Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 18.13

8 let

Navijači spet verjamejo v reprezentanco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2008 izgubila v Celju proti Nizozemski z 0:1.

Ačimovič na drugem mestu

Pred približno 9000 gledalci, med katerimi je bilo tudi 300 nizozemskih, je domači selektor Matjaž Kek tekmo proti favoritu skupine G Nizozemski začel s pričakovano postavo. Od prve minute je namesto kaznovanega Tončija Žlogarja nastopil Milenko Ačimovič, ki je vpisal 74. reprezentančni nastop in na večni lestvici na drugem mestu ujel nekdanjega kapetana Aleša Čeha. Pri gostih je bil od prve minute na igrišču zvezdnik Chelseaja Arjen Robben, medtem ko sta na klopi nekoliko nepričakovano obsedela vezist Milana Clarence Seedorf in napadalec Ajaxa Klaas Jan Huntelaar.

V prvih minutah so prevladovali gostje, nato pa so Slovenci vzpostavili ravnotežje in umirili Nizozemce. Prvič je do strela na gol prišlo v 14. minuti, ko je nenevarno s 16 metrov iz obrata ustrelil Dirk Kuyt, a je poizkus napadalca Liverpoola Samir Handanovič brez težav zaustavil. Sedem minut kasneje so 'tulipani' spet streljali, a je poizkus Wesleyja Sneiderja s 14 metrov po podaji Urbyja Emanuelsona z desne strani zletel čez vrata. V 24. minuti bi lahko bilo 0:1, ko je po podaji Robbna z leve strani v kazenskem strelu neoviran do žoge prišel Sneijder, a je Handanovič odlično reagiral in zaustavil močan strel.

Lahko bi bilo 1:0

V 37. minuti je stoodstotno priložnost zapravila Slovenija. Po mojstrski globinski podaji Ačimoviča je sam pred gostujoča vrata stekel Klemen Lavrič, a preveč okleval in v kazenskem prostoru oviran s strani nasprotnikovega branilca ustrelil čez vrata Edwina van der Sarja. Tribune so bile na nogah, izid pa je ostal nespremenjen. Že v naslednji akciji je proti vratom Nizozemcev prodrl Branko Ilič, a bil preveč osamljen, zato so ga gostje brez težav zaustavili. Minuto kasneje je na levi strani močno diagonalno podajo v kazenski prostor Slovenije poslal Robben, a k sreči pred vrati Handanoviča ni bilo nobenega od nizozemskih napadalcev. V 41. minuti je do žoge v kazenskem prostoru nasprotnika prišel Ačimovič, močno streljal, a je žoga zletela visoko čez vrata. Minuto pred koncem polčasa so domači za las ušli hladnemu tušu. Po dobri igri, ko so se povsem enakovredno kosali s favoriziranim tekmecem, je po podaji Sneiderja s sredine igrišča na desni strani povsem sam do žoge prišel branilec Joris Mathijsen, a nekoliko nepotrebno s prvim dotikom žogo poslal proti Kuytu na levi strani, ki pa je ni ujel. Slovenski navijači so si oddahnili, ostalo je pri 0:0. Minuto kasneje je bilo 'vroče' na drugi strani. Pred vrata van der Sarja je z desne strani po globinski podaji Andreja Komaca prišel Ermin Rakovič, a so Nizozemci v zadnjem hipu žogo odbili v kot. Malce za tem je sodnik označil polčas, nogometaši v belih dresih pa so bili zasluženo nagrajeni in v garderobe odšli z aplavzom.

Na začetku vratnica

Drugi polčas sta selektorja začela z enakima postavama. V 49. minuti so po kotu Sneiderja do strela z glavo prišli gostje. Mateja Mavriča je preskočil Wilfred Bouma in zatresel vratnico Handanoviča ter dodobra predramil slovensko enajsterico. Štiri minute kasneje je po odbiti žogi do strela z 25 metrov prišel Ibrahim Afellay, a je njegov strel zletel malce mimo Handanovičove desne vratnice. Nekaj trenutkov kasneje je s 16 metrov poizkusil nevarni Robben, toda spet bil nenatančen. V 59. minuti je sam pred vrata Handanoviča prišel Sneijder, ga že preigral, a je mladi slovenski vratar dokazal, da sodi med najboljše v tem predelu Evrope in se zvezdniku gostov vrgel pod noge ter odbil žogo. Trenutek za tem je Kek iz igre potegnil izmučenega kapetana Ačimoviča, na igrišče pa je pritekel Goran Šukalo, ki je okreval po poškodbi gležnja. Sledile so minute Nizozemcev, nato pa je po protinapadu Lavrič spet prišel sam pred vrata van der Sarja. Vnovič se je izkazalo, da Trboveljčan ni ravno igralec za protinapade. Bil je prepočasen in Nizozemci so ga dohiteli. Iztržil je le kot.

Novakovič dočakal priložnost

Sledila je nova menjava v domači enajsterici. Rakoviča je zamenjal Milivoje Novakovič, ki na tekmi proti Albaniji sploh ni igral. V 68. minuti je po desni strani do žoge osamljen prišel Lavrič, po tleh izvrstno podal v kazenski prostor, v katerem pa se Novakovič ni najbolje znašel in nova priložnost je splavala po vodi. Minuto kasneje so gledalci v Celju videli prvo rumeni karton. Po prekršku nad Novakovičem je bil kaznovan zvezdnik Barcelone Giovanni van Bronckhorst. V 73. minuti je prvič menjal tudi Marco van Basten, ki je namesto Ryana Babela priložnost ponudil Dannyju Kövermansu. Trenutek za tem je iz igre potegnil še Heitingo in na igrišče poslal Demyja de Zeeuwa. Malce kasneje je po levi prodrl Jokič, podal na rob kazenskega prostora Novakoviču, ki je hitro odigral do Roberta Korena. Slednji je poizkusil s strelom, a iz ugodnega položaja meril visoko čez gol. V 76. minuti je bil z rumenim kartonom 'nagrajen' Boštjan Cesar, ki je zrušil Afellayja. V 83. minuti je domači selektor povlekel še zadnjo potezo. Na klop je poklical borbenega Lavriča, v igro pa postavil Valterja Birso, ki je že minuto kasneje prodrl po levi strani in meril na nizozemska vrata, a je bil njegov strel lahek plen za izkušenega gostujočega vratarja.

Praznih rok, dvignjenih glav

Šele štiri minute pred koncem tekme je van Basten priložnost ponudil Seedorfu, edinemu nogometašu na svetu, ki je do naslova evropskega prvaka prišel s tremi različnimi klubi (Ajaxom, Realom Madridom in Milanom). Malce za tem so tribune obnemele. Do strela od daleč je prišel van Bronckhorst, žoga se je odbila od Iliča ter Mavriča, presenetila Handanoviča in končala za hrbtom ljubljanskega vratarja. Do konca so se domačini trudili za izenačenje, a jim ni uspevalo veliko. Izid je ostal nespremenjen, celjsko zelenico so zapustili praznih rok, a dvignjenih glav.

Navijači spet glasni

Borbeni Slovenci so se z borbeno igro in srčno igro favoriziranim gostom dobro upirali. Nesrečno so izgubili v zaključku tekme, a vseeno odigrali dobro in pred nadaljevanjem kvalifikacij - junija se bodo dvakrat pomerili proti Romuniji -vrnili vero v reprezentančni nogomet, kar so začutili tudi navijači in s tribun se je po več kot dveh letih spet slišalo bučno navijanje ''Kdor ne skače, ni Slovenec, kdor ne skače, ni Slovenec …'' Boj za prvi dve mesti je z novim porazom v teh kvalifikacijah že izgubljen, a ob podobnem odnosu in igri, kot so jo pokazali v sredo, utegne biti v boju za nastop na svetovnem prvenstvu 2010 povsem drugače.

Ne spreglejte