Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
26. 8. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

1

Natisni članek

Marijan Pušnik Hajduk Split Maccabi Tel Aviv Liga Europa

Petek, 26. 8. 2016, 11.14

6 let, 6 mesecev

Dramatično evropsko slovo Hajduka

Pušnika zapustila sreča, Split se utaplja v solzah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

1

Marijan Pušnik | Foto hajduk.hr

Foto: hajduk.hr

V četrtek je bilo v Splitu vse pripravljeno za veliko slavje. Hajduk je pod vodstvom Marijana Pušnika načrtoval, da bo na povratnem dvoboju zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo izločil Maccabi Tel Aviv. Bil je zelo blizu, a na koncu izgubil po skoraj triurni drami na Poljudu.

Slovenski trener Marijan Pušnik se v karieri še ne more pohvalil s tem, da je vodil klub v skupinskem delu evropskega tekmovanja. Želja bi se mu lahko uresničila v četrtek, ko je imel s splitskim Hajdukom lepo priložnost, da si pridobi nove izkušnje in razveseli navijače dalmatinskega velikana.

Hajduk je prejšnji teden v Izraelu izgubil z 1:2, nato pa Maccabiju iz Tel Aviva, evropskemu krvniku Gorice, na skoraj razprodanem Poljudu vrnil z enako mero (2:1). O zmagovalcu je odločala loterija kazenskih strelov, pri katerih so večjo zbranost, predvsem pa natančnost pokazali izraelski podprvaki. Splitčani po tragičnem izpadu niso skrivali žalosti. Na zadnji stopnički kvalifikacij za evropsko ligo so se ustavili že tretjič zapored, vedno na domačem Poljudu.

Navijači Hajduka so ostali brez tako želenega nastopa v skupini lige Europa:

"Bili smo tako blizu, a tako daleč. Igralcem sem po tekmi čestital za boj. Borili so se kot levi. S takšnim pristopom se bomo v prvenstvu pogosto veselili, že v nedeljo nas čaka tekma," je skušal Pušnik dvigniti moralo izbrancev, ki so težko sprejeli kruti konec evropske sezone 2016/17.

Junak rednega dela, osmoljenec loterije kazenskih strelov

Hajduk je plačal davek zaradi katastrofalnega izvajanja strelov z bele točke. Od šestih poskusov so njegovi nogometaši izkoristili le tri. Srbski vratar Maccabija Predrag Rajković, ki je lani senzacionalno osvojil mladinsko svetovno prvenstvo, je ubranil le eno 11-metrovko, a se vseeno veselil napredovanja. Dvakrat sta ga namreč v dobro voljo spravila nenatančna nogometaša Hajduka, saj sta zgrešila okvir vrat.

Drugi osmoljenec, ki je Maccabiju na široko odprl pot v skupinski del lige Europa, je bil branilec Marko Ćosić. Na tekmi je z dvema zadetkoma po prekinitvah poskrbel (2:1), da se je dvoboj prevesil v podaljšek, pozneje pa še v izvajanje kazenskih strelov. Na koncu je postal tragični junak.

Branilec Marko Ćosić je dosegel dva zadetka, z bele točke pa zgrešil vrata Maccabija:

"Nismo imeli sreče. Tekmeca, kot je Maccabi, lahko izločiš le s pomočjo sreče," je po koncu evropske sezone s Hajdukom dejal Pušnik. Ob tem je bil ponosen na izbrance, saj so v rednem delu premagali tekmeca, ki se lahko pohvali z vsaj trikrat višjim letnim proračunom.

Pušnik se bo v Dalmaciji boril do konca

Trener Izraelcev Shota Arveladze, nekdanji zvezdnik Ajaxa, je pohvalil vzdušje na Poljudu in fanatično navijanje splitskega občinstva od prve do 120. minute. Veliko kritiko je namenil le slabi pripravljenosti igralne površine, ki je načeta že vse od poletnega večdnevnega koncertnega spektakla Ultra 2016. "Odločila je sreča," je priznal Gruzijec, ki bo danes v Nyonu z zanimanjem spremljal žreb skupinskega dela evropske lige.

Drama na Poljudu pri izvajanju 11-metrovk:

Po tekmi, ki je navijačem Hajduka prinesla novo razočaranje, je Slovenca na klopi hrvaškega kluba dočakalo vprašanje, ali se bo po izpadu poslovil od trenerskega stolčka. "Boril se bom do konca. Pogodba s klubom me veže dve leti. Zakaj ne bi bil več trener Hajduka?" se je po poročanju hrvaškega dnevnika Slobodna Dalmacija 55-letni Korošec čudil vprašanju. Pozneje je priznal, da je na srečanju izkusil enega najbolj bolečih porazov v karieri.

Pred tekmo so darila prejeli splitski osvajalci odličij na OI 2016 v Riu:

Ostal brez milijonov evrov, Sušić na izhodnih vratih

Hajduk si ni podaljšal evropske sezone vsaj do decembra, ostal je tudi brez 2,4 milijona evrov denarne nagrade Uefe. Sledi mučno obdobje, v katerem bo klubsko vodstvo skušalo v zadnjih dneh poletnega prestopnega roka prodati nekaj najboljših igralcev. Reprezentant BiH Sven Tino Sušić, ki je proti Maccabiju prispeval obe podaji za zadetek, je v resnih pogovorih z belgijskimi snubci. Najbolj vztrajna sta Genk in Anderlecht, v blagajno splitskega kluba, ki je kronično prazna, pa bi lahko kapnilo vsaj nekaj milijonov evrov.

Pušnika v nedeljo čaka gostovanje pri zagrebški Lokomotivi, ki je prav tako izpadla v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Premoč je priznala Genku, pri katerem bi lahko kariero nadaljeval Sušić.

Ne spreglejte