Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 8. 2023,
19.54

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Benjamin Šeško Benjamin Šeško Kevin Kampl RB Leipzig Borussia Dortmund Bayern München Bundesliga nemško prvenstvo

Nedelja, 20. 8. 2023, 19.54

8 mesecev, 2 tedna

Nemško prvenstvo, 1. krog

Hladen tuš za Šeška, Borussia Dortmund po poti Bayerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Benjamin Šeško | Benjamin Šeško zaradi poškodbe ni igral. | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško zaradi poškodbe ni igral.

Foto: Guliverimage

V Bremnu se je začela nova sezona nemške nogometne bundeslige. Za uvod je branilec naslova münchenski Bayern v petek s 4:0 ugnal Werder, sanjski debi v bundesligi pa je ob zmagi dočakal Harry Kane, ki se je podpisal pod asistenco in zadetek ter s tem prejel obliž na rano, ki jo je pustil superpokalni poraz proti RB Leipzigu prejšnji teden. Ta je za uvod doživel hladen tuš, saj ga je s 3:2 ugnal Bayer iz Leverkusna, ob tem Leipzižani niso mogli računati na pomoč Benjamina Šeška, ki ima težave s tetivo in ga ni bilo v kadru. Z zmago pa je sezono odprla ekipa aktualnih podprvakov Borussia Dortmund, ki je v prvem dejanju sezone z 1:0 ugnala Köln.

Leipzig Dani Olmo
Sportal Šeško po hat-tricku Olma dvignil lovoriko, Kane debitiral

Superpokalna tekma prejšnji teden – Leipzig je dvakratni zaporedni pokalni zmagovalec – je razkrila, da Bayernu ne bo lahko v novi sezoni. Gladek poraz z 0:3 je prinesel nove skrbi ekipi trenerja Thomasa Tuchla. A se je njegova ekipa hitro pobrala in na uvodu v novo sezono domačega prvenstva obrambo naslova začela z gladko zmago s 4:0. Za vodstvo je že v 4. minuti proti Werderju po asistenci Harryja Kana zadel Leroy Sane, v 75. minuti je s prvim zadetkom v dresu Bayerna vodstvo na 2:0 povišal Kane, v 90. minuti je bil še drugič na srečanju natančen Sane, končni izid pa je štiri minute kasneje postavil Mathys Tel.

Harry Kane je na svoji prvi tekmi v bundesligi vpisal asistenco in zadetek. | Foto: Reuters Harry Kane je na svoji prvi tekmi v bundesligi vpisal asistenco in zadetek. Foto: Reuters

Povsem drugače pa so v sezono vstopili superpokalni zmagovalci RB Leipzig. Ta je za uvod z 2:3 klonil na gostovanju pri Bayerju iz Leverkusna. Kevin Kampl je ob porazu igral zadnje pol ure tekme, medtem ko Benjamin Šeško še ni dočakal tako želenega debija v bundesligi, saj zaradi težav s tetivo oziroma stopalom ni kandidiral za tekmo.

Lekarnarji iz Leverkusna so sijajno odprli tekmo pred domačimi privrženci ter z goloma Nizozemca Jeremieja Frimponga v 24. in Jonathana Taha v 35. minuti povedli z 2:0. Zasedba s Šaške je po visokem zaostanku zaigrala zelo napadalno, v končnici prve polovice tekme pa po zadetku Španca Danija Olma znižala na 1:2. V drugem polčasu so izbranci španskega strokovnjaka Xabija Alonsa po golu domačega zvezdnika Floriana Wirtza v 64. minuti povedli s 3:1, osem minut kasneje pa je Belgijec Lois Openda znižal na 2:3. Rdeči biki iz Leipziga so v zadnjem delu tekme imeli pobudo, strnjene domače obrambe pa niso ukanili.

Donyell Malen je zadel za zmago Dortmunda. | Foto: Reuters Donyell Malen je zadel za zmago Dortmunda. Foto: Reuters

S tremi točkami pa so v novo sezono vstopili tudi nogometaši Borussie Dortmund, za katerimi je težek konec lanske sezone, potem ko so v zadnjem krogu ostali brez tako želenega naslova. Dortmundčani so na svoji prvi tekmi z 1:0 ugnali Köln, pod edini zadetek pa se je v 88. minuti tekme podpisal Donyell Malen.

Od najboljših ekip prejšnje se je zadnji v nedeljo predstavil Union Berlin, ki je prepričljivo s 4:1 ugnal Mainz. Tekma v Berlinu je imela zanimiv potek; Kevin Behrens je dosegel "hat-trick" za Union z goli že v prvi, deveti in 70. minuti. A tudi gostje bi lahko iztržili kaj več, toda osmoljenec dvoboja je postal Ludovic Ajorque, ki je za Mainz zapravil kar dve enajstmetrovki, v 63. in 88. minuti. Tako je za začetek nove sezone od favoritov za vrh le Leipzig.

Bavarci ostajajo prvi favoriti za naslov

Poleti je kadrovsko največ izgubil prav Leipzig: odšli so nekateri ključni igralci: Joško Gvardiol, Andre Silva, Dominik Szoboszlai, Christopher Nkunku ... Med novinci seveda velja izpostaviti prihod Šeška, zanj je selitev v matični klub rdečih bikov le naslednja stopnička pri gradnji kariere, pa morda še Xavija Simonsa

Mladi angleški zvezdnik Jude Bellingham se je iz Dortmunda preselil v Madrid. | Foto: Reuters Mladi angleški zvezdnik Jude Bellingham se je iz Dortmunda preselil v Madrid. Foto: Reuters

V Dortmundu si še dolgo ne bodo opomogli od razpleta prejšnje sezone, ko so iz rok izpustili naslov prvakov. Za nameček so ostali brez velikega talenta Juda Bellinghama, ki je odšel v Real Madrid, med prihodi je bil najodmevnejši tisti Marcela Sabitzerja iz Bayerna.

V prihajajoči sezoni med elitnimi ligaši spet ni Schalkeja, nekoč velikana nemškega nogometa, ki se je še drugič v zadnjih treh sezonah preselil med drugoligaše. Rešil se je Stuttgart, novinca pa sta Darmstadt ter Heidenheim, zadnji do te sezone še nikoli ni igral med elito. Oba sta v prvem krogu ostala brez točk.

Nemško prvenstvo, 1. krog:

Petek, 18. avgust:

Sobota, 19. avgust:

Nedelja, 20. avgust:

Ne spreglejte