Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
18. 4. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Harry Redknapp Milan Mandarić Gianfranco Zola Birmingham City NK Olimpija NK Olimpija

Torek, 18. 4. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Harry Redknapp rešuje Birmingham City

Italijanska legenda prejela nogo, vskočil Mandarićev prijatelj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Harry Redknapp Milan Mandarić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Birmingham Cityja so se po skromnem nizu 24 tekem, v katerem so vknjižili le dve zmagi, znašli v nevarnem območju klubov, ki jim preti izpad iz druge angleške lige. Slabi rezultati so s trenerskega položaja spodnesli nekdanjega zvezdnika italijanskega nogometa Gianfranca Zolo, prišel pa je znani angleški strateg Harry Redknapp.

Ko je Harry Redknapp leta 2015 zapustil stolček bogatega londonskega kluba Queens Park Rangers, je prenehal voditi ekipe na Otoku. Za kratek čas se je preizkusil v vlogi selektorja Jordanije, kot zunanji svetovalec pa pomagal angleškemu (Derby County) in avstralskemu klubu (Central Coast Mariners).

Ko je nekdanji trener Tottenhama, West Hama, Portsmoutha in še nekaterih angleških klubov pred dvema tednoma praznoval 70. rojstni dan, je še užival v vlogi brezposelnega trenerja. Nato pa je prejel ponudbo Birmingham Cityja, ki se ji ni mogel upreti. Angleškemu drugoligašu, ki se je pred leti v skupinskem delu lige Europa meril tudi z Mariborom, v tekmovanju Championship gori pod nogami. Tri kroge pred koncem ga od tekmecev, ki bi v tem trenutku izpadli v tretjo ligo, ločijo le tri točke prednosti. Službo je izgubil italijanski trener Gianfranco Zola, ki je z modrimi v 24 nastopih zmagal le dvakrat.

Mandarić ni želel tvegati

Konec leta 2015 se je Redknappu, stricu dolgoletnega angleškega reprezentanta Franka Lamparda, ponudila možnost, da bi slavni angleški strateg prevzel vodenje ljubljanske Olimpije. Ko je vodil Portsmouth in z njim osvojil pokalno lovoriko, je tesno sodeloval z Milanom Mandarićem. Ameriški poslovnež s srbskimi koreninami goji z Redknappom prijateljski odnos.

Redknapp je leta 2011 popeljal Tottenham med osem najboljših klubov v ligi prvakov, nato pa je bil resen kandidat za angleškega selektorja. Angleška nogometna zveza (FA) se ni odločila zanj, ampak odgovorno nalogo zaupala Royu Hodgsonu. | Foto: Reuters Redknapp je leta 2011 popeljal Tottenham med osem najboljših klubov v ligi prvakov, nato pa je bil resen kandidat za angleškega selektorja. Angleška nogometna zveza (FA) se ni odločila zanj, ampak odgovorno nalogo zaupala Royu Hodgsonu. Foto: Reuters

O tem, da bi lahko nadaljeval kariero v Sloveniji, so z zanimanjem poročali tudi otoški mediji, a je nato predsednik Olimpije sporočil, da bi njegov prihod zaradi drugačnega okolja predstavljal preveliko tveganje. V Ljubljano je prišel Srb Marko Nikolić, se nato hitro poslovil, zmaji pa so vseeno osvojili naslov prvaka.

Redknapp bo na klopi Birminghama debitiral v nedeljo, ko ga čaka prestižni mestni derbi z Aston Villo, dolgoletnim premierligašem, ki se je lani poslovil od elite, v tej sezoni pa dosega povprečne rezultate in je uvrščena na sredini razpredelnice.

Ne spreglejte