Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 8. 2017,
14.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Matjaž Kek UEFA liga prvakov Red Bull Salzburg NK Rijeka Matic Črnic Rujevica

Sreda, 2. 8. 2017, 14.00

1 leto

Neporaženost Kekove Rijeke na štadionu Rujevica

Podvig reškega kralja Matjaža Keka, ki para živce gostom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski trener Matjaž Kek se lahko pohvali z izvrstno statistiko uspešnosti Rijeke na domačih tekmah. Odkar so se Rečani s štadiona Kantrida preselili na Rujevico, niso izgubili niti ene tekme. Odigrali so že 42 srečanj, današnje proti Salzburgu pa se bo zapisalo v zgodovino kot prvo, na katerem bo na tribunah vsaj osem tisoč gledalcev.

Pred leti se je na Reki pojavila ideja, da bi štadion Kantrida v objemu Jadranskega morja in znamenitih skali prenovili. Italijanski mogotec Gabriele Volpi, ki je v tem tisočletju poskrbel za finančni preporod reškega nogometnega kluba, je načrtoval gradnjo novega objekta, s katerim bi poskrbel za enega najlepših in najbolj funkcionalnih štadionov v tem delu Evrope.

Ko je finančna pipica italijanskega poslovneža presahnila in je morala Rijeka pod vodstvom predsednika Damirja Miškovića reševati in polniti proračun s prodajo najboljših igralcev, se je pozabilo na novo Kantrido. Makete in računalniške simulacije, ki so ponujale pogled na prekrasen bodoči štadion, so postale preteklost.

Začasni dom postal neosvojljiva trdnjava

Nogometno dogajanje se je preselilo malce bolj severno. Na reški hrib, kjer je tik ob obvoznici hitro zraslo eno najboljših središč za trenažni proces, kar si ga lahko zamislijo hrvaški klubi. Pripravljalno središče Rujevica, ki je reški klub z Volpijevo dobro voljo stalo več deset milijonov evrov, je sestavljal tudi glavni objekt, štadion.

Reški klub je pred selitvijo na Rujevico, ki je bila sprva zamišljena le kot začasno domovanje, igral na znamenitem štadionu Kantrida. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Reški klub je pred selitvijo na Rujevico, ki je bila sprva zamišljena le kot začasno domovanje, igral na znamenitem štadionu Kantrida. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zamišljen je bil kot le začasni dom nogometašev Rijeke, dokler se ne vrnejo na Kantrido, a lahko se zgodi, da bodo na Rujevici domovali še vrsto let. Osrednji objekt je zato doživel veliko popravkov, gledalce pa je pozdravljalo vedno večje udobje.

Ker je bila kapaciteta le okrog šest tisoč mest, je zgodovinski dvojni naslov Kekove čete v zagato spravil vodstvo kluba, saj se večje kvalifikacijske tekme, sploh pa skupinski del lige prvakov, ne igrajo na tako majhnih štadionih. Osnovni kriterij veleva, da mora biti na štadionu vsaj osem tisoč sedišč.

Navijači Rijeke so imeli na Kantrido svojo navijaško tribuno. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Navijači Rijeke so imeli na Kantrido svojo navijaško tribuno. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Reški delavci so pljunili v roke in po koncu šampionske sezone začeli preurejati severni del štadiona. Iz naravne stene, na kateri je bil le semafor, je nastala lepa tribuna. Na njej je več kot dva tisoč sedežev, najbolj pa je osrečila pripadnike navijaške skupine Armada. Ti so končno dočakali svojo tribuno, ki so jo pogrešali vse od časov Kantride.

Zgodovinski dan na Reki

Ko Rijeka nazadnje ni zmagala na Rujevici - remizirala je z zagrebškim Dinamom -, je bil na severni strani štadiona le ograjen skalnati predel. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ko Rijeka nazadnje ni zmagala na Rujevici - remizirala je z zagrebškim Dinamom -, je bil na severni strani štadiona le ograjen skalnati predel. Foto: Grega Valančič/Sportida Skupna kapaciteta Rujevice zdaj znaša okrog 8.200 mest. Na slavnostni premieri severne tribune, ko je Rijeka v sobotnem sosedskem derbiju ugnala Istro 1961 z 2:0, se je zbralo nekaj več kot pet tisoč gledalcev. Štadion ni bil razprodan, čeprav si je trener Kek želel, da bi bilo polno do zadnjega mesta.

Se mu bo pa želja uresničila danes, ko čaka Rijeko največji evropski izpit, odkar je njen trener Mariborčan. Na povratnem srečanju 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov bo gostil Red Bull Salzburg in skušal izkoristiti ugoden rezultat, ki si ga je priigral v Avstriji (1:1). Računal bo na glasno pomoč občinstva. Štadion je bil razprodan v nekaj urah. Ko je to v ponedeljek izvedel nekdanji slovenski selektor, mu je zaigralo srce.

"Takoj sem se naježil, ko sem videl, da je štadion razprodan. Spoštovanje navijačem, a tudi delavcem, ki so v tako kratkem obdobju zgradili severno tribuno. Čaka nas pravo nogometno ozračje," je napovedal Kek. Če bo izločil bogate Salzburžane, si bo že zagotovil evropsko jesen in najmanj šest milijonov denarne nagrade Uefe. Ostal bo tudi v igri za glavno nagrado, skupinski del lige prvakov …

Privrženci navijaške skupine Armada se bodo lahko danes preselili na severno tribuno. | Foto: Grega Valančič/Sportida Privrženci navijaške skupine Armada se bodo lahko danes preselili na severno tribuno. Foto: Grega Valančič/Sportida

Da je pred Salzburgom vse prej kot preprosta naloga, priča statistika. Odkar se je Rijeka preselila na Rujevico - zanimivo je, da je prvo tekmo odigrala ravno pred dvema letoma, 2. avgusta 2015 -, sploh še ni izgubila dvoboja. Kek je postal gospodar domačih srečanj, Rujevica pa neosvojljiva trdnjava, ki še ni občutila grenkobe domačega poraza.

Tekme Rijeke (42 tekem - 35 zmag in 7 remijev) na Rujevici:

V hrvaškem prvenstvu: 38 tekem - 32 zmag in 6 remijev
V hrvaškem pokalu: 2 tekmi - 2 zmagi
V Evropi: 2 tekmi - 1 zmaga in 1 remi

Niz devetih zmag kar kliče po okrogli številki

Kek ima pred povratno tekmo s Salzburgom nekaj težav s sestavo najmočnejše enajsterice. Zvezna igralca Filip Bradarić in Florentin Matei sta zaradi zdravstvenih težav vprašljiva za nastop. Morda bo priložnost dočakal občasni slovenski reprezentant Matic Črnic, ki se v tej sezoni ni naigral v dresu Rijeke. Na prvi tekmi v Salzburga ga ni bilo niti na klopi. | Foto: Vid Ponikvar Kek ima pred povratno tekmo s Salzburgom nekaj težav s sestavo najmočnejše enajsterice. Zvezna igralca Filip Bradarić in Florentin Matei sta zaradi zdravstvenih težav vprašljiva za nastop. Morda bo priložnost dočakal občasni slovenski reprezentant Matic Črnic, ki se v tej sezoni ni naigral v dresu Rijeke. Na prvi tekmi v Salzburga ga ni bilo niti na klopi. Foto: Vid Ponikvar Kek želi znova osrečiti Rijeko. Prepričan je, da bodo njegovi izbranci dali vse od sebe, a napoveduje, da bo marsikaj odvisno tudi od gostov iz Salzburga, ki po remiju v Avstriji (1:1) niso vrgli puške v koruzo.

Gostje so po prihodu v vroči Kvarner napovedali boj za napredovanje. V Avstriji nimajo dostojnega tekmeca, v kvalifikacijah za ligo prvakov pa jim je še vselej spodletelo. Jim bo tudi na Rujevici, kjer je doma nepremagljiva Rijeka?

Rečani na Rujevici nazadnje niso zmagali 8. aprila. Takrat so remizirali proti zagrebškemu Dinamu (1:1), nato pa je sledilo devet prepričljivih zmag, v katerih se je mreža Rijeke zatresla le enkrat! Sledile so zmage nad Splitom, Osijekom, Interjem, Hajdukom (vse 2:0), Cibalio (4:0), The New Saints (2:0), Slaven Belupom (2:0), Rudešem (4:1) in Istro 1961 (2:0). Je napočil čas za jubilejno desetico in veliko slavje na Reki?

Ne spreglejte