Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 7. 2014,
7.23

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bayern München Josep Guardiola Arjen Robben Robert Lewandowski Dante Thiago Alcantara Franck Ribery Xherdan Shaqiri

Sreda, 16. 7. 2014, 7.23

2 leti, 2 meseca

Pod taktirko Guardiole se bo trlo zvezdnikov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bayern München je klubski fenomen. Toliko svetovnih prvakov, kot jih ima na razpolago bavarski velikan, nima noben drug. Je pa res, da niso ravno vsi njegovi igralci zapuščali SP 2014 srečni.

Medtem ko se udeleženci svetovnega prvenstva predajajo zasluženemu počitku, je trener Bayerna Josep Guardiola že zavihal rokave. Radovednim navijačem je predstavil poletne novince, s katerimi želi nadaljevati obdobje nadvlade na nemških tleh, hkrati pa napasti tudi evropski vrh. Kdo vse je prišel v bavarsko prestolnico? Poljaku Robertu Lewandowskemu, ki je že velik zvezdnik bundeslige, sta se pridružila donedavni dirigent Eintrachta Sebastian Rode in Španec Juan Bernat, nesporni naložbi za prihodnost.

Tako je bil razočaran, da tega sploh ni znal opisati

Kaj pa preostali, ki so na SP 2014 pisali odmevne zgodbe in odločali o najvišjih mestih? Zelo bo zanimivo videti, kako bo minil prvi trening, na katerem bo tudi Dante. Brazilec velja za obrambni steber Bayerna. Ima 30 let, odlično govori nemški jezik in velja za izkušenega branilca, a mu to v polfinalnem srečanju z Nemčijo, ki je osmešila brazilsko prvo vrsto, ni kaj prida pomagalo.

Najvišji poraz kanarčkov v zgodovini (1:7) še kako boli. Dante se je odpravil na počitnice, ki jih želi preživeti z družino ter tako pozabiti na šok in ogromno razočaranje. "Tisto je bila le ena tekma. Zelo sem razočaran. Tako zelo, da se tega sploh ne da opisati, a se bom s počitnic vrnil še močnejši," napoveduje brazilski reprezentant, ki je prvič na tem SP 2014 zaigral ravno proti elfu. In naletel na razigrane klubske soigralce, ki so selecao in Danteja, če si sposodimo besedno zvezo pri Božanski komediji slavnega Alighierija, poslali v pekel.

Thiagu je bilo prizaneseno, Martinezu ne

Čeprav so Danteja po porazu vseh porazov obstopili nemški klubski znanci in ga tolažili, mu ne bo vseeno, ko se bo vrnil na Bavarsko in uzrl obraze, ki so Braziliji prizadejali največjo klofuto v zgodovini nogometne igre. Njegovemu rojaku Rafinhi je vsaj deloma lažje. Morda si je celo oddahnil, ko je videl, kaj se je pripetilo njegovi reprezentanci. Scolarijevega vpoklica ni prejel, tako da na svetovnem nogometnem festivalu v domovini ni bil dejaven.

Morda si je podobno oddahnil tudi Thiago Alcantara. Nastop v Braziliji je padel v vodo zaradi poškodbe. Ker pa je rdeča furija doživela eno večjih ponižanj, saj je kot svetovna prvakinja izpadla že v skupinskem delu, je bilo Thiagu prizaneseno tisto, kar verjetno še danes roji po glavi Javiju Martinezu. Basku, ki je s Španijo sodeloval pri nepričakovanem potopu in mu še nekaj časa ne bo do smeha.

Ribery vesel za prvake, ki so v četrtfinalu izločili Francijo

Vedno bolje se počuti Franck Ribery. Pred prvenstvom je bil največji zvezdnik bavarskega kluba. Posameznik z največjo veljavo, kar je dokazoval tudi na različnih lestvicah, kjer se je meril učinek na srečanjih. Francoz pa je podobno kot Thiago ostal brez glavne letošnje nagrade zaradi zdravstvenih težav. Za nameček so njegovi nemški soigralci v četrtfinalu poskrbeli za tesno, a toliko bolj dragoceno zmago nad galskimi petelini.

"Vesel sem za svoje soigralce in celotno nemško reprezentanco," se je 31-letni Francoz razveselil nemškega naslova. To je sporočil pred torkovim treningom, na katerem se je že pridružil soigralcem. Poškodba hrbta ga ovira vedno manj, tako da bi lahko že kmalu opravljal vse naloge kot preostali. Za zdaj je še na individualnih vajah, v prihodnjih dneh pa naj bi že izpolnjeval ukaze Guardiole.

Od sedmerice nemških junakov v zraku le Kroos

Bayernu se lahko smeji. Ogromno nemških reprezentantov je povezanih s tem klubom. Nekateri so njegove barve branili prej, na finalu v Riu de Janeiru pa jih je kar sedem svetovnim prvakom pomagalo do izjemnega dosežka. Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mario Götze, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Philipp Lahm in Toni Kroos. Sedem junakov. Je treba kaj dodati Bayernovi rapsodiji na brazilskih zelenicah?

Med njimi naj bi barve Bayerna tudi v prihodnje branila vsaj šesterica, Kroos pa je pod močnim vprašajem. Že danes naj bi sporočil, kam odhaja. Pogodbe z Bayernom, ki mu poteče ob koncu nove sezone, noče podaljšati. Če bodo hoteli Bavarci kaj zaslužiti, ga bodo primorani prodati. Pisalo se je že o tem, da naj bi zvestobo obljubil madridskemu Realu, a je njegov agent to zanikal. V igri je še vedno Manchester United, ki se vsekakor ne bi branil igralca, pretkanega mojstra podaj.

Robben zaradi Bayerna zavrnil Manchester United

V slačilnici Bayerna pa se bo na prvem skupnem treningu pojavil še en zanimiv obraz. To je Nizozemec Arjen Robben, ki je bil v Braziliji neulovljiv za marsikaterega branilca, veliko njegovih navijačev pa ga je že videlo kot dobitnika zlate žoge, priznanja za najboljšega nogometaša SP 2014. Nizozemski reprezentanci je pomagal do tretjega mesta, v polfinalu pa je po loteriji kazenskih strelov trčil ob argentinsko oviro.

Tulipan želi še najprej cveteti na Allianz Areni, kjer se cedita med in mleko. Pri nemškem prvaku je tako zadovoljen, da je dobremu prijatelju Louisu van Gaalu dal vedeti, da se nikakor ne bo premislil in odšel k njemu na Old Trafford. Noče postati rdeči vrag, raje bi ostal srečen član Bayernove družine.

Tako kot Švicar Xherdan Shaqiri, ki je v domovini sambe pustil odličen vtis, predvsem po zaslugi hat-tricka v mreži Hondurasa. Malce manj prijetna tema ga čaka v Bayernu, kjer si bo težko izboril prostor v začetni enajsterici. Pri Švici je vajen biti najboljši, pri Bayernu pa je realnost zaradi izjemnih konkurentov na njegovem igralnem položaju nekoliko drugačna. In manj prijetna za mladega zveznega igralca s koreninami s Kosova.

Najmlajši strelec na SP po Lionelu Messiju

Za več priložnosti se bori tudi Julian Green. Ima le 19 let, prihaja s Floride, a je tako obetaven krilni napadalec, da je postal najmlajši strelec na tekmi svetovnega prvenstva po Lionelu Messiju (leta 2006). Zatresel je mrežo Belgije v tisti nori tekmi, prepolni akcij in priložnosti, ki je po podaljšani časovni bitki pripadla Evropejcem.

Bayern je imel na svetovnem prvenstvu največ predstavnikov ter se na lestvici klubov uvrstil na prvo mesto. Na zvezdnike, ki so v Braziliji pisali različne zgodbe, tako čakajo klubski soigralci. Pod vodstvom Guardiole se že potijo, med njimi so tudi Lewandowski, ki je zamenjal Maria Mandžukića, danski biser Pierre Hojbjerg, ki je z 18 leti že debitiral za reprezentanco, najboljši Avstrijec David Alaba in perujski veteran Claudio Pizzaro. Pa še bi lahko naštevali nogometaše, ki bodo pri branilci dvojne nemške krone prišli v poštev za nastope v sezoni 2014/15.

Moč Bayerna je očitna, Guardioli pa ostaja le sladka težava, kako vsem zagotoviti primerno minutažo. Da ne bo nezadovoljnih. SP 2014 za kaj takega žal ni moglo poskrbeti pri vseh …

Ne spreglejte