Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2020,
0.09

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

Natisni članek

Liga narodov slovenska nogometna reprezentanca Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 16. 11. 2020, 0.09

3 leta, 5 mesecev

Poškodba Jana Oblaka

Selektor pojasnil, zakaj je manjkal Jan Oblak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47
Jan Oblak | Jan Oblak je zaradi zdravstvenih težav, ki jih je staknil na ogrevanju, izpadel iz kroga kandidatov za srečanje s Kosovom.  | Foto Guliver/Getty Images

Jan Oblak je zaradi zdravstvenih težav, ki jih je staknil na ogrevanju, izpadel iz kroga kandidatov za srečanje s Kosovom.

Foto: Guliver/Getty Images

Kapetanu slovenske nogometne reprezentance Janu Oblaku je na ogrevanju za dvoboj lige narodov proti Kosovu (2:1) ponagajala bolečina v rami. Ker ga je bolečina ovirala pri delu že v petek, se je selektor Matjaž Kek odločil, da ga v začetni enajsterici zamenja Vid Belec. Kapetanski trak je prevzel Josip Iličić in odločil zmagovalca z zadetkom z bele točke v izdihljajih srečanja. S tribun mu je zaploskal tudi 27-letni Škofjeločan. 

Sportal Iličić spomnil na Ačimovića in odprl avtocesto do mesta, ki si ga želimo

Zasedba Matjaža Keka je pred začetkom obračuna s Kosovom doživela nepričakovan udarec, saj je ostala brez prvega vratarja Jana Oblaka. Škofjeločan je na ogrevanju začutil bolečine v rami, strokovno vodstvo pa se je nato iz previdnosti odločilo, da raje preskoči obračun.

"Predvčerajšnjim je na treningu začutil manjše bolečine v rami. Danes je poizkušal na ogrevanju, več pa bo povedal selektor," je tehnični vodja članske reprezentance Milivoje Novaković po prvem polčasu, ki se je končal brez zadetkov, v pogovoru za Sportklub dal vedeti, kako bo več o naravi poškodbe Oblaka po dvoboju razkril Matjaž Kek.

Jan Oblak (v sredini) je dvoboj s Kosovom spremljal s tribun. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Oblak (v sredini) je dvoboj s Kosovom spremljal s tribun. Foto: Grega Valančič/Sportida

Škofjeločan je dvoboj spremljal na tribuni. "Jan "čuti ramo" že dva dni. Imel je veliko željo, da bi pomagal ekipi. Na ogrevanju je poizkušal narediti vse v tej smeri, a me je moje razmišljanje, kako potrebujemo na delu le stoodstotno pripravljene igralce, podala k odločitvi, da stopi v gol Belec," je po sladki zmagi Slovenije (2:1), s katero je zadržala prednost dveh točk pred Grčijo, pojasnil selektor.

Slovenija Kosovo Jasmin Kurtić
Sportal Slovenija v sodnikovem dodatku do zmage nad Kosovom!

59-letnemu Mariborčanu ni bilo lahko, saj spada Oblak med najboljše vratarje na svetu, odziv prve menjave, izkušenega rezervnega vratarja Vida Belca, pa ga je navdušil. "Delo je opravil suvereno. Pokazalo se je, da sta nekaj pomenili tudi tisti tekmi s San Marinom in Azerbajdžanom. V današnjem nogometu nikoli ne veš, niti še dve uri pred začetkom, kaj se lahko zgodi. Pomembno je, da imaš nekoga, ki ga lahko zamenja," je pohvalil Belca.

Oblak je po zmagi stopil na igrišču in čestital soigralcem za predstavo, s katero so nadaljevali niz neporaženosti v letu 2020. | Foto: Grega Valančič/Sportida Oblak je po zmagi stopil na igrišču in čestital soigralcem za predstavo, s katero so nadaljevali niz neporaženosti v letu 2020. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ne le Oblak, poškodovan tudi Hennessey

Zvezdnik Atletica je eden izmed zgolj dveh vratarjev, ki sta letos na uvodnih štirih srečanjih lige narodov branila vseh 360 minut, a nista prejela niti enega zadetka. Drugi je prvi čuvaj Walesa Wayne Hennessey, ki pa podobno kot Oblak v 5. krogu lige narodov zaradi zdravstvenih težav ni dočakal priložnosti. V nedeljo ni branil proti Irski, ki je otoški spopad z Valižani izgubila z 0:1, tako da Wales za razliko od Slovenije, ki je prejela prvi zadetek v letu 2020, še vztraja z nedotaknjeno mrežo v ligi narodov.

Slovenski niz se je ustavil pri 607 minutah

Selektor Matjaž Kek je v današnji dvoboj nenadejano vstopil brez Jana Oblaka, a je bil izredno zadovoljen s spoznanjem, da lahko še kako resno računa tudi na suverenega Vida Belca. | Foto: Grega Valančič / Sportida Selektor Matjaž Kek je v današnji dvoboj nenadejano vstopil brez Jana Oblaka, a je bil izredno zadovoljen s spoznanjem, da lahko še kako resno računa tudi na suverenega Vida Belca. Foto: Grega Valančič / Sportida Slovenija je v dvoboj s Kosovom vstopila z rekordnim nizom brez prejetega zadetka, ki je trajal že 549 minut, na dvoboju pa se je še podaljšal do 607 minut, nato pa je moral Belec po žogo v svojo mrežo, ko ga je v 58. minuti premagal Vedat Muriqi.  Oblak je ostal nepremagan na štirih tekmah lige narodov, Štajerec, ki v tej sezoni brani za Salernitano, pa na obeh prijateljskih dvobojih. Zdaj je prejel priložnost še v ligi narodov, kjer je leta 2018 branil na vseh šestih tekmah, a zaman čakal na zmago.

Dočakal jo je v nedeljo v Stožicah proti Kosovu, ko se mu je po poškodbi Oblaka nenadejano odprla priložnost za nastop. V svojem sedmem nastopu v ligi narodov je tako končno dočakal prvo zmago. Leta 2018, takrat sta Slovenijo vodila Tomaž Kavčič in Igor Benedejčič, zdajšnji Kekov pomočnik, je z njo namreč trikrat remiziral, trikrat pa izgubil. 

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, fotografa Matic Klanšek Velej in Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 52

Slovenijo čaka v sredo še sklepno dejanje lige narodov, gostovanje na vročih grških tleh. O tem, kakšne so možnosti, da bi se Oblak do takrat vrnil na vrata, selektor Kek po zmagi nad Kosovom ni razpredal.

Trener Atletica Diego Simeone srčno upa, da bo Jan Oblak čimprej odpravil bolečine v rami. | Foto: Reuters Trener Atletica Diego Simeone srčno upa, da bo Jan Oblak čimprej odpravil bolečine v rami. Foto: Reuters

Nadaljnjim poročilom o zdravstvenem stanju Oblaka bodo v prihodnjih dneh pozorno prisluhnili tudi v Španiji. Oblak v tej sezoni blesti med vratnicama Atletica v španskem prvenstvu, kjer je še nepremagan, na sedmih tekmah pa je prejel le dva zadetka. Če je v la ligi skoraj nedotakljiv, pa je veliko bolj ranljiv v ligi prvakov, kjer je bil v uvodnih treh srečanjih premagan kar sedemkrat.

Pri Atleticu bi v primeru odsotnosti slovenskega asa, ki je imel v preteklosti že veliko težav z bolečino v levi rami (konec leta 2016 je v Londonu prestal operacijo), zaradi njih pa leta 2018 izpuščal reprezentančne nastope, priložnost dočakal poletni novinec Ivo Grbić. Hrvat zaradi odlične forme Oblaka še ni dočakal krstnega nastopa za Madridčane ...

Ne spreglejte