Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2020,
12.22

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

utaja davkov denar afera Bundesliga

Sreda, 7. 10. 2020, 12.22

3 leta, 6 mesecev

Na nemški nogometni zvezi obsežna preiskava zaradi domnevne utaje davkov

Nemški nogomet pretresa nova afera

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
DFB Nemčija | Na nemški nogometni zvezi obsežna preiskava zaradi domnevne utaje davkov. | Foto Getty Images

Na nemški nogometni zvezi obsežna preiskava zaradi domnevne utaje davkov.

Foto: Getty Images

Nemški nogomet pretresa nova afera. Zaradi domnevne utaje davkov v velikem obsegu sta policija in tožilstvo danes izvedli preiskave na sedežu Nogometne zveze Nemčije (DFB) in številnih zasebnih stanovanjih zaposlenih na zvezi, poročajo nemški mediji.

Kai Havertz
Sportal Angleži v svojem filmu, največ zaslužili Italijani

V središču preiskave so prihodki in plačilo davkov od reklamiranja na stadionih med domačimi tekmami nemške izbrane vrste v letih 2014 in 2015. Preiskave v zveznih deželah Hessen, Bavarska, Severno Porenje Vestfalija, Spodnja Saška in Porenje Pfalška je izpeljalo okrog 200 oseb, so potrdili na tožilstvu v Frankfurtu.

"Preiskava utaje davkov je uperjena proti šesterici nekdanjih in sedanjih članov nemške zveze," pravijo na tožilstvu, kjer funkcionarjem zveze očitajo, da so prihodke od prodaje oglaševanja na stadionih načrtno vknjižili pod drugačno postavko in se na ta način izognili plačilu visokih davkov. Skupaj gre za 4,7 milijona evrov.

Bayern München
Sportal Bayern zmagovalec nemškega superpokala

Niersbach, Grindel, Sandrock ...

Imen vpletenih tožilstvo ni potrdilo. A gre za obdobje na nemški zvezi, ko jo je vodil Wolfgang Niersbach, ki mu ni uspelo pojasniti afere v zvezi s svetovnim prvenstvom 2006, za finance je bil na zvezi takrat odgovoren Reinhard Grindel, ki se je kasneje poslovil zaradi drugih napak, na zvezi pa prav tako ni več nekdanjega generalnega sekretarja Helmuta Sandrocka.

Wolfgangu Niersbachu ni uspelo pojasniti afere v zvezi s SP 2006. | Foto: Reuters Wolfgangu Niersbachu ni uspelo pojasniti afere v zvezi s SP 2006. Foto: Reuters

Infront imel dobre veze na zvezi

Oglaševanje na stadionih je v Nemčiji že dlje tarča kritik. Šlo je celo tako daleč, da sta zveza in podjetje Infront po 40 letih pred kratkim prekinila sodelovanje. Sodelovanje je preučilo svetovalno podjetje, ki je našlo vrsto očitkov na račun Infronta, kar pa švicarsko podjetje zavrača. Na zvezi so se odločili za konec sodelovanja, česar pa pri Infrontu niso potrdili.

Evro denar evri | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prav Infront je skrbel za oglaševanje na stadionih in imel očitno dobre povezave na zvezi. Pri podjetju Esecon trdijo, da je zveza sklenila pogodbo z Infrontom leta 2013, čeprav je tekmec na razpisu zvezi za petletno obdobje ponujal 18 milijonov evrov več.

Spomnimo še na omenjeno afero v povezavi s SP, ki ga je gostila Nemčija. Gre za skrivnostno plačilo 6,7 milijona evrov, ki ni bilo nikoli pojasnjeno.

Denar je leta 2002 kot posojilo od podjetnika Roberta Louisa-Dreyfusa prejel legendarni Franz Beckenbauer, vodja organizacijskega odbora. Zveza je sredstva nato leta 2005 nakazala Mednarodni nogometni zvezi Fifi za gala-večer, ki pa nikoli ni bil prirejen. Zaradi zastaranja je sodišče postopek sicer ustavilo, a na zvezi teh finančnih transakcij nikoli niso pojasnili na razumljiv način.

Preberite še:

Robert Lewandowski, Bayern München
Sportal Lewandowski dan po zmagi nad Hertho magistriral
Ne spreglejte