Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Natisni članek

NK Domžale Christian Streich Freiburg Liga Europa Stožice Simon Rožman

Petek, 4. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Največji podvig Domžal v Evropi

Zgodovinski prizor: Slovenci si hitijo v objem, šokirani Nemci popadali na tla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Domžale Freiburg | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenski pokalni zmagovalci Domžale so se po zmagi nad Freiburgom, članom elitne nemške bundeslige (2:0), uvrstili v play-off kvalifikacij za ligo Europa. Trener Simon Rožman, ki je igralcem vcepil v glavo, da zmorejo presenečati favorite, se je podpisal pod največji evropski dosežek v zgodovini kluba. ''Domžale so nas zasluženo izločile,'' je priznal strateg Freiburga Christian Streich.

Nemški prvoligaš, ki je v prejšnji sezoni spravljal ob živce številne velikane in v močni bundesligi osvojil sedmo mesto, je evropsko sezono 2017/18 končal že v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa! V Ljubljani je na štadionu Stožice nepričakovano stopil na slovensko mino, ki so mu jo postavili spretni in učinkoviti nogometaši NK Domžale.

Simon Rožman o velikem evropskem uspehu, preboju v play-off:

Po porazu v Freiburgu (0:1) so v en glas izžarevali optimizem in napovedovali senzacijo. Na koncu so jo tudi dočakali in poskrbeli za nadaljevanje srečnega tedna za slovenski nogomet v Evropi, ki ga je začel Maribor s sredino zmago na Islandiji.

Tveganje Domžal se je splačalo

Slovenci so se objemali, Nemci pa doživeli ogromno razočaranje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenci so se objemali, Nemci pa doživeli ogromno razočaranje. Foto: Urban Urbanc/Sportida ''To je to. Verjeli smo v senzacijo. Od drugih je verjetno verjel le malokdo, moji fantje pa so zagotovo. Že na prvi tekmi smo dobili potrditev, da smo blizu, a smo tudi spoznali, da potrebujemo za napredovanje popolno tekmo. Nekaj drugačnega. Večer, na katerem morajo stvari iti prav. Precej smo tvegali, spremenili smo sistem (iz 4-1-4-1 v 3-5-2),'' je po najslajši evropski zmagi v karieri poudaril Simon Rožman, najmlajši trener v 1. SNL. V tej sezoni je v šestih evropskih srečanjih pozdravil kar pet zmag!

''Na igrišču smo pustiti srce. Tekmec si je priigral priložnosti, a to je povsem normalno. Pomembno je, da smo imeli nadzor vso tekmo. Vedeti morate, s kom smo igrali in o kakšnih številkah se govori,'' je spomnil na primerjavo klubskih proračunov, ki se razlikujejo kot dan in noč. Domžalčani so poskrbeli za eno od največjih presenečenj evropskega večera, hkrati pa povzdignili ugled Prve lige Telekom Slovenije.

Razmišljal je drugače od ustaljenega vzorca Slovencev  

V Ljubljano je prišlo več tisoč navijačev Domžal in osrednjo tribuno obarvalo v rumeno. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V Ljubljano je prišlo več tisoč navijačev Domžal in osrednjo tribuno obarvalo v rumeno. Foto: Urban Urbanc/Sportida ''S tem promoviramo slovenski nogomet. Rad bi se tudi zahvalil čudovitemu občinstvu. Zahvalil bi se vsakemu navijaču. To je bila nagrada za vse, ki so prišli na tekmo. Današnja noč je pravšnja za proslavljanje. To je fantastična zgodba, fantastična tekma,'' je bil čustven trener Domžal, ki je v slačilnico preselil samozavest, igralcem pa dal vedeti, da lahko s srčnostjo preskočijo marsikatero še tako nemogočo oviro.

''Na prvem sestanku sem očital igralcem, čeprav večina lani ni igrala proti West Hamu, da sploh niso verjeli v preboj v četrti krog kvalifikacij. Naša zgodba je, da poskušamo preseči takšno razmišljanje Slovencev. Da smo majhni, da ne zmoremo, da se hitro zadovoljimo. Od prvega dneva smo si postavljali vedno višje cilje, nato pa zadevo speljali tako, da ne bi bila nobena katastrofa, če bi izgubili. Bi bil pa razočaran, če ne bi verjeli v to, da lahko napredujejo,'' je pojasnil Rožman.

Navijačem Freiburga, ki so opravili dolgo pot do Ljubljane, po porazu z 0:2 in izpadu iz Evrope ni bilo do smeha. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Navijačem Freiburga, ki so opravili dolgo pot do Ljubljane, po porazu z 0:2 in izpadu iz Evrope ni bilo do smeha. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Bil je počaščen. Ko je vstopil v sobo, kjer je bila novinarska konferenca, ga je dočakal aplavz predstavnikov sedme sile. Domžale so postale šele druga slovenska ekipa, ki je v izločilnem delu evropskega tekmovanja izločila tekmeca iz ene izmed petih največjih nogometnih lig. Maribor je že izločil Lyon in Villarreal, Domžale pa so na elitni seznam slovenskih žrtev uvrstile Freiburg. 

Trener Freiburga čestital Domžalam za čudovito predstavo

Christian Streich je objokoval prvo polovico drugega polčasa, v katerem je Freiburg prejel oba zadetka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Christian Streich je objokoval prvo polovico drugega polčasa, v katerem je Freiburg prejel oba zadetka. Foto: Urban Urbanc/Sportida Da so Domžale napredovale, se morajo zahvaliti zmagi z 2:0. V polno sta zadela Senijad Ibričić in Lovro Bizjak. Nekdanji reprezentant Bosne in Hercegovine je hladnokrvno izkoristil strel z bele točke, nekdanji napadalec Aluminija pa je podvojil prednost in postavil končni rezultat, s katerim so jo Domžalčani pošteno zagodli Freiburgu.

Več kot tisoč gostujočih navijačev kar ni moglo verjeti svojih očem, da so njihovi ljubljenci, ki so jim po dvoboju očitali kar nekaj pridig, ostali praznih rok v Ljubljani. Podobno je veljalo tudi za nogometaše črno-rdečih, ki so doživeli hladno prho sredi vročinskega slovenskega vala.

''Čestitke Domžalam. Dobro smo začeli, a nismo izkoristili priložnosti. Nato so sledile napake, nepotrebna 11-metrovka, še en protinapad, po katerem smo prejeli drugi gol ... Nismo bili dovolj nevarni. Na dveh tekmah smo dosegli le en gol. Zasluženo smo izpadli. Čestitke Domžalam za čudovito predstavo,'' je trener Freiburga Christian Streich pohvalil Domžalčane in jim zaželel veliko sreče v nadaljevanju kvalifikacij.

Do preobrata mu ni pomagala niti slovita nemška trma. Nepopustljivi gostje so poskušali na vse pretege doseči zadetek, ki bi jih popeljal v naslednji krog, a so zaman trkali na zaklenjena domžalska vrata.

Eden od najlepših slovenskih večerov v Evropi

Domžalčani so si lahko le nekaj mesecev po nepozabnem slavju zaradi pokalne lovorike v Kopru dali duška še v Stožicah. Evropsko sezono so začeli z zmagami nad Floro in Valurjem, nato pretrgali niz s tesnim porazom v Nemčiji, a ga nato hrabro nadoknadili v Ljubljani in poskrbeli za enega od najlepših večerov slovenskih predstavnikov v Evropi.

Domžalčani bodo danes v Nyonu izvedeli ime tekmeca v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Domžalčani bodo danes v Nyonu izvedeli ime tekmeca v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V petek bo kroglica z Domžalami sodelovala v žrebu play-offa kvalifikacij za evropsko ligo. V Nyonu se bo začel ob 13. uri, med morebitnimi tekmeci pa je ogromno velikanov. Tudi Milan, Everton, Marseille, Athletic, Zenit ...

Ne spreglejte