Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
12.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija Anglija Stožice navijači huligani policija nogomet

Sreda, 10. 6. 2015, 12.09

6 let, 6 mesecev

Prihaja tri tisoč angleških navijačev. Bi se morali bati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred slovensko nogometno reprezentanco je tekma leta. V nedeljo v Stožice prihaja Anglija in z njo kakšnih tri tisoč angleških navijačev. Ti so nekoč sloveli po nasilju. Pa danes?

Že v času, ko so se v Veliki Britaniji spopadali z največjimi težavami nogometnega huliganstva, je bil ta bolj kot ne povezan s klubskim nogometom. Na reprezentančnih akcijah angleške izbrane vrste je bilo ekscesov manj, danes, ko so na Otoku povsem odpravili nasilje nogometnih navijačev, pa težav skorajda ni. V nedeljo, ko se bosta v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 v ljubljanskih Stožicah pomerili reprezentanci Slovenije in Anglije, torej ne bi smelo biti nobenih težav.

Strah je odveč

Bolj kot na prihod nekoč zloglasnih angleških navijačev v Ljubljano so na ljubljanski policijski upravi pripravljeni na velik športni dogodek, ki si ga bo v živo ogledalo veliko ljudi. "Razumeti morate, da vam iz operativno-taktičnih razlogov števila policistov za varovanje ne moremo razkriti," so nam na vprašanje, ali bodo za varovanje nedeljske tekme okrepili število policistov na terenu, odgovorili s Policijske uprave Ljubljana. Pristavili so, da je strah odveč: "Med drugimi pa bodo na tekmi prisotni tudi policisti Posebne policijske enote, prometni policisti, policisti vodniki službenih psov, konjeniki …"

Angleži zajezili tudi nasilniški turizem

Potem ko so v Veliki Britaniji z odločnimi akcijami v zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja močno omejili oziroma praktično izgnali nasilne navijače z nogometnih štadionov, so ti priložnost za izražanje svojih strasti iskali predvsem na gostovanjih svojih klubov in reprezentance. Izkoriščali so slabšo obveščenost ali pripravljenost varnostnih služb v tujini, a z mednarodnimi akcijami so policisti zajezili tudi tovrsten nasilniški turizem.

Tudi slovenske policije danes ne bi smelo presenetiti nič, so nam še povedali na PU Ljubljana: "Pri pripravi ukrepov za varovanje športne prireditve upoštevamo vse varnostno pomembne podatke, na podlagi katerih izdelamo tudi oceno ogroženosti in določimo stopnja tveganja. Policija tukaj sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi."

Naloga slovenskih navijačev je, da preglasijo angleške

Vsekakor lahko slovenske navijače, ki si bodo nedeljsko tekmo zagotovo ogledali v lepem številu, bolj kot morebitno nasilje skrbi vzdušje na največjem slovenskem štadionu. "Navijači v Ljubljani so naši dolžniki," je pred dnevi povedal reprezentant Andraž Kirm in spomnil na to, da Stožice z vidika vzdušja še niso prava, težko osvojljiva trdnjava slovenske nogometne reprezentance, kot je bil nekoč štadion za Bežigradom, danes pa je mariborski Ljudski vrt.

"Če bi naši nogometaši igrali tako lepo, kot navijači pojejo, bi bili ves čas svetovni prvaki," je priljubljena šala med angleškimi nogometnimi zanesenjaki. Če so se angleški navijači odrekli nasilju, pa so še vedno nadvse glasni. V njihovem navijaškem arzenalu so številni napevi, s katerimi dvignejo svoje nogometaše, zato bo naloga slovenskih, da preglasijo God Save The Queen (Bog, obvaruj kraljico), England Till I Die (Anglija do smrti), We're Gonna Score One More Than You (Zabili bomo enega več kot vi) in podobne pesmice.

Ne spreglejte