Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 10. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

Stožice večni derbi Viole Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Aleks Pihler Marko Šuler

Nedelja, 16. 10. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Marko Šuler in Aleks Pihler po zmagi nad Olimpijo

Z navijači Maribora zakopali bojno sekiro in pretentali Olimpijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58
Maribor Šuler | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"To so tekme, ki jih Maribor zna igrati," je branilec vijolic Marko Šuler po zmagi na gostovanju pri Olimpiji (3:1) opozoril na vrednost izkušenj, ki jih mariborski ekipi ne manjka. Pojasnil je, kako je Maribor pretental Ljubljančane, spregovoril pa tudi o navijačih, ki bodo klubu priskrbeli novo kazen.

Nesojeno pravilo je, da mariborski klub po vsakem večnem derbiju določi dva nogometaša, ki sta na voljo za izjave. Po zmagi v Ljubljani sta bila to Aleks Pihler in Marko Šuler, aktualni in nekdanji reprezentant.

Olimpiji so od igre odrezali glavne igralce   

Mariborčani so vedeli, od kod preti največja nevarnost pri Olimpiji. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so vedeli, od kod preti največja nevarnost pri Olimpiji. Foto: Vid Ponikvar Če je prvi pred mikrofoni previden in dokaj zadržan v odgovorih, saj se še navaja na vedno večjo pozornost v slovenskem športnem okolju, pa se je Korošec, eden najbolj izkušenih branilcev, kar jih v tem trenutku pozna Slovenija, brez dlake na jeziku lotil ocene srečanja s različnih zornih kotov.

"Vedeli smo, od kod preti nevarnost pri Olimpiji, zato smo se v obrambi postavili malce drugače in pritisnili motorja tekmecev (Roka Kronavetra in Miho Zajca, op. p.). Vedeli smo, kdo je pri Olimpiji v formi, in ji od igre odrezali glavne igralce. Igrali smo malce drugače, po straneh. Na koncu je bila edina siva točka na tekmi prejeti zadetek, pri katerem smo mogoče malenkost zaspali. Vse drugo je bilo opravljeno skoraj do popolnosti," je priznal 33-letni Korošec, a takoj dodal, da je bil edini zadetek Olimpije po njegovih informacijah dosežen iz nedovoljenega položaja in ne bi smel veljati.

Naredili so nekaj dobrega

Pojasnil je, da se je Maribor izkazal na taktičnem področju in zasluženo osvojil tri točke, pomembne v boju za naslov.

"Olimpija je igrala toliko, kot smo ji pustili. Ves teden smo na treningih pilili neke stvari. Ko nevtraliziraš tekmeca, ki igra všečen in kakovosten nogomet, mu onemogočiš, da bi si priigral kakšno večjo priložnost, obenem pa še dosežeš tri gole, to pomeni, da delaš nekaj dobrega," je vesel spoznanja, da gre mariborskemu klubu, ki je na zadnjih devetih nastopih osemkrat zmagal in enkrat remiziral, vedno bolje.

Olimpija igra všečno, a v Evropi to ne pomeni dosti

Jasmin Handanović je moral za razliko od Roka Vodiška po žogo v svojo mrežo le enkrat. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jasmin Handanović je moral za razliko od Roka Vodiška po žogo v svojo mrežo le enkrat. Foto: Grega Valančič/Sportida "Tekma ni bila na ravni slovenskega prvenstva, ampak je bil to evropski nogomet, kjer ni toliko lepote. Olimpija igra zelo všečno, a v Evropi to ne pomeni dosti. Maribor je z evropskimi izkušnjami daleč pred vsemi. Danes smo jih unovčili. To je bila ta razlika," razkriva razlog, s pomočjo katerega so vijolice pokvarile vnaprej pripravljeno zabavo ljubljanskega kluba.

"To so tekme, ki jih Maribor zna igrati. Zmaga nad Olimpijo je vedno prestiž. Meni so to najlažje tekme. Veliko težje so tiste, ko igraš pred 200 gledalci," si želi v prihodnje čim več takšnih tekem v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Sezon, v katerih bo Maribor osvajal naslov prvaka z veliko prednostjo, po njegovo ne bo več. "Nogomet je v Sloveniji zelo napredoval. Olimpija se je uredila. Že prej je imela super ekipo, a vemo, kje je imela težave," opozarja, da so tekmeci vedno boljši.

"Mi smo na začrtani poti. A tudi mi nihamo. Tudi Maribor je veliko spremenil ekipo. Te stvari terjajo svoj davek. Upam, da navijači to razumejo. Najpomembneje bo, kje bomo na koncu," doživlja prvenstvo kot maraton, tako da ga sploh ne zanimajo vmesni rezultati.

Vesel za podporo, a je tudi neka meja

Kakšna bo nova kazen za odvržena pirotehnična sredstva navijačev NK Maribor na zelenico? | Foto: Vid Ponikvar Kakšna bo nova kazen za odvržena pirotehnična sredstva navijačev NK Maribor na zelenico? Foto: Vid Ponikvar Upa, da navijači razumejo določena nihanja v igri Maribora. Sam je nekoliko manj razumel, zakaj so na igrišče vrgli toliko pirotehničnih sredstev in poskrbeli za nekajminutno prekinitev.

"Vesel sem, da nas navijači tako podpirajo, ampak je pa tudi neka meja. Kaj vem … Dosti smo bili že kaznovani, veliko denarja dajemo za to. Oni so z nami, mi smo z njimi, na koncu je to stvar kluba. Gremo naprej, take stvari te ne smejo vreči iz tira," je navijačem hvaležen za podporo, ki jo je s soigralci čutil v ljubljanskem navijaškem kotlu.

Z navijači so zakopali bojno sekiro

Po dvoboju so nogometaši Maribora stopili do Viol in se jim zahvalili za podporo. V prejšnji sezoni, zlasti proti koncu sezone, tega ni bilo. V tej sezoni je drugače, saj sta obe strani našli skupno kemijo.

Nogometaši Maribora so se zahvalili navijačem, ki so jih spremljali na jugu Stožic. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši Maribora so se zahvalili navijačem, ki so jih spremljali na jugu Stožic. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Pred sezono smo se sestali in pustili stvari za sabo. Tako smo zmagali vsi. Mi in oni. Začeli smo z ničle, a se mi zdi, da jim na igrišču vračamo tisto, kar oni nam dajejo s tribune," je vesel pomoči navijačev, s kateri gradijo skupno mariborsko zgodbo o uspehu.

Če bi se povlekli, bi jih lahko Olimpija kaznovala

Novopečeni reprezentant Aleks Pihler je povišal na 2:0. | Foto: Grega Valančič/Sportida Novopečeni reprezentant Aleks Pihler je povišal na 2:0. Foto: Grega Valančič/Sportida Prepričan je, da rezultat 3:1 odraža potek dogodkov na igrišču. Na začetku drugega polčasa so Mariborčani sklenili, da zaigrajo napadalno.

"Vodstvo 1:0 ne pomeni nič. Če bi se povlekli, bi nas lahko Olimpija s svojo kakovostjo kaznovala. Tako pa smo hitro zadeli in tako igrali naprej," je v kleti stoženskega štadiona pojasnjeval nekdanji reprezentant, ki je barve Slovenije branil tudi na SP 2010.

Pogrešal je energijo v reprezentanci

V reprezentanci ne igra že kar nekaj let. Maribor v tem trenutku računa na dva reprezentanta, izkušenega Milivoja Novakovića in vedno boljšega Aleksa Pihlerja. V soboto sta oba zatresla mrežo Olimpiji. Tudi Pihler, nekdanji nogometaš Zavrča, ki je ta mesec opravil prvo reprezentančno akcijo.

Kaj je povedal strelec Pihler?

"Dobro smo se postavili in zasluženo zmagali. Kot ekipa smo stopili skupaj, odigrali taktično dobro tekmo in izkoristili svoje priložnosti. To je bil ključ do zmage. Zelo sem vesel zadetka, a je ekipa tista, ki naredi posameznika. Tako mora biti tudi v prihodnje. Če bomo tako igrali še naprej, bo veliko zmag," meni 22-letni slovenski reprezentant, ki je v prejšnji sezoni igral za Zavrč.

"Aleks je pravi igralec na pravem mestu. Zdi se mi, da Maribor gradi prihodnost na njem. Pa tudi Slovenija," je prepričan, da se lahko Pihler razvije v zveznega igralca, ki bi lahko zaigral tudi v bistveno težjih ligah od slovenske.

Derbi slovenskega prvenstva si je ogledal tudi selektor članske izbrane vrste Srečko Katanec. Na zadnji reprezentančni akciji je vodil štiri nogometaše Olimpije in Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Derbi slovenskega prvenstva si je ogledal tudi selektor članske izbrane vrste Srečko Katanec. Na zadnji reprezentančni akciji je vodil štiri nogometaše Olimpije in Maribora. Foto: Vid Ponikvar

Šuler je z navdušenjem pospremil zadnji reprezentančni tekmi, zmago nad Slovaško (1:0) in remi z Anglijo (0:0). "Lepo je videti energijo, ki sem jo pogrešal .To je tisto, kar nas je vedno krasilo. To je reprezentanca, ki jo je lepo gledati," je pohvalil slovensko izbrano vrsto, v kateri je vedno manj njegovih sovrstnikov.

Maribor zdaj čakajo trije zaporedni dvoboji z Gorico. Z vrtnicami se bodo najprej pomerili v pokalu, nato še v prvenstvu, in spet pokalu.

 

Ne spreglejte