Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 8. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Dimitri Payet francosko prvenstvo Marseille Liga Europa NK Domžale

Petek, 4. 8. 2017, 15.20

6 let, 6 mesecev

Kdo je Marseille?

Velikan, vreden za 20 Domžal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Marseille | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav so zlati časi Olympique Marseilla, priljubljenega OM, ki domuje na znamenitem Velodromu, že davno mimo, še vedno spada med največje francoske nogometne klube. V prejšnji sezoni je osvojil peto mesto in si zagotovil vozovnico za nastop v kvalifikacijah evropske lige. S slovenskimi klubi še ni imel opravka, v tem poletnem prestopnem roku pa je poskrbel za številne okrepitve.

Klub, ki je bil ustanovljen konec 19. stoletja (31. avgust 1899), je največji uspeh dosegel leta 1993. Takrat se je prepoln zvezdnikov svetovnega kova, med katerimi so izstopali francoski reprezentanti, dokopal do največje lovorike, kar jo premore klubski nogomet. Marseille je v finalu lige prvakov presenetil Milan (1:0) in postal evropski prvak.

Izgubil proti Crveni zvezdi, presenetil AC Milan

Marseille je pred 24 leti postal evropski prvak. | Foto: Reuters Marseille je pred 24 leti postal evropski prvak. Foto: Reuters Da se Marseille bliža evropskemu vrhu, je dokazal že leta 1991, ko je zaigral v evropskem finalu (takratnem finalu pokala državnih prvakov) in po loteriji kazenskih strelov v Bariju izgubil proti beograjski Crveni zvezdi, zadnjemu prvaku skupne Jugoslavije.

To je bilo obdobje, ko je klub deloval na krilih kontroverznega predsednika Bernarda Tapieja, ki je zakuhal kar nekaj afer in vrgel temno senco na izjemno uspešno obdobje. Klub se je le leto dni po evropskem naslovu zaradi obtožb o podkupovanju poslovil od prve lige in ostal brez nekaterih državnih naslovov.

Po tem se nikoli več ni vrnil na tako visoko evropsko raven. V začetku stoletja je bil nekaj časa njegov član tudi kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar, ki je še do danes edini Slovenec, ki je igral domače tekme na Velodromu.

Primerjava NK Domžale in Marseilla: 

Klub (država) Vrednost Trener (država) Najdražji igralec (država)
Domžale (Slovenija) 6,65 Simon Rožman (Slovenija) Gaber Dobrovoljc (Slovenija) - 0,55 
Marseille (Francija) 134,90  Rudi Garcia (Francija) Dimitri Payet (Francija) - 26 

Payet obnorel navijače in postal kapetan

Dimitri Payet je kapetan Marseilla. | Foto: Reuters Dimitri Payet je kapetan Marseilla. Foto: Reuters Velemesto na jugu Francije je znano po vročekrvnih in zvestih navijačih. Želijo si, da bi se boju za francoski vrh, ki je bil v prejšnji sezoni rezerviran za PSG in Monaco, pridružili tudi njihovi ljubljenci. Ambiciozen načrt je zastavil tudi novi lastnik, ameriški mogotec Frank McCourt. Na vroči stolček, na katerem se je v zadnjih sezonah zvrstilo veliko trenerjev, je povabil Rudija Garcio.

Francoz, ki se je v domovino vrnil po pestri izkušnji na klopi Rome, je v klub pripeljal nekaj zvezdnikov. Med njimi najbolj izstopa Dimitri Payet, eden največjih zvezdnikov Eura 2016. Nekdanji as West Hama se je vrnil v klub, ki ga je ves čas nosil v srcu. Navijači so ponoreli od sreče. Če so lani objokovali odhod obetavnega Belgijca Michyja Batshuyaija, ki ga je Chelsea kupil za rekordnih 40 milijonov evrov, se je v slačilnico naselil eden najbolj spoštovanih galskih petelinov. Na njegovi roki se je kmalu znašel kapetanski trak.

Kdo je okrepil Marseille?

Trener Marseilla je Rudi Garcia. | Foto: Reuters Trener Marseilla je Rudi Garcia. Foto: Reuters Devetkratni francoski prvaki, nazadnje so bili najboljši leta 2010, ko so se povzpeli na vrh po 18-letnem postu, v novo sezono vstopajo s ciljem, da se vmešajo v boj za najvišja mesta. V začetni enajsterici ne manjka znanih imen.

Payet se v slačilnici druži tudi z izkušenim branilcem Patriceom Evrajem, iz Wolfsburga je prispel Brazilec Luiz Gustavo, za katerega so odšteli deset milijonov evrov, njegov soigralec je tudi branilec Adil Rami, ki je iz Seville prispel za šest milijonov evrov, v vratih je Steve Mandanda, ki se je vrnil z Otoka, kjer je branil za Crystal Palace, v obrambi je tudi Portugalec Rolando, velika prihodnost pa se napoveduje domačima biseroma, 22-letnemu Morganu Samsonu in dve leti starejšemu Florianu Thauvinu, ki je prispel iz Newcastla za 11 milijonov evrov.

Iz Monaca je za osem milijonov evrov prišel Valere Germain, iz Tottenhama pa Kamerunec Clinton N'Jie (sedem milijonov evrov). Vrednost ekipe znaša skoraj 135 milijonov evrov. Domžalska je več kot 20-krat manjša. A podobno razmerje vrednosti igralcev je veljalo tudi pri Freiburgu, pa so Nemci le dobili po prstih.

Prva tekma play-offa kvalifikacij med Domžalami in Marseillom bo 17. avgusta v Ljubljani, povratna pa teden dni kasneje na Velodromu, ki je bil pred Eurom temeljito prenovljen in spada med najlepše francoske nogometne objekte. Na jugu Francije bi lahko Domžale v živo spremljalo več kot 50 tisoč gledalcev.
Ne spreglejte