Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 10. 2018,
18.40

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,26

Natisni članek

Natisni članek

Paco Alcacer Borussia Dortmund Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov nemško prvenstvo Barcelona

Torek, 9. 10. 2018, 18.40

1 leto, 5 mesecev

Paco Alcacer

Noro, da bolj noro ne more biti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,26
Paco Alcacer | Paco Alcacer je najboljši strelec nemškega prvenstva, čeprav ni odigral, kar se tiče skupne minutaže, niti 90 minut. | Foto Reuters

Paco Alcacer je najboljši strelec nemškega prvenstva, čeprav ni odigral, kar se tiče skupne minutaže, niti 90 minut.

Foto: Reuters

Statistika, kot je še ni bilo! Španec Paco Alcacer je v dresu vodilnega nemškega prvoligaša Borussie Dortmund v tej sezoni v nemškem prvenstvu odigral skupno le 81 minut, a se je med strelce vpisal kar šestkrat! Tako ga krasi neverjetno povprečje, saj zabija gol skoraj vsakih 13 minut.

Če je španski napadalec Francisco Alcacer Garcia, krajše Paco Alcacer, v zadnjih dveh sezonah na Camp Nouu bolj ali manj grel klop, dosegel le deset zadetkov, kar je bilo občutno manj od napovedi, ki so leta 2016 pospremile njegov prihod iz Valencie, pa se mu je v tej sezoni povsem odprlo. Ko je sklenil, da se bo eno leto dokazoval v nemškem prvenstvu in se kot posojeni napadalec Barcelone dokazoval pri Borussii Dortmund, je zadel v polno.

Kevin Kampl
Sportal Kampl prerešetal Nürnberg in se povzpel na visoko drugo mesto #video

Zlati adut trenerja Borussie

Španec se je prvič vpisal med strelce proti Eintrachtu. | Foto: Reuters Španec se je prvič vpisal med strelce proti Eintrachtu. Foto: Reuters Čeprav si še ni zagotovil mesta v začetni enajsterici in je v prvenstvu zbral le tri nastope, na katerih je na zelenici prebil le 81 minut, se je izkazal z neverjetno učinkovitostjo, ki meji na popolnost. Še vsakič, ko je bil rezervist, se je vpisal med strelce, skupno pa dosegel kar šest zadetkov, tako da je v tem trenutku vodilni strelec bundeslige.

Njegova rapsodija v rumeno-črnem se je začela 14. septembra, ko je na dvoboju proti Eintrachtu iz Frankfurta vstopil v igro v 67. minuti, 21 minut pozneje pa se veselil strelskega prvenca v Nemčiji. Proti Nürnbergu, ki je v tej sezoni topovska hrana za številne tekmece (Kamplov RB Leipzig ga je v nedeljo ponižal s 6:0), ni nastopil. Če bi, bi bila njegova statistika zagotovo uspešna, saj so njegovi soigralci napolnili mrežo gostov in zmagali kar s 7:0.

Šest zadetkov v pičlih 81 minutah

Prvi hat-trick je proslavljal v soboto. | Foto: Reuters Prvi hat-trick je proslavljal v soboto. Foto: Reuters Je pa 25-letni Španec dobil priložnost na naslednji tekmi, zahtevnem gostovanju pri Bayerju v Leverkusnu. Borussia se je znašla v težavah, vse do 65. minute je zaostajala z 2:0. Švicarski strateg Lucien Favre se je takrat odločil, da bo v igro poslal Alcacerja.

Sledil je redko videni preobrat, gostje so zmagali s 4:2, nekdanji napadalec Valencie in Barcelone pa je dosegel dva zadetka. Prislužil si je prvo uvrstitev v začetno postavo. To se je zgodilo na tekmi lige prvakov proti Monacu, ko je odigral vso tekmo in se ponovno vpisal med strelce, Borussia pa je zmagala s 3:0.

Imeniten niz je nadaljeval v soboto, na dvoboju, ki ga je zaznamoval njegov prvi hat-trick na nemških zelenicah. Občinstvo na Signal-Iduna-Parku je navdušil kot le malokdo pred njim. Augsburg je vodil z 1:0, nato pa je v 59. minuti vstopil v igro Španec. In se znova izkazal za zlatega aduta. Ne enkrat, ne dvakrat, ampak kar trikrat!

V dresu Barcelone je v dveh sezonah v la ligi dosegel deset zadetkov. Če bo nadaljeval v tem ritmu, bo v nemškem prvenstvu kmalu presegel to številko. | Foto: Reuters V dresu Barcelone je v dveh sezonah v la ligi dosegel deset zadetkov. Če bo nadaljeval v tem ritmu, bo v nemškem prvenstvu kmalu presegel to številko. Foto: Reuters

Najprej je izenačil na 1:1, nato na 2:2, za piko na i pa v šesti minuti sodnikovega podaljška postavil končni rezultat 4:3, s katerim si je porurski velikan zagotovil velik skok na lestvici. Zdaj ima pred najbližjimi tekmeci kar tri točke prednosti, Alcacer pa je s šestimi goli, čeprav je skupno odigral le 81 minut, vodilni na lestvici najboljših strelcev.

Sportal Fantastične številke Oblaka, sanjski polčas Kampla, Elsner in Stojanović kraljujeta #video

Pri Barceloni so se mu posmehovali, kmalu ga čaka obračun z Oblakom

Barcelona je zanj plačala 30 milijonov evrov. | Foto: Reuters Barcelona je zanj plačala 30 milijonov evrov. Foto: Reuters Fenomen Španca odmeva tudi v njegovi domovini. Selektor Luis Enrique, ki blesti z rdečo furijo, ga je vpoklical v izbrano vrsto. Alcacer, za katerega je Barcelona leta 2016 netopirjem plačala 30 milijonov evrov, nato pa je moral požirati kritike na svoj račun, saj je v dveh sezonah kljub številnim priložnostim dosegel ''le'' deset zadetkov, je vroč kot še nikoli.

Pri Barceloni ob Luisu Suarezu, Lionelu Messiju ali Ousmaneju Dembeleju ni verjel, da bi mu Ernesto Valverde namenjal veliko priložnosti, zato se je konec avgusta odpravil v Nemčijo. Z Borussio ima visoke cilje, tudi v Evropi, kjer ga 24. oktobra čaka nov obračun v ligi prvakov. Tokrat bo imel opraviti z enim izmed najboljših vratarjev na svetu, Slovencem Janom Oblakom, saj bo v Dortmundu gostoval Atletico Madrid. Obeta se poslastica.

Jan Oblak
Sportal Kriza Reala in Barcelone se nadaljuje, Oblak tik pod vrh

Španski fenomen v primerjavi s slovenskim lovcem na rekorde ne bo počival. Španca čakata dva reprezentančna izziva. Najprej v petek proti Walesu (prijateljska tekma), nato pa v torek v ligi narodov, v tekmovanju, kjer je nazadnje ponižala Hrvaško s 6:0, proti Angliji.

Ne spreglejte