Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
21. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

UEFA liga prvakov Monaco Manchester City Radamel Falcao Josep Guardiola Bernardo Silva Kylian Mbappe Kylian Mbappe Leonardo Jardim

Torek, 21. 2. 2017, 4.00

12 mesecev

Monaco

Nehali so razmetavati z denarjem in postali hit

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Kako je Monaco, ki ga danes pri Manchester Cityju čaka prva tekma osmine finala lige prvakov, postal najučinkovitejše moštvo in hit evropskega nogometa? In zakaj se ga boji trener njegovega nocojšnjega nasprotnika, španski trenerski velikan Josep Guardiola?

Monaco je najučinkovitejša ekipa najboljših evropskih lig. Na tekmo dosega 2,92 gola. | Foto: Reuters Monaco je najučinkovitejša ekipa najboljših evropskih lig. Na tekmo dosega 2,92 gola. Foto: Reuters

Po letu 2014, v katerem je večinski lastnik Monaca Dmitri Ribolovljev za okrepitve odštel kar 160 milijonov evrov, so se v klubu odločili za drugačno usmeritev.

Staviti so začeli na svojo nogometno šolo in na mlade. Ruskemu milijarderju, ki je v klub prišel leta 2011, ko je bil finalist lige prvakov iz leta 2004 še v drugi ligi, se je takšna odločitev obrestovala.

Sodišče je določilo, da mora ženi plačati kar 4,8 milijarde evrov

Večinski lastnik Monaca Ribolovljev je bil v preteklosti v središču pozornosti tudi zaradi ločitve s takratno ženo, s katero sta bila poročena od leta 1987.

Elena Ribolovljeva je leta 2008 vložila zahtevek za ločitev in od moža zahtevala kar 4,8 milijarde evrov. Sodišče ji je to vsoto leta 2015 tudi pripisalo, a nato svojo odločitev po pritožbi odvetnikov predsednika Monaca spremenilo.

Njegova nekdanja žena se je morala zadovoljiti s 564 milijoni evrov.

Večinski lastnik Monaca Dmitri Ribolovljev ima pod palcem kar 8,5 milijarde evrov. | Foto: Reuters Večinski lastnik Monaca Dmitri Ribolovljev ima pod palcem kar 8,5 milijarde evrov. Foto: Reuters

Monacu gre v vseh tekmovanjih odlično

Prej, ko so v klubu iz države z najbogatejšim prebivalstvom na svetu lovili največje zvezdnike svetovnega nogometa, rezultatov ni bilo. Zdaj so prišli. Monaco, ki ima eno najmlajših, ima tudi ekipo, ki je v Evropi velik hit.

V igri za lovoriko je v obeh francoskih pokalih, v ligaškem je Monaco celo že v finalu. V osmino finala lige prvakov se je podal s prvega mesta in se v skupinskem delu sprehodil mimo Bayerja Leverkusna, Tottenhama in moskovskega CSKA. V francoskem prvenstvu je kljub sijajnemu PSG vodilni. In hkrati najbolj učinkovita ekipa od vseh v najboljših petih evropskih ligah.

Ekipa s samo enim pravim zvezdnikom

Radamel Falcao je prvo ime Monaca. | Foto: Reuters Radamel Falcao je prvo ime Monaca. Foto: Reuters Kar 76 golov je Monaco dosegel na vsega 26 tekmah. In še 32 na 15 tekmah v preostalih tekmovanjih. Monaco ima moštvo, ki navdušuje, čeprav v njem ni velikih zvezdnikov.

Dobro, Radamel Falcao to zagotovo je, a ta se v tej sezoni šele pobira po katastrofalnih dveh sezonah, ki ju je preživel na Otoku. Kot velik spodrsljaj najprej Manchester Uniteda, potem še Chelseaja.

Kolumbijski napadalec, ki je v Evropi zaslovel najprej pri Portu in madridskem Atleticu, je praktično edino znano ime v zdajšnji zasedbi, ki ji s klopi poveljuje Portugalec Leonardo Jardim. Glas o preostalih še ni prišel na ušesa svetovne javnosti, a kot kaže, kmalu bo.

O mladih fantih, ki navdušujejo v majici sedemkratnega francoskega prvaka, se sliši zdaj in se bo v prihodnosti še veliko bolj.

Začelo se je leta 1975

Da je tako, ni naključje. Monaco, ki je lani poleti iz PSG, pri katerem je preživel enajst let, pripeljal enega najboljših trenerjev za mlade v Franciji Bertrandta Reuzeauja, že od nekdaj slovi po odličnem delu z mladimi.

Zgodbo o zelo uspešni produkciji nogometašev je nekdanji predsednik kluba, ustanovljenega leta 1924, Jean-Louis Campora, začel leta 1975, ko je prišel.

Pot Monaca do uspeha je že od takrat nekoliko drugačna, saj ta z mladimi dela šele v zadnjih korakih pred njihovim vstopom med profesionalce.

Thierry Henry v družbi Davida Trezegueta, ko sta navduševala v Monacu. | Foto: Reuters Thierry Henry v družbi Davida Trezegueta, ko sta navduševala v Monacu. Foto: Reuters

Ker v Monaku, ki je druga najmanjša država na svetu in ima manj kot 40 tisoč prebivalcev, primanjkuje baza otrok, pri Monacu, saj francoska pravila velevajo, da pred tem tega ne smejo početi, nogometaše od drugod novačijo šele takrat, ko ti dopolnijo 15 let. Šole za mlajše nogometaše sploh nimajo.

Položaj, v katerem so se znašli, so pri Monacu obrnili v svojo korist. Zgradili so najboljšo skavtsko službo in ob nakupih mladih, že uveljavljenih nogometašev, po katerih prav tako slovijo, začeli produkcijo igralcev, ki so pozneje opozorili nase v nogometnem svetu.

Produkt iz zgodovine Monaca so tudi trije svetovni prvaki iz leta 1998, ko je Francija nazadnje osvojila naslov svetovne prvakinje. Lillian Thuram, strelec znamenitih dveh golov pri polfinalni zmagi nad Hrvaško z 2:1, Emmanuel Petit, strelec zadnjega gola v finalu pri zmagi nad Brazilijo s 3:0, in Thierry Henry. Najboljši strelec v zgodovini francoske reprezentance in nekdanji super zvezdnik svetovnega nogometa.

Monaco je v Evropi že večkrat opozoril nase

Leta 2004 je Monaco izgubil v finalu lige prvakov. | Foto: Reuters Leta 2004 je Monaco izgubil v finalu lige prvakov. Foto: Reuters Monaco ima veliko izkušenj z igranjem mednarodnih tekem. Kar nekajkrat je v evropskih pokalih prišel zelo daleč.

Najbližje naslovu evropskega prvaka je bil v sezoni 2003/04, ko je pod vodstvom zdajšnjega selektorja Francije Didierja Deschampsa izgubil šele v finalu lige prvakov. Takrat je bil boljši Porto Joseja Mourinha.

V sezonah 1993/94 in 1997/98 je bil v ligi prvakov Monaco v polfinalu. V sezoni 1991/92 je bil v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev.

Zelo daleč je prišel še v sezonah 1989/90 in 1996/97, ko je bil polfinalist pokala pokalnih zmagovalcev oziroma pokala Uefa. Zdajšnje lige Europa.

Mladeniči, pred katerimi je bleščeča prihodnost

Kylian Mbappe, mladenič, ki je decembra lani dopolnil šele 18 let, je največji dragulj zdajšnje ekipe. Pravijo mu novi Henry.

Še en napadalec Valere Germain, ki šteje 26 let in je z 12 goli drugi najboljši strelec ekipe, v kateri zadevajo skorajda vsi nogometaši, je prav tako produkt šole Monaca.

Kylian Mbappe je komaj dopolnil 18 let, a že zabija gole za Monaco. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je komaj dopolnil 18 let, a že zabija gole za Monaco. Foto: Reuters

Brazilski vezist Gabriel Boschilia, ki je poškodovan in tokrat ne bo igral, ima komaj 20 let. Leto starejši je novopečeni reprezentant Francije, krilni napadalec Thomas Lemar.

Tiemoue Bakayoko in Benjamin Mendy, francoska vezist in branilec, jih imata 22. Portugalski reprezentant Bernardo Silva, tržno najdražji nogometaš Monaca, ki je vreden 25 milijonov evrov, prav tako.

Josep Guardiola je navdušen

To so fantje, ki so ob pomoči nekaterih izkušenejših nogometašev, kot so 32-letni hrvaški vratar Danijel Subašić, poljski branilec Kamil Glik (29), izkušeni dolgoletni portugalski reprezentant Joao Moutinho (30) in predvsem Falcao, ki je z 21 goli na 27 tekmah najboljši strelec ekipe, v zadnjih dneh skrbeli, da Josep Guardiola ni mirno spal.

Leonardo Jardim je leta 2011 kot trener Brage gostoval v Mariboru. | Foto: Reuters Leonardo Jardim je leta 2011 kot trener Brage gostoval v Mariboru. Foto: Reuters

"Nad Monacom sem navdušen. To je ekipa, ki ve, kaj hoče in to dela sijajno. Vsi nogometaši igrajo sijajno, Falcao pa je tisti, ki je vodja trenutno najboljšega napada v Evropi. Monaco igra kot nalašč zanj in zdaj spet spominja na leta, ko je navduševal v Španiji in na Portugalskem," je povedal trener Manchester Cityja, ki je bil z Barcelono dvakrat evropski in trikrat španski prvak.

Trener, ki je Mariboru privoščil evropsko petardo

42-letni Jardim, ki je na klop Monaca prišel junija 2014, je znanec Maribora. Ko je bil v sezoni trener Brage, se je v skupinskem delu lige Europa v skupini D, v kateri je zasedel drugo mesto in napredoval, dvakrat pomeril z Mariborom, ta je bil ob koncu tekmovanja zadnji in je izpadel.

Najprej je v Ljudskem vrtu remiziral z 1:1. Potem je doma Maribor premagal kar s 5:1.

Ne spreglejte