Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
22. 8. 2017,
14.25

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

Rujevica UEFA liga prvakov Olympiacos NK Rijeka Matic Črnic Matjaž Kek

Torek, 22. 8. 2017, 14.25

12 mesecev

Rijeka pred tekmo z Olympiakosom

Kek za tekmo leta odpisal Črnica

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Matjaž Kek je z Mariborom, Rijeko in slovensko nogometno reprezentanco izkusil ničkoliko pomembnih srečanj, le malo pa jih je bilo tako zelo pomembnih kot današnji dvoboj na Rujevici. Mariborčan lahko hrvaškemu prvaku Rijeki zagotovi zgodovinski uspeh in ga prek zahtevne grške ovire, prvaka Olympiakosa, popelje v donosno ligo prvakov. Na prvi tekmi v Pireju je izgubil z 1:2.

Navijači Rijeke nestrpno čakajo začetek dvoboja, ki bo odločil o tem, v katerem tekmovanju bo nastopil hrvaški prvak v nadaljevanju evropske sezone.

Če bo izločil grškega prvaka Olympakosa - za napredovanje mu zvečer zadošča že tesna zmaga z 1:0 -, bo prvič v zgodovini zaigral v skupinskem delu lige prvakov in si prislužil 15 milijonov evrov nagrade, če bo izpadel, pa bo evropsko pot nadaljeval v skupinskem delu evropske lige in postal bogatejši za okrog šest milijonov evrov.

Nekaj bo treba vprašati tudi Rijeko

Tako se je veselil Kek po zgodovinskem naslovu hrvaškega prvaka na Rujevici. Se bodo ponovili prizori tudi zvečer? | Foto: Grega Valančič/Sportida Tako se je veselil Kek po zgodovinskem naslovu hrvaškega prvaka na Rujevici. Se bodo ponovili prizori tudi zvečer? Foto: Grega Valančič/Sportida "Denar, pa naj bo še tako vreden, ne more biti pomembnejši od športnega uspeha. Finančni izziv preboja v ligo prvakov je ogromen, a pri nas prevladujejo športni motivi," je pred najpomembnejšo evropsko tekmo, odkar je spomladi leta 2013 prevzel vodenje Rijeke, odločen Matjaž Kek.

Danes bo na Rujevici poslušal tudi himno lige prvakov, ki spremlja nogometaše v odločilnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Če bo uspešen, ji bo do konca leta ponosno prisluhnil vsaj še šestkrat.

"Spoštujemo Olympiakos, a bo treba nekaj o razpletu srečanja vprašati tudi nas. V Pireju smo uresničili prvi cilj. Če želimo doseči še kaj več, bomo morali zmanjšati število napak. Olympiakos je tako kakovostna ekipa, da kaznuje že najmanjšo napako," je razkril recept, s katerim namerava preskočiti grško oviro. O pomembnosti tekme, ki bo potekala na razprodanem štadionu, ni izgubljal besed.

Občasni slovenski reprezentant Matic Črnic bi lahko današnji spektakel spremljal s tribun. | Foto: Vid Ponikvar Občasni slovenski reprezentant Matic Črnic bi lahko današnji spektakel spremljal s tribun. Foto: Vid Ponikvar

"Ni treba veliko filozofirati. Razprodan štadion, odločilna tekma play-offa lige prvakov … Želimo napredovati, na naši strani bo ves štadion, to pozitivno energijo pa želimo pretopiti v kakovostno, disciplinirano in taktično odgovorno igro. Moramo se tudi malce umiriti," je posvaril varovance in reško javnost, naj pred povratno tekmo ostanejo na realnih tleh.

Matic Črnic le na tribuni?

Matjaž Kek za napredovanje potrebuje le en zadetek. Seveda ob predpostavki, da bo reški vratar zadržal mrežo nedotaknjeno od prve do zadnje minute.
 | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek za napredovanje potrebuje le en zadetek. Seveda ob predpostavki, da bo reški vratar zadržal mrežo nedotaknjeno od prve do zadnje minute. Foto: Grega Valančič/Sportida Namesto kaznovanega makedonskega reprezentančnega branilca Leonarda Zute, k je v Pireju deset minut pred koncem srečanja prejel rdeči karton in s tem pomagal grškemu prvaku do dramatične zmage z 2:1, bo na levi obrambni strani najverjetneje zaigral Črnogorec Marko Vešović, na desni, kjer je vse do srečanja v Pireju igral Makedonec Stefan Ristovski, pa bi se lahko predstavil Zoran Kvržić, ki nima več zdravstvenih težav.

Podobno velja za Avstrijca Alexandra Gorgona, kar je dobra novica za Keka, saj potrebuje čim več igralcev, ki bi lahko zatresli mrežo grškega velikana, navajenega na igranje v ligi prvakov.

Rijeka za napredovanje potrebuje vsaj en gol, konkurenca v moštvu pa je pred tekmo leta, ki jo bo na Rujevici spremljalo več kot osem tisoč navijačev Rijeke (zaradi odločitve Uefe na Reki ne bo gostujočih navijačev), zelo velika. Kek je poudaril, da nima tako dolge klopi in da za Ivana Martića in Matica Črnica na njej verjetno sploh ne bo prostora. Možnosti, da bi Mariborčan kandidiral za najpomembnejšo evropsko tekmo Rijeke vseh časov, so po besedah nekdanjega slovenskega selektorja izredno majhne. Tako bi lahko Črnic, ki si je ob prestopu iz Domžal na Reko obetal večje minutaže, dvoboj, v katerem Rijeka lovi evropsko slavo, spremljal celo s tribun.

Obračun med Rijeko in Olympakosom se bo začel ob 20.45.

Ne spreglejte