Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 7. 2017,
11.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Matic Črnic Red Bull Salzburg UEFA liga prvakov Rijeka Matjaž Kek

Sreda, 19. 7. 2017, 11.05

1 leto

Po petardi Rijeke v Walesu

Matjaž Kek ni mogel nahvaliti bogatega tekmeca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Matjaž Kek | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je v sezono 2017/18 s hrvaškim prvakom Rijeko vstopil s tremi zaporednimi zmagami. V kvalifikacijah za ligo prvakov je dvakrat premagal najboljši klub iz Walesa The New Saints, v uvodnem krogu hrvaškega prvenstva pa je bil boljši od Slaven Belupa. Zdaj ga v Evropi čaka avstrijski prvak Red Bull Salzburg, o katerem ima zelo dobro mnenje. 

"Pomembno je bilo doseči prvi zadetek, nato pa je steklo," si je Matjaž Kek oddahnil, ko je Romun Florentin Matei v 41. minuti zatresel mrežo prvakov Walesa in dosegel prvi zadetek na srečanju. S tem je napovedal strelski festival in dokazal soigralcem, da lahko zadetke dosegajo tudi na umetni travnati površini.

Bikom pomagal tudi Kampl

Barve Salzburga, ki še ni zaigral v ligi prvakov, je pred leti branil tudi Kevin Kampl. | Foto: Sportida Barve Salzburga, ki še ni zaigral v ligi prvakov, je pred leti branil tudi Kevin Kampl. Foto: Sportida Rečani so potrebovali nekaj časa, da so se navadili na drugačno podlago, kot so je vajeni na Hrvaškem. V nadaljevanju srečanja so se znesli nad Otočani in na koncu zmagali kar s 5:1.

To je bila najvišja evropska zmaga večera, ki je odmevala tudi v Salzburgu. V Mozartovem mestu, kjer bo danes avstrijski prvak tudi pred očmi oglednikov reškega kluba branil veliko prednost, ki si jo je zagotovil prejšnji teden na Malti (3:0), so se prepričali o moči hrvaškega prvaka.

Bogati rdeči biki kljub ogromnim finančnim vložkom in številnim naslovom avstrijskih prvakov, ki jih je pred leti z njimi osvajal tudi slovenski reprezentant Kevin Kampl, še niso zaigrali v ligi prvakov.

Kek je uresničil prvi cilj

Rijeka je preskočila uvodno oviro v Evropi in si v tej sezoni zagotovila vsaj še štiri tekme. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rijeka je preskočila uvodno oviro v Evropi in si v tej sezoni zagotovila vsaj še štiri tekme. Foto: Grega Valančič/Sportida Letos želijo uresničiti sanje, a jim je žreb v 3. krogu kvalifikacij namenil zahtevnega tekmeca. Kekova Rijeka je v Evropi že dokazala, da je zmožna izločati favorite.

Pred tremi leti je nekdanji slovenski selektor pripeljal Rijeko v skupinski del lige Europa, na zadnji kvalifikacijski stopnički pa spravil v slabo voljo favorizirani nemški Stuttgart. Tokrat ga v boju za ligo prvakov čaka še en velik klub z nemškega govornega območja.

"O Salzburgu smo že pridobili nekaj informacij. Spremljali bomo današnjo tekmo, a že vemo, kako bodo igrali proti nam. To je ekipa, ki neguje zelo atraktiven nogomet. Gledalci lahko uživajo ob njenih srečanjih. Igra temelji na neprestanem pritiskanju na tekmeca in jurišu do vrat. To bo za nas zagotovo novi izziv. Prvi cilj v Evropi smo uresničili, zdaj pa smo osredotočeni le na ligaško tekmo z Rudešem," je Mariborčan priznal, da razmišlja le o prvenstvenem dvoboju z novopečenim hrvaškim prvoligašem, ki ga je v prejšnji sezoni do elitnega tekmovanja popeljal zdajšnji trener Olimpije Igor Bišćan.

Najboljši doping so zmage

Kekova Rijeka je v sezono vstopila s tremi zaporednimi zmagami. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kekova Rijeka je v sezono vstopila s tremi zaporednimi zmagami. Foto: Grega Valančič/Sportida "Večkrat sem ponovil, da so najboljši doping za naslednje tekme zmage in pozitivno vzdušje," je po poročanju reškega dnevnika Novi list poudaril Kek in s tem dal vedeti, kako močno želi zadržati zmagovalni niz. V soboto želi na gostovanju v domačem prvenstvu na kolena spraviti Rudeš.

Ker bo zaradi manjših zdravstvenih težav počivalo kar nekaj prvokategornikov (zagotovo Črnogorec Marko Vešović, Brazilec Heber in Josip Mišić), zaradi rdečega kartona pa bo manjkal nadomestni kapetan Filip Bradarić, bo v soboto v Zagrebu zaigralo kar nekaj kandidatov, ki ponavadi niso uvrščeni v začetno enajsterico. Velike možnosti za nastop od 1. minute ima občasni slovenski reprezentant Matic Črnic, ki je na gostovanju v Walesu odigral dobrih 20 minut.

Prva tekma 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov, če bo avstrijski prvak seveda izločil malteški Hibernians, bo prihodnji torek oziroma sredo v Salzburgu, povratna pa teden dni pozneje na štadionu Rujevica.
Ne spreglejte