SiolNET. Sportal Nogomet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Po aretaciji nekdanjega šefa Uefe

Platini na prostosti, Francoz zanika vsakršno krivdo

0,34

termometer

Michel Platini
Michela Platinija so zasliševali več ur in ga ponoči spustili na prostost. Foto: Reuters

Francoska policija je nekdanjega nogometnega zvezdnika in poznejšega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija v torek priprla in zasliševala več ur. Ponoči pa so mediji objavili, da je 63-letni nekdanji predsednik Uefe spet na prostosti.

Michel Platini Sportal Aretirali nekdanjega šefa Uefe #video

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, v Franciji poteka preiskava zaradi korupcijskih očitkov v zvezi z dodelitvijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2022 Katarju.

Zaslišali so ga o več prvenstvih

"Dolgo je trajalo, a glede na številna vprašanja je moralo trajati dolgo. Spraševali so me o nogometnem evropskem prvenstvu 2016 v Franciji, nogometnem SP lani v Rusiji in nogometnem SP v Katarju, o Mednarodni nogometni zvezi Fifi," je okoli ene ure zjutraj vidno utrujen Platini povedal po prihodu z zaslišanja.

Veliko vznemirjanja za prazen nič

"Policija to naredi zato, da se ljudje ne morejo dogovarjati med sabo," je dejal Platinijev odvetnik in dodal, da je njegova stranka vnovič zanikala vsakršno krivdo. "Policija to naredi zato, da se ljudje ne morejo dogovarjati med sabo," je dejal Platinijev odvetnik in dodal, da je njegova stranka vnovič zanikala vsakršno krivdo. Foto: Reuters

Platinijev odvetnik William Bourdon pa je dodal, da je "veliko preveč vznemirjenja za prazen nič".

Ob Platiniju je policija zaslišala tudi Sophie Dion, nekdanjo svetovalko francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja za šport. Zaslišan, ne da bi ga formalno priprli, pa je bil tudi nekdanji generalni sekretar na Elizejskih poljanah Claude Guenat, ki je tam služboval v času Sarkozyja (2007-12).

Zanikal kakršnokoli krivdo

Bourdon je izpostavil, da so priprtja policije v primeru preiskav finančnih nepravilnosti pogosta. "Policija to naredi zato, da se ljudje ne morejo dogovarjati med sabo," je dejal Platinijev odvetnik in dodal, da je njegova stranka vnovič zanikala vsakršno krivdo.

V Franciji vse od leta 2016 poteka preiskava v zvezi s sporno dodelitvijo nogometnega SP 2022 Katarju, saj so organizatorji po mnenju preiskovalcev to pridobili s podkupninami.

Sestanek na Elizijskih poljanah

Običajno dobro obveščena medijska platforma Mediapart poroča, da naj bi se Platini v preiskavi znašel zaradi srečanja Sarkozyja 23. novembra 2010 v palači na Elizejskih poljanah z zdajšnjim emirjem Katarja Tamimom bin Hamadom in kasnejših pogovorov s predsednikom. Dober teden dni pozneje, 2. decembra 2010, je Fifa namreč odločila, da bo nogometno SP 2018 gostila Rusija, 2022 pa Katar.

Vse od izbora naprej nato niso potihnili očitki in obtožbe, da sta bili prvenstvi pridobljeni na nepravilen način, celo s korupcijo. Platini pa je takrat javno podprl Katar. Dodatno je javnost leta 2015 razburil nekdanji predsednik Fife Sepp Blatter, ki je dejal, da je šlo za dogovarjanje o glasovanju in da je šele takrat Katar pri izboru prireditelja dobil potrebne glasove, da je premagal favorizirane ZDA. "Dolgo je trajalo, a glede na številna vprašanja je moralo trajati dolgo. Spraševali so me o nogometnem evropskem prvenstvu 2016 v Franciji, nogometnem SP lani v Rusiji in nogometnem SP v Katarju, o Mednarodni nogometni zvezi Fifi," je o zaslišanju povedal Platini. "Dolgo je trajalo, a glede na številna vprašanja je moralo trajati dolgo. Spraševali so me o nogometnem evropskem prvenstvu 2016 v Franciji, nogometnem SP lani v Rusiji in nogometnem SP v Katarju, o Mednarodni nogometni zvezi Fifi," je o zaslišanju povedal Platini. Foto: Reuters

"Platini me je poklical in povedal, da se je pogovarjal s Sarkozyjem ter da bodo on in njegovi prijatelji zaradi interesov nacionalnega gospodarstva glasovali za Katar," je v torek zgodbo za časnik L'Equipe še enkrat oživil Blatter. In takšen je bil končni razplet. Katar je dobil "Platinijeve" štiri glasove in s 14:8 na glasovanju premagal ZDA.

Prepoved delovanja v nogometu

Platini, ki ga je na predsedniškem mestu Uefe po vseh aferah zamenjal Slovenec Aleksander Čeferin, ima že dolgo prepoved delovanja v nogometu. Etična komisija Fife mu je leta 2015 izrekla osemletni suspenz delovanja, pozneje pa ga je skrajšala na štiri leta. Razlog je doslej nerazjasnjeno plačilo dveh milijonov švicarskih frankov leta 2011, ki so mu jih izplačali pri Fifi. Odstavljena Blatter in Platini trdita, da je šlo za zakasnelo plačilo za svetovanje, ki ga je Platini za Fifo opravil med letoma 1998 in 2002.

Ne gre spregledati, da se je Katar leta 2011, torej po obisku emirja pri Sarkozyju, močno vpletel tudi v francoski ligaški nogomet z nakupom Paris-St. Germaina.

Preberite še:

Milan Mandarić Sportal Bo Mandarić Olimpijo prodal Italijanu? Zlatko Zahović Sportal Zlatko Zahović je po žrebu trikrat ponovil eno in isto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin