Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
9. 10. 2020,
6.22

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

Dino Hotić UEFA Euro 2020

Petek, 9. 10. 2020, 6.22

3 leta, 6 mesecev

Euro 2020, dodatne kvalifikacije (polfinale)

Srbi izločili Norvežane, Dino Hotić zadel z bele točke, a BiH ostaja brez Eura

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Srbija Norveška Sergej Milinković Savić | Srbi so izločili Norveško. V Oslu so zmagali z 2:1, prvi zadetek za goste pa je v 82. minuti dosegel Sergej Milinković Savić. | Foto Reuters

Srbi so izločili Norveško. V Oslu so zmagali z 2:1, prvi zadetek za goste pa je v 82. minuti dosegel Sergej Milinković Savić.

Foto: Reuters

V četrtek so se začele dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V najmočnejši skupini se bosta v finalu udarili Madžarska in Islandija, Srbija je v gosteh izločila Norveško in se bo v finalu pomerila s Škotsko, ki je bila po strelih z bele točke boljša od Izraela. Severna Irska je v Sarajevu prekrižala načrte BiH, Slovaška je izločila Irsko, za Slovenijo pa je bila zelo zanimiva tekma v Skopju, kjer je Severna Makedonija premagala Kosovo, ki bo v nedeljo slovenski nasprotnik v ligi narodov.

Slovenija : San Marino, slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Prevetrena Slovenija do visoke zmage, zanesljiva zmaga Angležev

Evropsko prvenstvo v nogometu, največje tekmovanje stare celine, je bilo nazadnje leta 2016 v Franciji. Takrat je na sklepnem turnirju prvič nastopilo kar 24 ekip, lovoriko pa je osvojila Portugalska. Cristiano Ronaldo in druščina bi morali letos braniti naslov, a jo je nogometašem in Evropski nogometni zvezi (Uefa), pod okriljem katere poteka donosni Euro, zagodla epidemija novega koronavirusa. Prvenstvo bi moralo biti odigrano poleti, potekalo bi v 12 različnih državah, a ga je morala krovna evropska zveza prestaviti za leto dni.

Branilki naslova Portugalski je žreb na bližajočem se Euru namenil zahtevno skupino z Nemci in Francozi. Euro 2020 bo prihodnje leto od 11. junija do 11. julija. | Foto: Reuters Branilki naslova Portugalski je žreb na bližajočem se Euru namenil zahtevno skupino z Nemci in Francozi. Euro 2020 bo prihodnje leto od 11. junija do 11. julija. Foto: Reuters

Po novem bo poleti 2021, še vedno pa niso znani vsi udeleženci. Dvajset reprezentanc, ki so v kvalifikacijskem ciklusu osvojile prvo oziroma drugo mesto v svojih skupinah, že ima zagotovljen nastop. Spoznali so tudi že imena tekmecev, saj so lani v Bukarešti zaplesale kroglice in je že bolj ali manj znana sestava vseh osmih skupin. Ostajajo le še štiri neznanke. Kdo se bo pridružil velikemu tekmovanju po dodatnih kvalifikacijah, ki jih je prvič v zgodovini odredil uspeh v ligi narodov?

Vroči sosedski derbi Severni Makedoniji

Reprezentanca Severne Makedonije je po sladki zmagi v sosedskem derbiju od nastopa na EP 2020 oddaljena le še eno zmago! | Foto: Reuters Reprezentanca Severne Makedonije je po sladki zmagi v sosedskem derbiju od nastopa na EP 2020 oddaljena le še eno zmago! Foto: Reuters V igri za štiri vstopnice je po četrtkovih polfinalnih tekmah dodatnih kvalifikacij še osem ekip, po dve v vsakem kakovostnem razredu lige narodov. Zaradi tega se bo kmalu pisala zgodovina, saj je, vsaj kar zadeva razplet v ligi D, že jasno, kako bo na Euru nastopila ena izmed debitantk.

V boju za Euro 2020 (čeprav bo odigran leta 2021, se je Uefa odločila, da bo zadržal ''staro ime'' z letnico 2020) ostajata Gruzija in Severna Makedonija. Dve reprezentanci, ki nista še nikoli nastopili, niti bili blizu velikega tekmovanja. Eni izmed njiju se bo 12. novembra, ko bodo dodatne kvalifikacije dokončno spravljene pod streho, zelo smejalo.

Severni Makedonci, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom niso mogli računati na mladega asa Napolija Elifa Elmasa (v kvalifikacijah za EP 2020 so si ga dobro zapomnili slovenski branilci), so izločili Kosovo. Zmagali so z 2:1, vsi trije zadetki pa so padli v uvodnih 33 minutah. O tem, kako velika želja je zaigrati zgodovinski dvoboj, je dovolj nazorno pred tekmo sporočil legendarni makedonski kapetan Goran Pandev, ki se je pridružil ekipi, čeprav je bilo v njegovem klubu Genoi kar 22 pozitivnih primerov na novi koronavirus. Izkušeni napadalec je bil na treh zaporednih testiranjih vedno negativen, tako da se je pridružil reprezentanci in odigral 80 minut. Zmagoviti zadetek je za gostitelje prispeval Darko Velkovski, nogometaš Rijeke, ki ga na Hrvaškem vodi slovenski strateg Simon Rožman.

Srbi izločili Norvežane, Hotić ostaja brez Eura

Veselje Severnih Ircev po zmagi na stadionu Grbavica v Sarajevu | Foto: Reuters Veselje Severnih Ircev po zmagi na stadionu Grbavica v Sarajevu Foto: Reuters Kdo se je še pomeril v polfinalu dodatnih kvalifikacij? V skupini A so se za zlato vozovnico udarile Bolgarija, Madžarska, Islandija in Romunija. Vsi razen Bolgarov, s katerimi je Slovenija leta 2018 v ligi narodov na dveh tekmah osvojila le točko, so zaigrali na zadnjem Euru v Franciji. Madžari so v Sofiji zmagali s 3:1, Islandci pa so na krilih dvakratnega strelca Gylfija Sigurdssona prekrižali načrte Romunom. 

V skupini B je bila na delu tudi Bosna in Hercegovina. Čeprav je imela prednost domačega igrišča, igralo se je na stadionu Željezničarja v Sarajevu, in povedla že po 14 minutah z 1:0, je izpadla. Otočani so zmagali po izvajanju 11-metrovk, ko sta pri domačih zapravila strela Haris Hajdinović in Edin Višća. Od 88. minute je zaigral nekdanji mladi slovenski reprezentant Dino Hotić in se v loteriji kazenskih strelov tudi vpisal med strelce, a to BiH ni pomagalo do končne zmage. Del reprezentance BiH sta v tej akciji tudi (rezervni) vratar Maribora Kenan Pirić, ki je sedel na klopi, in branilec Celja Advan Kadušić, ki ga selektor ni uvrstil med kandidate za srečanje. Na drugi tekmi v skupini B je Slovaška po izvajanju kazenskih strelov spravila v slabo voljo Irsko.

Norvežani so ostali praznih rok proti Srbiji, ki se bo v finalu play-offa pomerila s Škotsko. Če bi se Srbi uvrstili na Euro 2020, bi se znašli v skupini z Anglijo, Češko in Hrvaško! | Foto: Reuters Norvežani so ostali praznih rok proti Srbiji, ki se bo v finalu play-offa pomerila s Škotsko. Če bi se Srbi uvrstili na Euro 2020, bi se znašli v skupini z Anglijo, Češko in Hrvaško! Foto: Reuters

V skupini C še naprej diši po zgodovinskih dosežkih, saj Srbija (kot samostojna država) še nikoli ni nastopila na največjem evropskem nogometnem dogodku, a ostaja v igri za uvrstitev na EP. Srbi so v dramatičnem srečanju po podaljšku izločili Norveško, ki ima v svojih vrstah enega od najbolj vročih napadalcev na svetu Brauta Erlinga Haalanda, a je tokrat ostal brez zadetka. Junak srečanja je bil zvezdnik Lazia Sergej Milinković-Savić, ki je dosegel oba zadetka za Srbe, zadnjega v 102. minuti. Pred tem so Srbi zapravili ogromno priložnosti.

Izraelci, ki so kvalifikacije za EP 2020 končali v skupini za Slovenijo, a si vseeno zagotovili nastop v play-offu zaradi boljših rezultatov v ligi narodov, so gostovali na Škotskem, kjer čakajo na nastop svojih ljubljencev na Euru že sušnih 24 let. Zmage po izvajanju enajstmetrovk so se razveselili Škoti, ki bodo tako prihodnji mesec v finalu play-offa gostovali v Srbiji.

Dodatne kvalifikacije za Euro 2020, polfinale: 

Četrtek, 8. oktober 2020:
Skupina A:

Bolgarija : Madžarska 1:3 (0:1)
Islandija : Romunija 2:1 (2:0)
                    
Skupina B:
Bosna in Hercegovina : Severna Irska 4:5** (1:1, 0:0)
Slovaška : Irska 4:2** (0:0, 0:0)
                    
Skupina C:
Norveška : Srbija 1:2* (1:1, 0:0)
Škotska : Izrael 5:3** (0:0, 0:0)
                    
Skupina D:
Gruzija : Belorusija 1:0 (1:0)
Severna Makedonija : Kosovo 2:1 (2:1)

*po podaljšku
**po enajstmetrovkah

Finalni dvoboji bodo 12. novembra 2020.

Zmagovalci četrtkovih srečanj so se uvrstili v finale dodatnih kvalifikacij, ki bo odigran 12. novembra. V skupini A bo Madžarska gostila Islandijo, v skupini B bo Severna Irska gostila Slovaško, v skupini C bo Srbija gostila Škotsko, v skupini D pa Gruzija Severno Makedonijo.

 

Ne spreglejte