Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
7. 5. 2016,
22.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Sobota, 7. 5. 2016, 22.43

6 let, 6 mesecev

Neverjetno, kaj je zapravila Olimpija, ki ima še vedno vse v svojih rokah

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Olimpija je v težko pričakovanem derbiju pred domačimi navijači zapravila veliko priložnost, iz rok izpustila vodstvo, na koncu izgubila in Mariboru dopustila, da jo je ujel na vrhu lestvice.

S porazom na večnem derbiju v razprodanih Stožicah, v katerih se je zbralo več kot 14 tisoč gledalcev, je v odličnem vzdušju, ki se ga ne bi sramovali niti v nogometno najbolj razvitih državah po svetu, Olimpija iz rok izpustila zmago in na koncu z golom v sodnikovem podaljšku izgubila, kar pomeni, da večna tekmeca v zadnje tri prvenstvene kroge odhajata z istim številom točk.

Nekdanji kapetan je razgrel navijače


Pred tekmo je ljubljanske navijače, ki so povsem preglasili približno 500 gostujočih pristašev, še dodatno podžgal nekdanji kapetan Olimpije in s 17 prvenstvenimi goli še vedno najboljši strelec slovenskega prvenstva Andraž Šporar. Poškodovani nogometaš švicarskega Basla je v roke prijel mikrofon in začel prepevati navijaško pesem, ki jo pogosto slišimo iz ust Green Dragons.

Že tako razgreto vzdušje je postalo še boljše in zdelo se je, da bodo Ljubljančani krenili po zmago, ki bi jih od naslova, na katerega čakajo od daljnega leta 1995, oddaljila le še za korak. To so nogometaši v zelenih dresih, pri katerih je od prve minute nekoliko presenetljivo začel Blessing Eleke, ki se je vrnil po poškodbi in zaigral prvič po 30. krogu, že nekaj minut pozneje na igrišču tudi potrdili.

V postavitvi 3-5-2, ki je značilna za njihovega novega trenerja Rodolfa Vanolija, so od prve minute zagospodarili na igrišču in zasenčili anemično enajsterico Maribora, pri sestavi te njegovemu trenerju Darku Milaniču ni ravno uspelo. 

Že v četrti minuti so imeli Ljubljančani lepo priložnost, a so gostje strel Mihe Zajca blokirali. Minuto pozneje je s strelom od daleč poizkusil še Rok Kronaveter, a Jasmin Handanović v vratih gostov ni imel težav. 

Rok Kronaveter je z zadetkom kronal premoč Olimpije. | Foto: Rok Kronaveter je z zadetkom kronal premoč Olimpije.


Mariborčan je poskrbel za evforijo Ljubljančanov

Tudi v naslednjih minutah je bila Olimpija, ki ji je ustrezal tudi remi, boljša in je napadala, nagrada za dobro igro pa je prišla v 19. minuti. Eleke je prodrl po desni strani in po tleh podal v sredino. Tam je v osrčje kazenskega prostora stekel Kronaveter in rutinirano zadel. Štajerec v vrstah domačih je s 15. prvenstvenim golom sezone Olimpijo popeljal v vodstvo in poskrbel za veliko veselje na domačih tribunah.

Tudi po vodstvu je bil Maribor, pri katerem je njegov športni direktor Zlatko Zahović mirno sedel na klopi in le zmajeval z glavo, nebogljen. Na igrišču je bila le ena ekipa, Olimpija. Že štiri minute je imel po lepi podaji Miroslava Radovića izjemno priložnost Miha Klinar, a je ni izkoristil. 


Maribor je bil prvič nevaren šele po 35 minutah


Maribor je do prve priložnosti prišel šele po 35 minutah igre, ko je Milivoje Novaković, kot Ljubljančan v vrstah Maribora se je med tekmo naposlušal žaljivk na svoj račun, lepo odložil žogo še enemu Ljubljančanu Amirju Dervišević, a je njegov strel zletel mimo vrat ljubljanskega vratarja. V 41. minuti je izenačenje preprečil Aris Zarifović, ki je blokiral strel Dareta Vršiča in Ljubljančani so na polčas odšli zadovoljni.

V drugem polčasu je bil Maribor boljši nasprotnik. | Foto: V drugem polčasu je bil Maribor boljši nasprotnik.


Dve menjavi sta gostom prinesli veliko dobrega


Ob polčasu so gostje opravili dve menjavi, ob najboljšem strelcu Maribora Jeanu-Philippu Mendyju je na igrišče prišel še mladi Marko Janković in nogometaši v vijoličastih dresih so bili videti vsaj malce bolje.

V 52. minuti je s prostega strela poizkusil Vršič, a je bil Nejc Vidmar zanesljiv. To je bila praktično edina priložnost za goste, vmes je pri Ljubljančanih skorajda zadel rezervist Julius Wobay, vse do 80. minute, ko je sporno enajstmetrovko Mariboru dosodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina. Po strelu Vršiča je z roko igral branilec Olimpije Dejan Kelhar, a zdi se, da se je to zgodilo zunaj kazenskega prostora.


Zlatko Zahović se že dolgo ni tako zelo veselil

Darilo je izkoristil Novaković, rutinirano zadel in skupaj s soigralci krenil po zmago. Po visokem ritmu igre in nekaj priložnostih na obeh straneh so Mariborčani trenutek velike evforije dočakali globoko v sodnikovem podaljšku. Streljal je Aleš Mertelj, žoge se je pred golom dotaknil Marcos Tavares in žoga je končala v mreži.


Zahović in sodelavci so pritekli na zelenico, se veselili, kot se že dolgo niso, in nekaj trenutkov za tem, ko je sodnik označil konec tekme, proslavljali veliko zmago, po kateri so spet v igri za šesti zaporedni naslov.


Olimpija ima še vedno vse v svojih rokah


Kljub grenkemu porazu ima Olimpija še vedno vse v svojih rokah. Če bo na preostalih treh tekmah trikrat zmagala, ji naslova ne more odvzeti nihče. Do konca prvenstva Ljubljančane čakata gostovanji v Velenju in Celju ter tekma s Krko doma. Mariborčani bodo gostili Velenjčane in Novogoričane, v goste odhajajo h Krki.

Olimpija : Maribor 1:2 (1:0)

Štadion Stožice v Ljubljani, gledalcev 14.500. 33. krog Prve lige Telekom Slovenije. Glavni sodnik: Damir Skomina. Pomočnika: Robert Vukan in Manuel Vidali. Četrti sodnik: Matej Jug.


Strelca: 1:0 Kronaveter 19., 1:1 Novaković 80./11m, 1:2 Mertelj 94.


Olimpija: Vidmar; Zarifović, Kelhar, Mitrović; Fink, Klinar (od 64. Bajrić), Zajc, Matić, Kronaveter; Radović; Eleke (od 73.Wobay). Trener: Rodolfo Vanoli.

Maribor: Handanović; Viler, Defendi, Šme, Mertelj; Kabha (71. Sallalich), Dervišević (od 46. Janković), Vršić, Bohar (od 46. Mendy); Novaković, Tavares. Trener: Darko Milanič.

Rumeni kartoni: Dervišević 6. (Maribor), Zarifović 33. (Olimpija), Kronaveter 45. (Olimpija), Fink 51. (Olimpija), Aleš Mertelj 54. (Maribor)

Ne spreglejte