Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2019,
15.11

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

Madrid Barcelona el clasico

Torek, 10. 12. 2019, 15.11

4 leta, 4 mesece

El clasico

Pred nogometnim el clasicom napovedujejo proteste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

el clasico | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Gibanje za katalonsko neodvisnost Demokratični cunami je danes pozvalo k množičnemu protestu v okolici nogometnega stadiona Camp Nou 18. decembra, ko je na sporedu el clasico, največji derbi španskega nogometnega prvenstva med Barcelono in Real Madridom.

Eden najbolj slovitih derbijev na svetu, el clasico, bi moral biti že 26. oktobra v Barceloni, a ga je španska nogometna zveza RFEF takrat zaradi protestov zagovornikov neodvisnosti Katalonije prestavila na 18. december.

Nemiri in protesti so preplavili regijo, potem ko je špansko vrhovno sodišče devet katalonskih voditeljev zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 obsodilo na od devet do 13 let zapora.

"V izjemnem položaju se moramo na dogodke prav tako odzvati v enaki meri - izjemno," je zapisano v izjavi gibanja, ki poziva podpornike na štiri zbirne točke okoli stadiona od 16. ure naprej, le štiri ure pred začetkom tekme.

Za zdaj še ni znano, kdo vodi gibanje Demokratični cunami, ki se je pojavilo septembra in na dan obsodbe katalonskih voditeljev zbralo več kot deset tisoč protestnikov na letališču v Barceloni El Prat. Ti so ohromili vse transportne povezave in botrovali k odpovedi več kot sto letov.

Minuli mesec so pripadniki gibanja organizirali dvodnevni protest z blokado avtoceste med Španijo in Francijo. Več sto aktivistov je postavilo barikade in zasedlo cesto pri Gironi, zato je moralo noč v svojih vozilih preživeti okoli 500 voznikov avtomobilov in tovornjakarjev.

Gibanje Demokratični cunami je v sporočilu za javnost še zapisalo, da je prisotnost na dan el clasica prek družbenih omrežij že potrdilo več kot 18.000 oseb.

Arthur
Sportal Govorica, ki zabava Španijo. Je zvezdnik Barcelone staknil spolno bolezen?
Joaquin
Sportal Neverjeten podvig španskega veterana
Ne spreglejte