Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
8.49

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Legia Varšava NK Maribor NK Maribor UEFA

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 8.49

8 let, 2 meseca

Maribor za ligo prvakov z Legio, ne pa Celticom?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Varšavska Legia je še vedno šokirana. Administrativna napaka jo je stala ogromnega uspeha in mikavne finančne pogače, ki se deli udeležencem lige prvakov. Na škotski klub je naslovila prošnjo.

Osvežimo spomin. Ko je varšavska Legia na povratni tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov še v drugo premagala Celtic, je v 86. minuti v igro vstopil Bartosz Bereszynski. Takrat je poljski velikan, nekdanji klub Marka Šulerja in Dejana Kelharja, že vodil z 2:0, tako se je dvoboj v Glasgowu tudi končal.

Beresyznski si je v zadnji evropski tekmi v prejšnji sezoni prislužil rdeči karton, UEFA pa ga je kaznovala z nenastopanjem na treh tekmah. Manjkal je na uvodnih treh evropskih srečanjih Legie (tekmi proti irskemu prvaku ter prvi dvoboj s Celticom), a to ni zadoščalo. Bereszynski namreč ni bil prijavljen za obračuna proti St. Patrick's Athleticu, to pa po pravilih Uefe ni zadosten pogoj, da se odsluži kazen.

Legia ob bogat finančni zaslužek

Kakorkoli že, Legia je bila prepričana, da ima Bereszynski na tekmi v Glasgowu pravico nastopa. Delegat Uefe je pred dvobojem o tem molčal, trener poljskega prvaka pa v samem zaključku dal priložnost igralcu, ki je odigral le štiri minute, a je zanj v prihodnjih dneh izvedela vsa nogometna Evropa.

Postal je jabolko spora, zaradi katerega je šokirana Legia izpadla iz boja za ligo prvakov (za sodelovanje v play-offu bi dobila 2,1 milijona evrov nagrade, za uvrstitev v skupinski del pa še 8,6 milijona evrov) in se čez noč znašla med kvalifikanti za ligo Europa. ''To se ne bi smelo zgoditi. Štiri osebe si delijo odgovornost, o njihovi usodi bo v prihodnjih dneh odločal izvršni odbor kluba,'' je napovedal solastnik Legie Boguslaw Lesnodorski.

S tem pa zgodba še ni končana. Varšavski klub se čuti opeharjenega. Disciplinski komisiji Evropske nogometne zveze (UEFA), ki je zaradi kršenja pravil kaznovala Legio in ji preprečila napredovanje v play-off lige prvakov (čeprav je varšavski klub dvakrat nadigral Celtic s 4:1 in 2:0), očitajo preveliko strogost. Nekateri klubi, ki so si v preteklosti dovolili podobno napako (npr. Debrecen leta 2010), so prejeli le blažjo finančno kazen, doseženi rezultati pa se niso spreminjali.

Tokrat je bilo drugače. Celtic je za zeleno mizo doma zmagal s 3:0, kar je ob upoštevanju pravila doseženih zadetkov v gosteh (1:4 v Varšavi) zadoščalo za napredovanje v zadnji krog kvalifikacij lige prvakov, kjer ga je ples kroglic povezal s slovenskimi prvaki.

Legia predlaga še en obračun s Celticom

Solastnik Legie Dariusz Mioduski je zaigral na drugačno struno. Zaigral je na upoštevanje nogometne časti, poštenosti in ponosa. Odločitev disciplinske komisije Uefe je označil za takšno, ki je v neskladju z načeli fair-playa, Škotom pa predlagal, da bi se kluba pomerila še enkrat ter častno in viteško odločila, kdo si zasluži napredovanje.

''Celtic je legenda evropskega nogometa. Je klub z izjemno tradicijo, ki od leta 1888 piše zgodbe najlepše igre na svetu. Status legendarnega kluba si ni prislužil le na podlagi športnih dosežkov, ampak tudi zaradi vztrajnosti in naslanjanja na vrednote, kot sta poštenost in čast. Ne zapravite tega bogastva, ki so ga zgradili vaši številni rodovi. Pomerimo se še enkrat. V Varšavi ali pa Glasgowu in rešimo to zadevo na časten način,'' je na škotski klub naslovil prošnjo. Za zdaj ni konkretnega odgovora. Celtic je prek predstavnika za stike z javnostjo podal le skopo obrazložitev, da je zadeva pod pristojnostjo Uefe.

Bi UEFA upoštevala novo tekmo?

Če bi Celtic sprejel izziv, Legia pa še enkrat pokazala več znanja in še enkrat pahnila škotskega prvaka na kolena, potem bi se Uefa znašla v novih težavah, saj bi morala menjati nekaj, kar je že imela za opravljeno in nepopravljivo. Bi spremenila odločitev in dopustila Legii, da nastopi namesto Celtica proti Mariboru? V šali bi lahko dejali, da za vijolice skoraj ne bi bilo razlike, saj imajo tudi nogometaši Legie (le na gostujočih tekmah) zeleno-bele drese, kar bi športnega direktorja Zlatka Zahovića razveselilo, saj takšna oprema pri Mariborčanih sproži dodatno motivacijo.

Ne spreglejte