Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 4. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

večni derbi Andraž Kirm NK Maribor NK Maribor pokal Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Nemanja Mitrović Prva liga Telekom Slovenije naj gol

Četrtek, 6. 4. 2017, 13.00

6 let, 7 mesecev

Nemanja Mitrović

Kapetan Olimpije umirja konje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Olimpija Maribor | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Prvič sem bil kapetan na uradni tekmi, in to ravno na večnem derbiju, Olimpija pa je zmagala prvič v tem letu. Res neverjetno," se je smejalo branilcu Olimpije Nemanji Mitroviću po pokalni zmagi nad Mariborom (2:1), s katero so zmaji prekinili katastrofalen niz v letu 2017 in končno osrečili navijače.

V tretje gre rado. Pri Olimpiji v turbulentnem spomladanskem delu, ki je z vročega trenerskega stolčka pregnal že dva stratega, velja drugačno pravilo. Pri zmajih gre rado v sedmo, saj so šele na sedmi letošnji tekmi občutili sladkost zmage.

Prebili led v psihološkem smislu

Nemanja Mitrović je bil prvič kapetan na uradni tekmi Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Nemanja Mitrović je bil prvič kapetan na uradni tekmi Olimpije. Foto: Vid Ponikvar Bila je še posebej sladka, saj si je Olimpija z njo priigrala pozitivno izhodišče pred povratnim polfinalnim dvobojem v Ljudskem vrtu.

"Vse lepo in prav. Zmagali smo po štirih mesecih in prebili led v psihološkem smislu, a po tej zmagi ne smemo biti preveč evforični. Moramo ostati mirni," umirja konje Nemanja Mitrović, ki je na dvoboju z Mariborom opravljal vlogo kapetana. Prvič v karieri, odkar igra v dresu ljubljanskega kluba. Zanj in za njegovega delodajalca se je končalo dobro. Veliko bolje kot na prejšnjih letošnjih tekmah, na katerih je Olimpija v prvenstvu od mogočih 18 osvojila le pičlo točko in krepko zaostala za Mariborom.

Nima smisla jokati in razmišljati, kaj bi bilo, če bi bilo

Dvoboj kapetanov večnih tekmecev. | Foto: Vid Ponikvar Dvoboj kapetanov večnih tekmecev. Foto: Vid Ponikvar Je po pokalni zmagi, s katero so zeleno-beli dokazali, da se lahko enakovredno kosajo z vijolicami, nogometašem Olimpiji še bolj žal, da so si privoščili tako visok zaostanek? "Seveda se nam zdi nepotrebno," ni ovinkaril visoki Ljubljančan, ki je jesenski del izpustil zaradi okrevanja po poškodbi kolena. "Vseeno pa za nazaj nima smisla jokati in razmišljati, kaj bi bilo, če bi bilo. Tega ne moremo spremeniti, zato moramo razmišljati le o naslednjih tekmah. O nedeljski v Celju, nato pa še o povratni v pokalu v Mariboru."

Mitrović je prepričan, da bo zmaga nad Mariborom poskrbela za dvig samozavesti. Po zaporednih spomladanskih spodrsljajih je bila na skrajno nizko ravni, po zmagi v Stožicah nad največjimi tekmeci pa je bilo prvič letos v očeh igralcev opaziti pozitiven naboj in iskreno zadovoljstvo.

Kdo bo zaigral v finalu pokala Slovenije?

  • Domžale in Maribor
    43,35 %
    349 glasov
  • Krka in Olimpija
    1,99 %
    16 glasov
  • Domžale in Olimpija
    52,67 %
    424 glasov
  • Krka in Maribor
    1,99 %
    16 glasov
Oddanih 805 glasov

"Zmaga ima velik psihološki pomen. Pridobili bomo samozavest, saj smo na zadnjih tekmah igrali v krču. V nekem trenutku smo zašli z začrtane poti, s to zmago pa se ji približujemo. V primerjavi s prejšnjimi letošnjimi tekmami smo dobro odigrali celotno tekmo. Res je, malce nas je presekal gol na začetku drugega dela, a smo se uspešno vrnili. Zadetek Benka nam je dal krila. Dobili smo veter v hrbet. Je pa to le prvi polčas polfinala. V Mariboru bo še zelo zahtevno," se nadomestni kapetan Olimpije, ki je odgovorno vlogo prevzel od poškodovanega soigralca Branka Ilića, že veseli novega spektakla v Ljudskem vrtu.

Po tekmi je bilo pred severno tribuno v Stožicah veselo. Nogometaši so proslavljali prvo zmago v tem letu. | Foto: Vid Ponikvar Po tekmi je bilo pred severno tribuno v Stožicah veselo. Nogometaši so proslavljali prvo zmago v tem letu. Foto: Vid Ponikvar

Pokal doživlja kot priložnost za osvojitev lovorike, s katero bi Olimpija rešila ponesrečeno sezono. "Veliko smo vložili v ta pokal," priznava.

Dobro ve, kako nevaren je Benko

Strelska eksplozija Leona Benka v zadnjih minutah dvoboja z Mariborom ga ni presenetila. "Vsi vemo, kako nevaren igralec je v kazenskem prostoru. Bil je najboljši strelec Rijeke. Če mu pustiš malce prostora, bo to izkoristil. Ni naključje, da je dal Mariboru dva gola. Na treningih vedno daje vse od sebe. Čestitam mu za zadetka. Upam, da bo pristavil kakšnega še v nedeljo in sredo," se je zazrl v štajersko turnejo, ki zmaje čaka v prihodnjih dneh.

Šok terapija, navijači, sreča …

Andraž Kirm v dvoboju z Aleksom Pihlerjem. | Foto: Vid Ponikvar Andraž Kirm v dvoboju z Aleksom Pihlerjem. Foto: Vid Ponikvar Bo Olimpija na račun boljše priprave in bolj spočitih igralcev žrtvovala nedeljsko tekmo v Celju za uresničitev pokalnih ciljev? "Čeprav nimamo sreče in se skoraj na vsaki tekmi poškoduje kdo od mojih soigralcev, ne smemo varčevati ali taktizirati. V prvenstvu nismo dobri, zato šteje vsaka točka," razmišlja o tekmi za tekmo.

Zakaj je Olimpija v sredo zaigrala bolje kot na prejšnjih letošnjih tekmah, ko sta jo vodila Luka Elsner in Marijan Pušnik? Nekdanji reprezentant Andraž Kirm je poudaril, da je odločilo več dejavnikov. "Vsaka stvar prinese nekaj malega. Šok terapija z menjavo trenerja pomaga. Hadžić se je potrudil, da je iz nas izvlekel najboljše. Tudi navijači so nam na treningu predstavili, kako si želijo, da igramo za ta dres. Pustili smo srce na igrišču, nagradila nas je tudi sreča. Če nas na prejšnjih tekmah ni, je bila zdaj naša zaveznica," je o razlogih za kakovostni dvig igre Olimpije dejal Ljubljančan. Zmotila ga je le nezbranost v uvodnih minutah drugega dela, ko so prejeli zadetek. To se Olimpiji letos ni zgodilo prvič, zato bodo temu na treningih dali velik poudarek.

Nogometaši so se pred začetkom pokalnega večnega derbija z minuto molka poklonili spominu na pokojnega nekdanjega igralca Olimpije Dimitrija Srbuja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nogometaši so se pred začetkom pokalnega večnega derbija z minuto molka poklonili spominu na pokojnega nekdanjega igralca Olimpije Dimitrija Srbuja. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V kakšnih drugih klubih bi navijači …

Kako pa je menjavo trenerja doživel Mitrović? "Pri Olimpiji sem že štiri leta, tako da sem navajen vsega. Tudi menjav trenerjev. Morda je menjava bila razlog za neko dodatno energijo. Tudi navijači nam stojijo ob strani. V kakšnih drugih klubih bi po eni točki na šestih tekmah delali še kaj drugega, kot pa prihajali na trening. Hvala jim za spodbudo. Upam, da jim vrnemo z dobrimi igrami," se je zahvalil navijačem za podporo v najbolj kriznih trenutkih.

Na povratno tekmo v Maribor bo odpotovalo veliko privržencev Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Na povratno tekmo v Maribor bo odpotovalo veliko privržencev Olimpije. Foto: Vid Ponikvar

Po zmagi nad Mariborom so si lahko prvič letos dali duška, saj so končno občutili sladkost zmage. Izšlo se jim je v sedmo. Sedem je že od nekdaj veljala za čarobno številko.

Najlepši zadetki 27. kroga:

Ne spreglejte