Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 8. 2017,
10.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

4

Natisni članek

Marseille Prva liga Telekom Slovenije Liga Europa Freiburg Dejan Milić Matej Oražem Simon Rožman NK Domžale

Nedelja, 6. 8. 2017, 10.18

6 let, 6 mesecev

Matej Oražem, Simon Rožman in Dejan Milić o podvigu NK Domžale

Preobrat v Domžalah: Oražem zaprl vrata tujim snubcem #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

4

Domžale Freiburg | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V mestu ob Kamniški Bistrici, tako ponosnem na rumeno nogometno družino, ki je v četrtek spravila v zadrego bogatega nemškega prvoligaša iz Freiburga, je evforija dosegla nov vrhunec. Naslednji evropski tekmec je sloviti Marseille. ''Naredili bomo vse, da uresničimo naše sanje,'' je trener Domžal Simon Rožman napovedal drzen cilj, preboj v skupinski del evropske lige!

Domžale za slavo in milijone proti francoskemu velikanu

Domžalčani, aktualni slovenski pokalni zmagovalci, so v tej sezoni odigrali šest evropskih srečanj. Dobili so jih kar pet, tudi zadnjega proti Freiburgu (2:0), s katerim so v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo izločili nemškega tekmeca in poskrbeli za enega najbolj odmevnih dosežkov tedna. S tem, ko so v Evropi izločili Floro, Valur in Freiburg, niso dvignili le ugleda domžalskega kluba ter slovenskega nogometa, ampak si napolnili tudi žepe.

Pogovor z Matejem Oražmom po zmagi nad Freiburgom:

Nogometašem polovica denarne nagrade

Do zdaj so si zagotovili skoraj milijon evrov denarne nagrade, ki jo udeležencem evropskih tekmovanj izplačuje Evropska nogometna zveza (Uefa). ''Nogometašem gre približno polovica nagrade. To so njihove nagrade. Tudi stroški (organizacija tekem, pot na gostovanja, nastanitev …, op. a.) so bili kar veliki. Finančna nagrada je kratkoročna korist, največ prinaša rezultat,'' meni Matej Oražem.

Koliko denarja bodo prejeli Domžalčani?

Če se ne bodo uvrstili v skupinski del: 920 tisoč evrov

Nagrada za 1. krog kvalifikacij: 215 tisoč evrov
Nagrada za 2. krog kvalifikacij: 225 tisoč evrov
Nagrada za 3. krog kvalifikacij: 235 tisoč evrov
Nagrada za 4. krog kvalifikacij: 245 tisoč evrov

Če se bodo uvrstili v skupinski del: 3,35 milijonov evrov

Nagrada za 1. krog kvalifikacij: 215 tisoč evrov
Nagrada za 2. krog kvalifikacij: 225 tisoč evrov
Nagrada za 3. krog kvalifikacij: 235 tisoč evrov
Nagrada za uvrstitev v skupinski del lige prvakov: 2,6 milijona evrov

Športni direktor Matej Oražem je priznal, da po zadnjih evropskih uspehih vlada za nogometaše Domžal še večje zanimanje tujih klubov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Športni direktor Matej Oražem je priznal, da po zadnjih evropskih uspehih vlada za nogometaše Domžal še večje zanimanje tujih klubov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Športni direktor Domžal, ki je v zadnjih sezonah poskrbel za kopico odmevnih prestopov, s katerimi so se nekdanji nogometaši Domžal podali na nove, zahtevnejše poti, hkrati pa si napolnili bančne račune, se je po zadnjih evropskih uspehih pogovoril z igralci.

Čeprav odlične predstave Rožmanove čete odmevajo v Evropi in se je povečalo zanimanje za določene posameznike v domžalskih vrstah, do nadaljnjega ne bo prodaj. Tudi v primeru Jureta Balkovca, ki je v zadnjih tednih deležen velikega zanimanja.

''Ekipe do konca evropskih nastopov ne bomo menjali. Fantje ne gredo nikamor,'' poudarja Oražem.

Nepredstavljiva vsota, večja od letnega proračuna

Domžale bodo 17. avgusta v Stožicah gostile Marseille. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Domžale bodo 17. avgusta v Stožicah gostile Marseille. Foto: Urban Urbanc/Sportida S tem je dal vedeti, da domžalski klub ne skriva ambicij, kako največji uspeh v zgodovini evropskih nastopov še začiniti in se prvič uvrstiti v skupinski del evropske lige. Če bi se to posrečilo Domžalčanom, bi prejeli velikansko finančno nagrado Uefe, vredno več kot tri milijone evrov.

''To je za nas nepredstavljiva vsota,'' se prvi kadrovik domžalskega kluba zaveda, da bi napredovanje v skupinski del lige Europa, o katerem sanjajo vsi člani rumene družine, olajšalo mnoge težave, posledice zahtevnega vsakoletnega krpanja zadanega proračuna.

Lahko Domžale izločijo Marseille?

  • Da.
    67,90 %
    421 glasov
  • Ne.
    32,10 %
    199 glasov
Oddanih 620 glasov

Vodstvo je tako zaprlo vrata tujim snubcem. Začasno, vsaj do 24. avgusta, ko bo na Velodromu odigrana povratna tekma play-offa kvalifikacij za evropsko ligo. Domžale bodo gostovale pri nekdanjem evropskem prvaku (1993), ki ga bodo teden dni poprej pozdravile v ljubljanskih Stožicah.

Velika senzacija: Domžalčani izločili favorizirane Nemce! #foto #video

''S podporo, kot smo je bili deležni v Stožicah proti Freiburgu, smo dokazali, da je mogoče prav vse. V kratkem času bomo v evropskih tekmovanjih gostili še tretjo ekipo iz najmočnejših petih lig, kar je izjemen dosežek. Nikakor pa se tu ne mislimo ustaviti," je za klubsko stran poudaril Oražem in s tem poudaril razmišljanje, ki ga je v misli igralcev vcepil trener Simon Rožman.

Rožman prepričal igralce, da verjamejo v sebe

Mladi strokovnjak jim je dopovedal, da se Domžale na evropski poti ne smejo zadovoljiti z malim, ampak pokazati zobe tudi velikim favoritom. ''Trener nam je dal občutek, da verjame v nas in da moramo tudi sami verjeti, kako lahko postanemo boljši in dvoboj obrnemo v naš prid. Začeli smo tako razmišljati, zdaj se veselimo,'' nam je razkril Dejan Milić, eden najbolj izkušenih nogometašev v vrstah Domžal.

Pogovor z Dejanom Milićem po zmagi nad Freiburgom:

Vratar upa na nov čudež v Evropi. Ljubljančan je na prvi tekmi v Freiburgu pri zaostanku z 0:1 ubranil kazenski strel, na povratni tekmi v Stožicah pa zaklenil vrata in pomagal klubu do zgodovinskega uspeha. ''Vse se je poklopilo. Zdaj gremo v play-off, kjer upamo na nov čudež.'' Prvi čuvaj mreže NK Domžale je pohvalil strokovno vodstvo za odlično analizo, s katero so na povratni tekmi presenetili uglednega člana nemške bundeslige.

Po nemškem čaka domžalsko ekipo v odločilnem krogu kvalifikacij za evropsko ligo še favorit iz Francije, ki ima v svojih vrstah igralce, vredne več kot 130 milijonov evrov.

Rožman: Naredili bomo vse za uresničitev sanj

Simon Rožman je pred dobrima dvema mesecema popeljal Domžale do pokalne lovorike, zdaj pa je poskrbel za evropsko pravljico. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman je pred dobrima dvema mesecema popeljal Domžale do pokalne lovorike, zdaj pa je poskrbel za evropsko pravljico. Foto: Vid Ponikvar ''Vsi se dobro zavedamo kakovosti francoskega moštva in hkrati vemo, kaj Marseille pomeni v evropskem prostoru. Nedvomno lahko rečem, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da uresničimo naše sanje. V tem času pred prvo tekmo se bomo skušali čim bolje pripraviti nanje in tako prvo tekmo pred našimi navijači pričakati v najboljši mogoči podobi,'' je poslal najmlajši trener v 1. SNL sporočilo na jug Francije, da Domžalčani mislijo resno. Zelo resno. Od podviga, s katerim bi evropsko sezono podaljšali vsaj do decembra, so oddaljeni le še en korak.

Na pomoč je znova poklical občinstvo. Navijači Domžal so v četrtek pomagali ljubljencem do nepozabne zmage nad Freiburgom, čez 11 dni bo na vrsti nova poslastica, obračun s francoskim velikanom, pri katerem nastopa tudi Dimitri Payet. Domžalčani bodo nastopili v močnejši postavi, vrača se tudi kaznovani Jan Repas, tribune Stožic bodo polne …

Ko je v četrtek v Ljubljani padel Freiburg, je v vrstah Domžal zavladalo ogromno veselje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko je v četrtek v Ljubljani padel Freiburg, je v vrstah Domžal zavladalo ogromno veselje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Vsi, ki želijo trenerja Rožmana prepričati o tem, da si zaslužijo priložnost proti Marseillu, bodo danes zvečer še posebej motivirani. V Športni park v 4. krogu Prve lige Telekom Slovenije prihaja ranjena Gorica, Domžale pa imajo priložnost, da se z novo zmago približajo vrhu.

"V tej sezoni želimo pokazati več tudi v prvenstvu in se enakovredno kosati z Mariborom in Olimpijo,'' je po zmagi nad Freiburgom sporočil Milić in vrgel rokavico večnima tekmecema iz največjih slovenskih mest.

Ne spreglejte