Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 10. 2015,
11.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Diego Simeone Nicolas Gaitan Goncalo Guedes

Četrtek, 1. 10. 2015, 11.36

7 let, 12 mesecev

Najprej izžvižgali Oblaka, nato zaploskali čudežnemu dečku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski reprezentant Jan Oblak je ostal brez točk na domačem srečanju lige prvakov med Atleticom in Benfico. Prejel je dva zadetka in se naposlušal žvižgov, ki so mu jih namenili navijači orlov.

Vsakič, ko se je Jan Oblak na štadionu Vicente Calderon dotaknil žoge, so ga navijači Benfice besno izžvižgali. Niso pozabili, kako je lani zapustil Lizbono in kako je to sprejelo vodstvo kluba, ki z mladim slovenskim vratarjem ni ostalo v najlepših odnosih. Skandirali so mu, da ni vreden počenega groša, čeprav je po dolgi sagi, ki se je vlekla med Benfico in Atleticom, lani sklenil donosno pogodbo in blagajno portugalskega kluba napolnil s 16 milijoni evrov. Postavil je rekord, saj pred rdeče-belimi še nihče izmed španskih klubov ni plačal tolikšnega zneska za prihod nogometnega vratarja.

Ko se bosta portugalski in španski velikan v sklopu skupinskega dela lige prvakov pomerila še na štadionu La Luz, bo Škofjeločan deležen še manj prijetnega sprejema. Do takrat bi si lahko Benfica in Atletico, ki sta prva favorita za napredovanje, ustvarila že dovolj veliko zalogo točk pred tekmecema (Galatasaray in Ilićeva Astana), da bi dvoboj zadnjega kroga v Lizboni minil brez stresnega točkovnega imperativa.

Gaitan se je zahvalil navijačem

Atletico je prvič po dveh letih in pol izgubil na domači tekmi v Evropi. Ni pomagalo niti 12 predložkov s kota niti 23 strelov, naperjenih proti vratom Lizbončanov, ki jih je dobro branil izkušeni Brazilec Julio Cesar, 14 let starejši od Oblaka. Benfica je na njegova vrata streljala le petkrat, a žogo za njegov hrbet spravila dvakrat.

Atleticu do zmage ni pomagalo niti vodstvo, ki ga je zagotovil mladi argentinski as Angel Correa. Ko je 20-letnik, ki je lani prestal operacijo srca, zatresel mrežo nekdanjega evropskega prvaka, so bili navijači Atletica na nogah. Takrat se je zazdelo, da bodo tri točke ostale doma. "Brez pomoči naših navijačev nam ne bi uspelo. Pomagali so nam, da smo se dvignili. Izenačili smo, nato pa dosegli še drugi gol. Lahko bi dosegli še več, lahko pa bi tudi trpeli," je poudaril argentinski reprezentant Gaitan, ki je izenačil na 1:1 in Benfico vrnil v igro.

Goncalo Guedes – ime, ki si ga je vredno zapomniti

V 51. minuti je nase opozoril Goncalo Guedes. Nogometna Evropa ga še ne pozna dobro, a bi ga lahko veliko bolje spoznala že v kratkem, saj spada med najobetavnejše evropske najstnike. Konec novembra bo dopolnil 19 let, portugalska javnost pa ga že počasi privaja na vlogo zvezdnika.

Čudežni deček iz Benaventeja je dres Benfice prvič oblekel pred desetimi leti, lani pa je debitiral za člansko moštvo. Da je to njegov teden, je dokazal že pred dnevi, ko se je veselil strelskega prvenca v portugalskem prvenstvu, v sredo pa je storil še korak naprej in se vpisal med strelce v elitni ligi prvakov.

Njegov natančen strel z desne strani kazenskega prostora je bil neulovljiv za Oblaka, ki je klonil še drugič na tekmi in tako kot soigralci ostal brez točk.

Simeone ni delal drame, Vitoria opozarja varovance

Strateg Atletica Diego Simeone iz poraza ni delal drame: "Benfica je opravila veliko delo in nas zasluženo premagala. Odlično se je branila. Imeli smo priložnosti, da bi pri 1:0 povišali vodstvo, a smo nato dovolili gostom, da izenačijo. Morali bomo popraviti učinkovitost v napadu," je opomnil, da njegovi napadalci, zlasti Jackson Martinez, niso imeli najboljšega dneva.

Ostaja miren, saj je Atletico po dveh krogih s tremi točkami na drugem mestu skupine lige prvakov, tako da napredovanje v osmino finala ni ogroženo. V nedeljo ga čaka že nov veliki preizkus, domači derbi z Realom, ponosnim na novopečenega rekorderja Cristiana Ronalda.

Kaj pa je povedal njegov stanovski kolega Rui Vitoria? Trener Benfice je opozoril, da odmevna zmaga v slačilnico njegovih varovancev ne sme pripeljati evforije.

"To je zelo pomembna zmaga, a si ne smemo privoščiti, da bi začeli razmišljati o tem, da smo nekaj že naredili. Delo moramo nadaljevati," je dejal trener Benfice, ki je letos na klopi orlov nasledil Jorgeja Jesusa. Ko se je pridružil portugalskemu velikanu iz Lizbone, je bil Oblak že član Atletica, zdaj pa je na dobri poti, da ga v ligi prvakov prehiti na razpredelnici.

Ne spreglejte