SiolNET. Sportal Nogomet
4,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pismo javnosti NK Zavrč

Tragično slovo obubožanega palčka: ne zmoremo več

4,50

termometer

Zavrč
Foto: Vid Ponikvar

Leto 2016 bo v zgodovini NK Zavrč zapisano kot eno najbolj črnih. Postreglo je s številnimi šoki, ki bodo nosili dolgoročne posledice, saj so Haloze ostale brez nogometnega ponosa, ki jim je v zadnjih letih polnil srca s ponosom in srečo.

V spomladanskem delu sezone 2015/16 Prve lige Telekom Slovenije, med katero se je vodstvo Zavrča na čelu z avtoritarnim nogometnim zanesenjakom Miranom Vukom spogledovalo celo z možnostjo uvrstitve v evropska tekmovanja, so se začeli nizati slabši rezultati.

Da sezona, v kateri so se trenerji menjali kot po tekočem traku, vendarle ne bo sanjska, je nakazal izpad v polfinalu pokala Slovenije. Kmalu za tem so Haložani na lestvici doživeli strm padec in sezono končali na predzadnjem mestu. Pred tem so naslovnice polnile težave kluba s pridobitvijo tekmovalne prvoligaške licence za sezono 2016/17.

Od sodelovanja s španskim asom do zadnjega mesta v 2. SNL

V dresu Zavrča so igrali mnogi kakovostni nogometaši. Vpoklic v člansko reprezentanco je prejel Jure Matjašič (danes Domžale), pozneje tudi Aleks Pihler (Maribor). V dresu Zavrča so igrali mnogi kakovostni nogometaši. Vpoklic v člansko reprezentanco je prejel Jure Matjašič (danes Domžale), pozneje tudi Aleks Pihler (Maribor). Foto: Vid Ponikvar Obrazi so postali bolj vedri, ko je Zavrč s težko muko v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev 1. SNL premagal Aluminij. Veselje kluba, katerega barve so branili številni mladi upi iz okoliških hrvaških in slovenskih krajev, manjkalo pa ni niti nekdanjih zvezdnikov mednarodnega leska, med katerimi je medijsko izstopal zlasti nekdanji španski reprezentant Albert Riera, pa ni trajalo dolgo.

Zavrč tudi v drugo ni prejel tekmovalne licence. Zdrsnil je v drugo ligo in se pripravljal na nove čase, v katerih bodo v Halozah zaman pričakovali najboljše klube. Najboljši igralci so zapustili majhen zaselek, završki župan Vuk pa je zaradi resnih zdravstvenih težav prenehal voditi klub. Moderni objekt v Zavrču je gostil le še drugoligaške tekme, v katerih pa zeleno-rumeni niso blesteli.

Rešiti želijo vsaj klubski podmladek

Člansko ekipo Zavrča je kot zadnji vodil Miran Emeršič. Člansko ekipo Zavrča je kot zadnji vodil Miran Emeršič. Foto: Matej Leskovšek Rezultati so bili vedno slabši, vzporedno pa se je kopičil klubski dolg. Finančne težave so tolikšne, da je vodstvo kluba v začetku tedna sprejelo odločitev, da izstopa iz druge lige in razpušča člansko ekipo.

Z nepriljubljenim ukrepom želi zagotoviti vsaj obstoj mladinske šole, obenem pa upa, da bo v prihodnosti še kdaj deležno tako visokega statusa, kot si ga je zagotovilo v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Kot palček s Haloz je redno mešal štrene velikanom, nato pa je idilo prekinilo viharno leto 2016. Slovenska druga liga bo tako nadaljevala sezono le še z devetimi udeleženci.

Pismo javnosti NK Zavrč

Spoštovani,

težko je najti besede, ko se zaveš, da bodo le-te prizadele tiste, zaradi katerih obstajaš. Nogomet je igra, ki združuje ljudi. Ta igra, je našemu kraju dala nekaj več. Nogomet v Zavrču ni združeval le Zavrčanov – z občudovanjem so nas gledali tudi v drugih krajih po Sloveniji in svetu, z veseljem prihajali na tekme in čakali na vnovično presenečenje, ki ga je pripravil palček med elito. Vsega lepega je enkrat konec.

Po treh čudovitih letih smo ponovno zapluli v 2. slovensko nogometno ligo in od tod plujemo navzdol. Ne zmoremo več. Tukaj ne gre za rezultatsko krizo, ki je zgolj posledica spleta okoliščin. Ponovno smo, kot že tolikokrat, ekipo sestavljali do zadnjega prestopnega dne, čemur je botrovalo predvsem finančno stanje in rang tekmovanja v novi sezoni. Ekipo smo močno pomladili – dejansko je večina kakovostnih nogometašev iz okoliških krajev prestopila v sosednje, močnejše in (v zadnjem obdobju) atraktivnejše klube.

Zavrč je pred kratkim pridobil moderen objekt, ki je v zadnjih mesecih gostil drugoligaške tekme, zdaj pa bo večinoma, kar se tiče vrhunskih nogometnih dogodkov, sameval. Zavrč je pred kratkim pridobil moderen objekt, ki je v zadnjih mesecih gostil drugoligaške tekme, zdaj pa bo večinoma, kar se tiče vrhunskih nogometnih dogodkov, sameval. Foto: Matej Leskovšek

Izpad v nižjo ligo je pustil močne posledice – večina igralcev, s katerimi smo imeli sklenjene pogodbe in dogovorjene prodaje, je lahko klub zapustila brez odškodnine, za prekinitev sodelovanja se je odločilo (pre)mnogo sponzorjev, število gledalcev iz tekme v tekmo pada. Prišli smo do trenutka, ko si ne moremo več metati peska v oči, ne moremo iskati novih in novih izgovorov in se slepiti. Prišli smo do točke, ko ne vidimo izhoda – finančno stanje je slabo, položnice se kopičijo. Zaradi vsakotedenskih novih in novih finančnih obremenitev smo sprejeli zelo težko odločitev, ki je za dane razmere vendarle najbolj razumna, poštena in moralna – do nogometašev, navijačev in nogometa kot takšnega.

Odločili smo se, da s člansko ekipo zaradi nezmožnosti plačevanja obveznosti nepreklicno odstopamo od tekmovanja v 2. slovenski nogometni ligi v tekmovalni sezoni 2016/17. Upamo, da bomo s tem ukrepom uspešno sanirali finančno luknjo in stodvajsetim mladim nogometašem naše nogometne šole omogočili nemoteno treniranje in tekmovanje. Odločitev, ki je bila sprejeta s strani Športnega društva Zavrč, je težka predvsem zaradi VAS – simpatizerjev našega kluba, ki ste bili zraven zmeraj, ko smo Vas potrebovali. Prepričani smo, da nas boste razumeli in ostali tudi zdaj, ko Vas bomo potrebovali še bolj kot prej.

Iskrena hvala za razumevanje,

ŠD Zavrč

     

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 97
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin