Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 3. 2017,
1.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

2

Natisni članek

Barcelona Luis Enrique UEFA liga prvakov PSG Sergi Roberto Josep Maria Bartomeu

Četrtek, 9. 3. 2017, 1.00

1 leto

Odzivi iz tabora Barcelone po epski zmagi

Luis Enrique: To je za vse, ki so po Parizu še verjeli v nas

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

2

Barcelona | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Če imaš na voljo takšno ekipo, je mogoče prav vse," je po zgodovinski zmagi s 6:1, ki je Barcelono kljub porazu v Parizu z 0:4 senzacionalno popeljala v četrtfinale lige prvakov, poudaril španski trener Luis Enrique. Camp Nou se je po čudežnem napredovanju Barcelone prelevil v vrelišče nepopisne sreče in ponosa.

Barcelona : PSG 6:1 (2:0) /0:4/
Suarez 3., Kurzawa 40./a.g., Messi 50./11-m, Neymar 88., 90./11-m; Cavani 62.

// rezultat prve tekme

Če je kdo slutil, kako ranljiv bi lahko bil francoski prvak PSG na Camp Nouu, je bil to prav Luis Enrique. Španski trener, ki se je pred tedni odločil, da bo po koncu sezone zaradi izčrpanosti in prevelikih pritiskov zapustil klop Barcelone, se je podpisal pod enega največjih podvigov v zgodovini nogometa.

Uresničil je drzno napoved

Pred povratno tekmo osmine finala lige prvakov, ko so se v Parizu s prešernim nasmehom spominjali odmevne zmage s 4:0, je opozoril francoske goste, da bi se lahko njihova pot v Katalonijo končala žalostno. "Če nam je lahko dal PSG štiri zadetke, jih lahko mi njemu na povratni tekmi šest,'' je drzno napovedal Enrique.

Po koncu sezone bo zapustil Barcelono, prav lahko pa se zgodi, da bo to storil s tremi osvojenimi lovorikami, saj je še v igri za španski naslov, španski pokal in ligo prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po koncu sezone bo zapustil Barcelono, prav lahko pa se zgodi, da bo to storil s tremi osvojenimi lovorikami, saj je še v igri za španski naslov, španski pokal in ligo prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Mnogi ga niso jemali resno, a jim je trener Barcelone zaprl usta. Z besed je prešel k dejanjem in se po veličastni zmagi s 6:1 - odločilen zadetek za napredovanje je padel le nekaj sekund pred iztekom sodnikovega podaljška - veselil preboja med osem najboljših.

"To zmago posvečam vsem, ki so po porazu z 0:4 še verjeli v nas. Nismo Harlem Globe Trotters (ekshibicijska košarkarska ekipa, znana po spektakularnih potezah, ki pa ne igra resnih tekmovalnih tekem, op. p.), to je vendarle nogomet," je sporočil 46-letni strateg iz Asturije.

Veselje članov futsal ekipe Barcelone po zadetku Sergija Roberta:

Ko je Cavani znižal na 1:3 ...

Čeprav mu je uspel veliki met in se je zapisal v nogometno zgodovino, vedno bolje pa mu kaže tudi v domačem prvenstvu, kjer so Katalonci ujeli madridski Real, ga to ni odvrnilo od namere, da po koncu sezone zapusti Barcelono. To je ponovil tudi na novinarski konferenci po zmagi nad PSG in čestital igralcem za spektakularno predstavo.

Veselje nogometašev Barcelone po šestem zadetku v mreži francoskega prvaka PSG. | Foto: Guliverimage/Getty Images Veselje nogometašev Barcelone po šestem zadetku v mreži francoskega prvaka PSG. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Pristop igralcev je bil fantastičen. Veliko smo postavili na kocko in tvegali v igri, a se nam je na koncu obrestovalo. Ključ do napredovanja je bilo zaupanje v ekipo, njene sposobnosti in zmagovalno miselnost," je pojasnil Enrique, ki je med srečanjem že pomislil, da se njegovim izbrancem ne bo izšlo. Ta večer je zato doživel še bolj čarobno.

Je Barcelona po tem čudežnem napredovanju prvi favorit za osvojitev naslova evropskega prvaka?

  • Da.
    74,09 %
    366 glasov
  • Ne.
    25,91 %
    128 glasov
Oddanih 494 glasov

"Ko je Cavani znižal zaostanek PSG na 1:3, sem pomislil, da nam ne bo uspelo. Nato pa so prišle zadnje minute … Bile so spektakularne. Včasih se v nogometu zgodi tudi kaj takšnega. Če imaš na voljo takšno ekipo, sestavljeno iz igralcev, ki so osvojili že vse lovorike, je mogoče prav vse," je dejal po visoki zmagi nad PSG.

Bogati francoski klub je prvi v zgodovini lige prvakov zapravil prednost štirih zadetkov s prve tekme. V Park princev, ki ga bo kar nekaj časa spremljalo ime Park poražencev, se je vrnil s sklonjenimi glavami in solznimi očmi. Trener Parižanov Unai Emery bo moral katarskim lastnikom kluba pojasniti marsikaj.

Barcelona se je v četrtfinale lige prvakov uvrstila desetič zapored. " Preostalim četrtfinalistom (za zdaj so si napredovanje med osem zagotovili še Real Madrid, Bayern München in Borussia Dortmund, op. p.) ni všeč, da smo napredovali, a vseh osem še ima možnost, da postanejo evropski prvak," spoštuje vsakega udeleženca četrtfinala.

Prihodnji petek, 17. marca, bo v Nyonu potekal žreb četrtfinalnih parov. Vsak klub se lahko pomeril z vsakim, zato je mogoč tudi el clasico, dvoboj Barcelone in Reala.

Predsednik Barcelone: Zgodovinski dosežek

Navijačem v Kataloniji so po junaški zmagi s 6:1 zrasla krila. Pozitivno energijo želijo izkoristiti za napad na naslov evropskega prvaka. "To je zgodovinski dosežek, ki ne bo nikoli pozabljen. V ligi prvakov nas bo napolnil z energijo," predsedniku Barcelone Josepu Marii Bartomeuu že segajo misli do Cardiffa, kjer bo letos potekal finale najprestižnejšega tekmovanja.

Roberto sploh ne ve, kako je zadel za 6:1

Še tri minute pred koncem rednega dela je Barcelona vodila le s 3:1, nato pa je na veliki oder stopil Neymar. "To je bila moja najboljša predstava v karieri," je po srečanju zaupal beIN Sports. "Takšna tekma se lahko zgodi le enkrat v karieri. Nihče ni verjel, da bomo dosegli šest zadetkov, a smo jih."

Brazilec je v zadnjih minutah dosegel dva zadetka. Prvega z mojstrsko izvedbo prostega strela, drugega z bele točke, v izdihljajih petminutnega sodnikovega podaljška pa je še podal Sergiju Robertu. Ta se je odlično znašel v kazenskem prostoru gostov, povišal vodstvo na 6:1 in dal ogromen pečat največjemu preobratu v zgodovini lige prvakov.

Sergi Roberto je deset sekund pred koncem petminutnega sodnikovega podaljška popeljal Barcelono v sedma nebesa. | Foto: Guliverimage/Getty Images Sergi Roberto je deset sekund pred koncem petminutnega sodnikovega podaljška popeljal Barcelono v sedma nebesa. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Saj sploh ne vem, kako sem dosegel zadetek. Zelo sem srečen," se je po tekmi smejalo otroku Barcelone, ki je zaradi tvegane postavitve Enriqueja 3-4-3 kot desni bočni branilec zaigral šele v nadaljevanju. "Ta tekma je dokazala, da je Barcelona s trenutno zasedbo rojena za takšne tekme. V četrtfinale smo napredovali po zaslugi svojih navijačev. Zdaj si bomo dali duška, nato pa začeli misliti na špansko prvenstvo," je sporočil Roberto, ki bo z Barcelono v nedeljo gostoval pri Deportivu v La Coruni.

"Večer, ki ga ne bom nikoli pozabil. Zelo sem ponosen na to ekipo," je zapisal hrvaški zvezdnik Ivan Rakitić. Zmago s 6:1 je primerjal z dramatičnim preobratom na letošnjem SuperBowlu. Njegov turški soigralec Arda Turan je šaljivo dodal: "Vi jo imenujete nogometna ekipa, mi pa Barcelona. Vi imate to za čudež, mi pa za nekaj normalnega."

Ne spreglejte