov, med njimi tudi trije s slovenskim pridihom (Portland/Aljaž Ivačič, Chicago/Robert Berić, Montreal/Aljaž Struna), bo 26. po vrsti. Novinec bo Austin, v prihodnje pa se bo priključili še klubi iz Charlotte, St. Louisa in Sacramenta.

Columbus Crew Sportal Columbus Crew drugič prvaki ZDA v nogometu Robert Berić Sportal Slovenec, ki živi v ZDA kot v čudnem filmu
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin