Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Igor Bišćan NK Olimpija NK Olimpija NK Aluminij NK Maribor NK Maribor Milan Mandarić Prva liga Telekom Slovenije naj gol

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Igor Bišćan po zmagi nad Aluminijem

Trener Olimpije opozarja: Ne smemo poleteti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Olimpija Aluminij | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Hrvaški strateg Igor Bišćan je v nedeljo pozdravil najvišjo zmago, odkar je trener Olimpije. Ljubljančani so v Stožicah nadigrali Aluminij s 4:0 in tekmovali v tem, kdo bo dosegel lepši zadetek. "Zdaj ne smemo poleteti," se trener zmajev noče predati evforiji. Po treh zaporednih zmagah namiguje, da dobiva Olimpija obrise igre, kakršno želi gledati v tej sezoni.

Olimpija je hitro prebrodila evropsko krizo. Predsednik Milan Mandarić je po finski zaušnici v kvalifikacijah za ligo Europa verjel v sposobnosti novega trenerja Igorja Bišćana.

Milan Mandarić je po izpadu Olimpije proti Vaasi ostal prepričan, da je Bišćan pravi trener za zmaje.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Milan Mandarić je po izpadu Olimpije proti Vaasi ostal prepričan, da je Bišćan pravi trener za zmaje. Foto: Urban Urbanc/Sportida Izkazal je zaupanje 39-letnemu Hrvatu, čeprav zadnji proti Vaasi ni razveselil navijačev. Zmanjkalo mu je časa, da bi pokazal vse, kar je nameraval vcepiti v igro Olimpije.

Predsednik mu je še naprej verjel. "Naš glavni cilj je vrnitev državnega naslova. Igor je vreden zaupanja. Dobro opravlja svoj posel, je vztrajen pri svojem delu," je v začetku meseca, ko se je ekspresno končala evropska sezona za zeleno-bele, za hrvaški časnik Sportske novosti pojasnil Mandarić.

Trenerju je namenil podaljšano priložnost, zadnji pa je, vsaj tako namigujejo vedno boljši rezultati in predstave, na dobri poti, da jo izkoristi.

Kar nekaj razlik z Mariborom

Olimpija je po treh zmagah in razliki v zadetkih 9:1 vodilna na lestvici. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija je po treh zmagah in razliki v zadetkih 9:1 vodilna na lestvici. Foto: Urban Urbanc/Sportida Nekaj tednov po črnem evropskem četrtku, ko so Finci osvojili Stožice (1:0), je nogometni svet v Stožicah lepši. Zmaji v domačem prvenstvu brez večjih težav odpravljajo ovire, na razpredelnici pa kažejo hrbet prav vsem tekmecem.

Za razliko od Maribora, ki se mu v nasprotju z gorečimi slovenskimi tekmeci iz prestolnice obeta dolga in naporna evropska sezona, zmaguje s prepričljivimi rezultati. Celje in Gorico je odpravil z dvema zadetkoma razlike (3:1 in 2:0), Aluminij pa na tekmi, festivalu atraktivnih zadetkov, odločenem že po polovici prvega polčasa, kar s štirimi (4:0).

Kako je Olimpija premagala Aluminij s 4:0?

Prestopni rok v vročih poletnih mesecih še zdaleč ni rekel zadnje, trener pa čuti, da bi lahko na nekaterih igralnih mestih prav prišla še kakšna dodana kakovost. Verjame, da lahko Olimpija pokaže še več in deluje še močneje. O tem, da je na pravi poti, vsaj kar zadeva dogajanje v domačem prvenstvu, je po visokem porazu v Stožicah (0:4) poudaril trener Aluminija.

"Olimpija je danes delovala veliko bolje, hitreje in močneje kot v prejšnji sezoni," je hrvaški strateg Slobodan Grubor pohvalil ljubljanski klub, ki je vpisal najvišjo zmago v tej sezoni.

Kaj je Bišćana spravilo v dobro voljo?

Proti Aluminiju je bil zadovoljen s številnimi stvarmi, ki jih je videl v igri Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Proti Aluminiju je bil zadovoljen s številnimi stvarmi, ki jih je videl v igri Olimpije. Foto: Vid Ponikvar "Zadovoljen sem z ritmom, hitrostjo igre, razmišljanjem igralcev, njihovim odzivom, z agresivnostjo in učinkovitostjo. Iz tekme v tekmo smo boljši, dobro delo na treningih se obrestuje," je njegov rojak Bišćan našteval razloge, zaradi katerih je s svojim že značilnim zamišljenim izrazom na licu, ki ne razodeva skoraj nobenih čustev, priznal, da je zelo zadovoljen.

Še pred nekaj meseci zmajem ni šlo od rok skoraj nič. Trenerji in igralci so se menjali, rezultati pa niso zadostili pričakovanju javnosti. Bišćana je po prevzemu trenerskega dela čakala zahtevna naloga.

Vroči Ganec o boljših igrah Olimpije

Issah Abass se je med strelce vpisal tudi na srečanju s Kidričani. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Issah Abass se je med strelce vpisal tudi na srečanju s Kidričani. Foto: Urban Urbanc/Sportida Trije prvoligaški nastopi, trije zadetki. Vsak v enem krogu. Takšen je strelski izkupiček 18-letnega Ganca Issaha Abassa. Najboljši strelec zmajev je bil že v pripravljalnem obdobju, zdaj je v strelski formi tudi v 1. SNL. Mladi napadalec je po zmagi nad Aluminijem zaupal razlog, ki je Olimpijo potisnil na prvo mesto.

''Bolje igramo zato, ker upoštevamo tisto, kar od nas zahteva trener. Poslušamo ga in upoštevamo njegova navodila. Ne igramo po svoje, kot smo to počeli prej. Zato napredujemo in dosegamo boljše rezultate,'' je dejal vroči Afričan, prvi strelec Olimpije.

Predsednik, pri katerem je potrpljenje zavito v tančico nepredvidljivosti, mu je verjel tudi po evropskem neuspehu. Mandarić, ki rad sporoča, kako pomemben je rezultat, zaradi katerega je pri Olimpiji odrezal že ogromno trenerskih glav, je očitno zadel v polno. Tri zaporedne zmage, vedno bolj prepričljive in učinkovitejše predstave, ki so dale misliti bodočim tekmecem, so pripomogle k evforiji.

Kidričani so v nedeljo izkusili najvišji poraz v tej sezoni. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kidričani so v nedeljo izkusili najvišji poraz v tej sezoni. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Bišćan je dovolj izkušen in razgledan, da se ji bo skušal izogniti. Ne le to, poskušal bo poskrbeti, da nogometaši ostanejo na realnih tleh in še naprej težijo k trdemu delu. "To je šele začetek. Ne smemo preveč poleteti. Pomembno je, da nadaljujemo to delo, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo ob koncu sezone," je nekdanji hrvaški reprezentant in zvezdnik Liverpoola evforiji prepovedal vstop v zeleno-belo slačilnico.

O Mariboru ne razmišlja

Prvi večni derbi v tej sezoni bo v nedeljo, 27. avgusta ob 20.20 v Stožicah. | Foto: Vid Ponikvar Prvi večni derbi v tej sezoni bo v nedeljo, 27. avgusta ob 20.20 v Stožicah. Foto: Vid Ponikvar Po treh krogih imata stoodstotno število točk le še večna tekmeca iz Ljubljane in Maribora, ki se bosta medsebojno pomerila šele konec prihodnjega meseca. Vijolice za razliko od zmajev čaka še veliko evropskih obveznosti. Bi lahko bile voda na mlin Olimpiji, ki bi lahko na račun zgoščenega in napornega ritma srečanj NK Maribor pobegnila branilcem naslova v jesenskih mesecih?

"Moram priznati, da razmišljam le o svoji ekipi. Prezgodaj je še, da bi nekaj predvideval ali razmišljal vnaprej. Minile so le tri tekme, tako da tega nima smisla početi. Osredotočen sem le na svojo ekipo. Na to, kako bo igral Maribor, ne moremo vplivati in se s tem ne obremenjujemo. To je njihova stvar," je Bišćan pojasnil, da je še prekmalu za obremenjevanje z Mariborom, ki na lestvici zaostaja za Olimpijo le zaradi slabše razlike v zadetkih, drugače pa ima tudi on najvišje mogoče število točk (devet).

Vombergar potrebuje še nekaj časa

Andres Vombergar ima z Olimpijo visoke cilje. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Andres Vombergar ima z Olimpijo visoke cilje. Foto: NK Olimpija Ljubljana Zmaji pod vodstvom Bišćana zmagujejo v prvenstvu. Najboljši strelec v prejšnji sezoni Hrvat Leon Benko ni več med kandidati za nastop. V kratkem ga bo nadomestil Andres Vombergar, 22-letni Argentinec slovenskih korenin, ki je že član zmajev, a mora pridobiti še ustrezno dokumentacijo za pridobljeno registracijo za tekmovanje.

"Je tip igralca, ki ga v tem trenutku nimamo v ekipi. Ko je s hrbtom obrnjen proti golu, pride do izraza njegova sposobnost sprejema in zadrževanja žoge. Igra zelo preprosto, mi pa mu moramo dati nekaj časa, da se nam prilagodi. Redkokateri igralec, ki si ga lahko privoščimo v naših finančnih okvirih, bi lahko prišel in neposredno pomagal ekipi, zlasti v času, ko igrajo fantje tako kot v tem trenutku. Potreboval bo nekaj časa, mi pa bomo videli, katere so njegove glavne kakovosti, s katerimi nam lahko pomaga," je dejal o mladem novincu, ki se bo danes predstavil slovenski sedmi sili.

Najlepši zadetki 3. kroga:

Bišćan bo novo priložnost, da nadaljuje zmagoviti niz z Olimpijo, imel prihodnjo soboto v Kranju, ko bo v četrtem krogu Prve lige Telekom Slovenije gostoval pri Triglavu.

Ne spreglejte