Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

Tomaž Kavčič Srečko Katanec Matjaž Kek Zdenko Verdenik Slaviša Stojanović Nogometna zveza Slovenije Liga narodov Euro 2020 kvalifikacije za SP 2018 FIFA SP 2018 Bojan Prašnikar Branko Oblak Radenko Mijatović UEFA Brdo pri Kranju

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 11.45

6 let, 4 mesece

Nov selektor slovenske reprezentance

Kdo namesto Katanca, ki zahteva opravičilo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

NNC Brdo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes se bo na Gorenjskem nad Nacionalnim nogometnim centrom na Brdu pri Kranju pokadil beli dim. Krovna zveza bo potrdila novega selektorja. Bilo bi veliko presenečenje, če Srečka Katanca, ki se je za Sportal zavil v molk, na seznamu slovenskih selektorjev ne bi nasledil donedavni pomočnik Tomaž Kavčič.

Slovenska nogometna reprezentanca bo dobila novega selektorja. Pogodba NZS z zdaj že nekdanjim selektorjem Srečkom Katancem se je iztekla konec novembra.

"Če se mi bo kdo opravičil, bom z njim govoril, drugače ne. Po tem, kar ste mi delali, ne čutim prav nobene potrebe," je Katanec v času, ko Slovenija čaka potrditev njegovega naslednika, zavrnil pogovor za Sportal. Če bo obveljalo, da se bo na vroči stolček usedel njegov dozdajšnji pomočnik Tomaž Kavčič, bo 54-letni Ljubljančan zadovoljen.

Kavčič bi nadaljeval začrtano delo

Srečko Katanec bi štafetno palico najraje predal donedavnemu sodelavcu Tomažu Kavčiču. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec bi štafetno palico najraje predal donedavnemu sodelavcu Tomažu Kavčiču. Foto: Vid Ponikvar Z njim je začel sodelovati pred letom dni, po zadnji tekmi, na kateri je vodil Slovenijo in jo v kvalifikacijah za SP 2018 zagodel Škotski (2:2), saj je pet minut pred dvanajsto ostala brez dodatnih kvalifikacij, pa dejal, da bi bil Kavčič zanj najboljša rešitev za novega selektorja.

"Pred letom dni je bil dosežen dogovor, da se v strokovno vodstvo reprezentance vključi Tomaž Kavčič, ki bi po koncu kvalifikacij za SP 2018 nadaljeval začrtano delo," je povedal po zadnjem dvoboju, na katerem je tudi vodil slovensko reprezentanco in tesno sodeloval s Kavčičem.

Če bo izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS) potrdil predlog predsednika Radenka Mijatovića, ki ga je prvič, odkar je na visokem položaju nasledil Aleksandra Čeferina, dočakala odgovorna naloga izbora selektorja slovenske članske izbrane vrste, se bo v poznih popoldanskih urah na Brdu pri Kranju pokadil beli dim.

Kdo je vodil slovensko nogometno reprezentanco?

Bojan Prašnikar (1991–1993)
Zdenko Verdenik (1994–1997)
Bojan Prašnikar (1998)
Srečko Katanec (1998–2002)
Bojan Prašnikar (2002–2004)
Branko Oblak (2004–2006)
Matjaž Kek (2007–2011)
Slaviša Stojanović (2011–2012)
Srečko Katanec (2013–2017)

Napovedana novinarska konferenca se bo začela ob 18. uri. Bilo bi ogromno presenečenje, če predsednik krovne zveze ne bi javnosti nagovoril s predstavitvijo Kavčiča in sklenjene pogodbe.

Ustreza kriterijem predsednika NZS

Radenko Mijatović se je odločil. Odločitev bo delil z javnostjo ob 18. uri. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Radenko Mijatović se je odločil. Odločitev bo delil z javnostjo ob 18. uri. Foto: Žiga Zupan/Sportida Nekdanji selektor izbrane vrste do 21 let, v kateri so sodelovali mnogi igralci, ki danes spadajo v vrh slovenskega nogometa (Jan Oblak, Tim Matavž, Josip Iličić, Rene Krhin, Kevin Kampl, Robert Berić, Miha Mevlja, Benjamin Verbič, Jasmin Kurtić, Aljaž in Andraž Struna, Andraž Šporar, Antonio Mlinar Delamea, Luka Krajnc, Jan Koprivec, Nejc Skubic …), je v zadnjem desetletju tesno vpet v razvoj najobetavnejših igralcev.

Položaj selektorja mlade reprezentance, s katero je bil nekajkrat blizu dodatnim kvalifikacijam, je opravljal od leta 2008 do leta 2014, vmes pa na SP 2010 pomagal Matjažu Keku in spoznaval zakonitosti, ki vladajo v članski reprezentanci. Izkušnje so mu pomagale tudi pri sodelovanju s Katancem, ki ga je strokovnemu vodstvu pridružil lani.

"Želimo nekoga, ki zelo dobro pozna reprezentanco in razmere v slovenskem nogometu, ki je sprejel rezultatski cilj in je za nas ustrezen tudi po značaju in človeški plati," je pred kratkim Mijatović pojasnil kriterije, ki jih je spoštoval pri izbiri Katančevega naslednika. Kavčič jih v nasprotju z nekaterimi tujci ali zamejskimi Slovenci, ki so jih omenjali na seznamu kandidatov, izpolnjuje.

Najprej liga narodov, nato kvalifikacije za EP 2020

Prva naloga, ki čaka novega selektorja, bo sodelovanje v eksperimentalnem tekmovanju Evropske nogometne zveze (Uefa), tako imenovani ligi narodov. Slovenija bo izvedela tekmece na žrebu, ki bo 24. januarja 2018 v Lozani. Najboljša ekipa iz tretje jakostne skupine, v katero spada Slovenija, si bo zagotovila neposreden nastop na Euru.

Slovenska nogometna reprezentanca se je od leta 2017 poslovila z domačim remijem proti Škotski (2:2). | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenska nogometna reprezentanca se je od leta 2017 poslovila z domačim remijem proti Škotski (2:2). Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvo prijateljsko tekmo naj bi odigrala marca. Po ligi narodov se bodo začele kvalifikacije za EP 2020, na katerem želi nastopiti tudi Slovenija. Možnost bo večja kot v kvalifikacijah za SP 2018, saj bo na največjem evropskem dogodku, ki ga bo leta 2020 gostilo kar 13 držav, nastopilo 24 udeležencev. Slaba polovica evropske nogometne družine, ki ima 55 članic.

Ne spreglejte