Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
15.46

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Atalanta Juventus Dušan Vlahović

Torek, 9. 5. 2023, 15.46

11 mesecev, 4 tedne

Atalanta kaznovana zaradi rasističnega incidenta, ki ga je obsodil tudi Infantino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Dušan Vlahović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanski nogometni klub Atalanta je prejel kazen zaradi rasističnega incidenta na tekmi proti Juventusu v državnem prvenstvu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Atalanta bo morala eno tekmo odigrati pred praznim delom tribun, kjer so sicer zbrani najbolj zvesti navijači kluba iz Bergama.

Napoli
Sportal Veselica v Neaplju, Sandi Lovrić je prispeval podajo

Obenem je trenutno šestouvrščeni klub prvenstvene lestvice zaradi drugih kršitev pravil prejel še denarno kazen 10.000 evrov. Predvsem italijanski mediji so namigovali na precej višjo kazen, na koncu pa bo zaprta le tribuna, "s katere so zabeležili 80 odstotkov vseh zbadljivk," je Italijanska nogometna zveza zapisala v obrazložitvi kazni.

Srbskega napadalca Juventusa Dušana Vlahovića so tik pred koncem tekme nasprotni navijači med nedeljskim gostovanjem rasistično zmerjali z zaničljivo oznako za pripadnika romske skupnosti. Na Srba so se vsuli žaljivi vzkliki. Sodnik je tekmo na kratko prekinil. Nato je Vlahović dosegel gol za 2:0 in zmerjanje se je nadaljevalo.

Dušana Vlahovića so navijači Atalante med nedeljskim gostovanjem rasistično zmerjali z zaničljivo oznako za pripadnika romske skupnosti. | Foto: Reuters Dušana Vlahovića so navijači Atalante med nedeljskim gostovanjem rasistično zmerjali z zaničljivo oznako za pripadnika romske skupnosti. Foto: Reuters

Sodnik je nato gesto nogometaša razumel kot provokacijo in mu pokazal rumeni karton. Italijanska nogometna zveza naj bi rumeni karton razveljavila, kot je to storila pred kratkim, ko je bil izključen Romelu Lukaku iz milanskega Interja. Belgijec je po rasističnih žalitvah tudi naredil gesto proti navijačem, ki so ga zmerjali.

Infantino: Žrtve takšnih zlorab je treba podpreti

Gianni Infantino | Foto: Reuters Foto: Reuters Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je obsodil rasistični incident v Bergamu. Takšen način sproščanja navijaških čustev je na Instagramu označil za "popolnoma nesprejemljivega". To ni osamljen primer, je potožil predsednik svetovne zveze in pristojne v Italiji pozval k uvedbi strogih sankcij. Te bi morale služiti kot svarilo.

"Fifa in jaz stojimo ob strani Dušanu Vlahoviću, tako kot ob vsakem drugem igralcu, trenerju, funkcionarju, navijaču ali drugem udeležencu nogometne tekme, ki doživi rasizem ali diskriminacijo," je zapisal Švicar. "Žrtve takšnih zlorab je treba podpreti, storilce pa ustrezno kaznovati."

To sezono so se na tribunah stadionov v italijanski serie A ponavljali incidenti z elementi rasizma in antisemitizma. V neprimernem obnašanju so prednjačili navijači rimskega Lazia, ki so uporabljali antisemitske vzklike na obeh mestnih derbijih proti Romi. Na eni tekmi so opazili navijača z dresom in napisom "hitlerson" in s številko 88, ki pomeni nacistični pozdrav.

Lazio Roma | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Moški bi lahko bil obtožen v skladu z italijanskim tako imenovanim Mancinovim zakonom proti gestam, dejanjem in sloganom, s katerimi se poveličujeta nacizem ali fašizem. Kazni vključujejo zaporno kazen do 18 mesecev in globo v višini do 6000 evrov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nemški državljan je bil identificiran skupaj z dvema drugima moškima, ki sta med tekmo salutirala z nacističnim pozdravom. Lokalni mediji poročajo, da sta bila moška Romuna.

Ne spreglejte