Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 10. 2017,
11.55

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,98

2

Natisni članek

Natisni članek

PSG Oktoberfest Jürgen Klopp Julian Nagelsmann nemško prvenstvo UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov Louis van Gaal Thomas Tuchel Josep Guardiola Luis Enrique Carlo Ancelotti Uli Hoeness Bayern München

Sreda, 4. 10. 2017, 11.55

1 leto, 5 mesecev

Predsednik Bayerna izbral novega trenerja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,98

2

Pep Guardiola | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Bayerna Uli Hoeness je izbral novega trenerja Bayerna. Bavarski velikan iz Münchna bo javnosti kmalu predstavil naslednika Carla Ancelottija, ki se poslavlja od nogometnih aren. Italijan je dejal, da v prihodnjih desetih mesecih ne bo opravljal trenerskega dela.

Reprezentančni premor je kot nalašč za klube, ki želijo odpočiti igralce (tiste, ki niso bili vpoklicani v izbrane vrste), jih osvežiti in napolniti njihove baterije pred napornim nadaljevanjem sezone. Bayern München je v oktobrskem reprezentančnem premoru, v katerem bo slovenska nogometna reprezentanca odigrala tekmi proti Angliji in Škotski, izjema. Je edini evropski velikan, ki tako zgodaj po začetku sezone išče novega trenerja.

Prvi trener Bayerna, ki jo je skupil med Oktoberfestom

Carlo Ancelotti je v tej sezoni vodil Bayern le na dveh evropskih tekmah. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti je v tej sezoni vodil Bayern le na dveh evropskih tekmah. Foto: Reuters Vodstvo nemškega prvaka se je spopadlo z nalogo, da poišče zamenjavo za Carla Ancelottija. Italijan v zadnjih tednih ni vlival zaupanja navijačem Bayerna, z njim so bili nezadovoljni tudi nekateri nogometaši.

Bayern si je privoščil nekaj spodrsljajev v nemškem prvenstvu, po prepričljivem porazu v Parizu, ko je atomski napad PSG v postavi Neymar-Mbappe-Cavani izkoristil ranljivost bavarske obrambe, ki je za nameček za dalj časa ostala brez poškodovanega vratarja Manuela Neuerja, pa je najdražjo ceno plačal trener.

Ancelotti se je po rekordno visokem porazu z 0:3, najvišjem v skupinskem delu lige prvakov v zgodovini Bayerna, poslovil. Čeprav je v prejšnji sezoni brez večjih težav osvojil nemško prvenstvo, je bilo nezadovoljstvo z zadnjimi predstavami zvezdnikov v rdečem dresu preveliko.

Ogromno kandidatov, Robben zanikal kritike

Kdo bo na Bavarskem vodil Arjena Robbna? | Foto: Getty Images Kdo bo na Bavarskem vodil Arjena Robbna? Foto: Getty Images Kdo bo nasledil 58-letnega Italijana, ki je osvajal naslove v Italiji, Franciji, Angliji in Nemčiji, s španskim Realom pa za nameček osvojil še zgodovinski 10. evropski naslov? Ancelotti se je vpisal v zgodovino Bayerna v neslavni rubriki. Postal je prvi strateg, ki je izgubil službo med največjim pivskim praznikom Oktoberfestom. V času, ko se v Münchnu veselo nazdravlja, je potegnil kratko. Po šestih krogih bundeslige je za vodilno Borussio Dortmund zaostal tri točke.

Nizozemec Arjen Robben naj bi celo dejal, da je imel njegov sin boljše treninge kot on pod taktirko Ancelottija. Pozneje je v pogovoru za NUsport to zanikal in dejal, da je zadnja oseba na svetu, ki bi se lahko tako obregnila ob trenerja.

V nemških medijih ni manjkalo kritik na račun Ancelottijevega vodenja ekipe in pomanjkanja všečne igre. Nekateri so šli celo tako daleč, da so trdili, da sta Xabi Alonso in Philipp Lahm po koncu prejšnje (šampionske) sezone pohitela z upokojitvijo, ker jima ni bil všeč način trenerjevega dela.

Guardiola prišel na Oktoberfest

Josep Guardiola je v treh letih, ko je vodil Bayern, vzljubil praznik piva v Münchnu. | Foto: Reuters Josep Guardiola je v treh letih, ko je vodil Bayern, vzljubil praznik piva v Münchnu. Foto: Reuters O tem, da je bilo nezadovoljnih pet igralcev, je govoril tudi predsednik Bayerna Uli Hoeness. Je eden redkih, ki v tem trenutku že ve, kdo bo v nadaljevanju sezone vodil Bayern. To ve tudi nekdanji strateg Bavarcev Josep Guardiola, ki se je v torek mudil na obisku pri Hoenessu.

"Obljubil mi je, da bo prišel vsako leto na Oktoberfest. Srečala sva se kot prijatelja, pogovarjala pa sva se tudi o strokovnih zadevah. Povedal sem mu, koga bomo predstavili v prihodnjih dneh. Bil je zadovoljen z izborom," je povedal za časnik Abendzeitung.

Za zdaj začasno kot vršilec dolžnosti treninge Bayerna vodi nekdanji francoski reprezentant Willy Sagnol. V medijih se pojavlja ogromno kandidatov. Največ možnosti se pripisuje nekdanjemu trenerju Borussie Dortmund in Mainza Thomasu Tuchelu, ki je brez dela in bi lahko tako prevzel vodenje kluba. Podobno velja za izkušenega Nizozemca Louisa van Gaala, ki se je pred leti že izkazal na klopi Bayerna. Razmišlja se tudi o komaj 30-letnem trenerskem fenomenu Julianu Nagelsmannu (Hoffenheim), ki je v tej sezoni premagal Bayern, a šele kot o rešitvi za prihodnjo sezono.

Seznamu kandidatov se je pridružil tudi Španec Luis Enrique, ki čaka na novega delodajalca, zanj pa bi lahko kakšno dobro besedo našel kolega Guardiola. Omenja se celo nemški selektor Joachim Löw, po mnenju nekdanjega nemškega reprezentančnega branilca Christopha Metzelderja, ki je igral tudi za Borussio Dortmund in Real Madrid, pa bi bil pripravljen prevzeti vlogo trenerja Bayerna nihče drug kot strateg Liverpoola Jürgen Klopp, ki bo z rdečimi kmalu gostoval v Ljudskem vrtu.

Ancelotti ne bo vodil Milana

In Carlo Ancelotti? Kot je povedal za Sky Sport Italia, se za dalj časa umika od nogometnih aren. Privoščil si bo premor, v prihodnjih desetih mesecih pa ne bo opravljal trenerskega dela. Na delu bi ga lahko spremljali šele v sezoni 2018/19, tako da ne bo nič z njegovo morebitno vrnitvijo na San Siro, kjer so si ga po skromnem vstopu v sezono namesto Vincenza Montelle zaželeli navijači AC Milana.

Ne spreglejte