Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 8. 2015,
21.15

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Robert Berić Rapid Dunaj Manchester United Nyon

Četrtek, 6. 8. 2015, 21.15

5 let, 3 mesece

Robert Berić na Old Traffordu?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski napadalec Robert Berić bi lahko v kratkem nastopil na Old Traffordu. Možnosti so 20-odstotne, saj je Manchester United eden izmed petih kandidatov za tekmeca Rapida v play-offu lige prvakov.

Svetlolasi Krčan, ki kot za stavo zadeva pri dunajskem Rapidu, je skupaj s soigralci v avstrijski prestolnici poskrbel za nogometno evforijo. Vrelišče bo dosegla malce po 12. uri, ko bodo navijači v zeleno-belem spremljali žreb lige prvakov v Nyonu, nato pa izvedeli ime tekmeca, s katerim bodo njihovi ljubljenci obračunali za glavno nagrado. Če bi si Rapid priigral nastop v skupinskem delu lige prvakov, bi bil to prvovrsten podvig, saj bi na poti do uresničitve sanj premagal dva zelo močna tekmeca. Kot podprvak Avstrije se je zaradi pravila Evropske nogometne zveze (UEFA) primoran v kvalifikacijah lige prvakov meriti le s tekmeci iz močnejših prvenstev, ki v svoji državi niso osvojili prvega mesta, a so tako na papirju kot tudi v realnosti zelo neugodni.

Nizozemski Ajax se je kot prvi z omenjenega seznama že opekel. Robert Berić je njegovo mrežo zatresel tako na Dunaju kot tudi v Amsterdamu, kmalu pa bosta sledila dva nova evropska spektakla. Čaka le še na ime tekmeca. Mogočih je le pet, med njimi pa po veličini, tradiciji in bogastvu izstopa Manchester United. Rdeči vragi so v prejšnji sezoni v angleškem prvenstvu osvojili četrto mesto, tako da si bodo morali mesto med evropsko elito zagotoviti v kvalifikacijah.

Poleg Uniteda se lahko Rapid pomeri še z Valencio (če bo napredovala, bo Španija postala prva država v zgodovini lige prvakov s petimi udeleženci), Šahtarjem (v sredo je nadigral vedno ambiciozni Fenerbahče), Bayerjem iz Leverkusna in mariborskim ''znancem'' Sportingom iz Lizbone. Ples kroglic v Nyonu bo odločil, kakšna bo usoda Berićevega kluba, ki pa si je že v vsakem primeru zagotovil nogometno jesen. Če mu v play-offu za uvrstitev v lige prvakov ne bo uspelo, ga čaka tolažilna, a prav tako sladka nagrada, nastop v skupinskem delu lige Europa. Vprašanje je le, ali bo Berić tudi jeseni vztrajal na Dunaju. Njegova cena po zadnjih zadetkih raste, zanj pa se resno zanimajo v Franciji. Sam bi se najraje nagradil s prestopom v katerega izmed večjih nemških klubov, a bo moral spoštovati odločitev Rapida, ki je zanj izpostavil krepko odškodnino. Kdor bi rad 23-letnega Slovenca, mora plačati več kot pet milijonov evrov. Reading tega ni storil in je takoj izpadel s seznama.

Monaco in Lazio na seznamu neželenih tekmecev

Finale lige prvakov bo 28. maja 2016 v Milanu, na širšem seznamu pa med kandidati za evropski naslov omenjajo tudi Manchester United, ki se pod vodstvom Louisa van Gaala po enoletnem premoru vrača na evropsko sceno. Navijači trikratnih evropskih prvakov so težko doživljali leto prisilnega izostanka, zato bi bilo razočaranje ob morebitnem neuspehu v kvalifikacijah še toliko večje, saj jih igranje v ligi Europa ne bi zadovoljilo.

Favoriti med nosilci v skupini neprvakov bodo zelo pozorni na žreb zadnjega kroga kvalifikacij, saj se lahko pomerijo z dvema zelo nepredvidljivima tekmecema. Prvi je Monaco, ki se je v prejšnji sezoni uvrstil med osem najboljših v ligi prvakov in je že v odlični formi, drugi pa rimski Lazio, ki je v svoji domovini ''pet minut pred dvanajsto'' zaprl vrata lige prvakov Napoliju, zdaj pa si želi, da bi v boju za sklepno dejanje, ki bo na Apeninskem polotoku, vztrajal čim dlje.

Zgodovinska priložnost za Albanijo in Kazahstan

V petek bosta v plesu kroglic sodelovala le dva dozdajšnja evropska prvaka. Manchester United je bil najboljši trikrat (1968, 1999, 2008), Celtic pa enkrat (1967). Velikan iz Glasgowa, ki ga je lani v play-offu izločil Maribor, kot prvak Škotske sodeluje v skupini prvakov. Vsi klubi, ki so v kvalifikacijah prišli tako daleč, so že zaslužili 5,4 milijona evrov, kar je izredna novica zlasti za predstavnike manj bogatih držav.

Astana Branka Ilića, ki je presenetila Maribor v drugem krogu kvalifikacij, nato pa s pomočjo sreče po srhljivem koncu izločila finski HJK Helsinki, vztraja v igri za veliko nagrado. Žreb bi lahko poskrbel tudi za sosedski obračun, ki bi presegal meje navadnega srečanja, če bi se spoprijela zagrebški Dinamo in beograjski Partizan Gregorja Balažica.

V dozdajšnjem delu kvalifikacij se je pripetilo nekaj presenečenj. V igri še vedno vztraja albanski prvak Skenderbeu, ki si je tako že zagotovil evropsko jesen, kar je ogromna senzacija. Albanija in Kazahstan še nista okusila igranja v ligi prvakov, tako da bi lahko leto 2015 postreglo z zgodovinskim dejanjem.

Ne spreglejte