Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
15. 7. 2011,
7.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale

Petek, 15. 7. 2011, 7.21

7 let, 12 mesecev

Maribor proti Kirmu, Olimpija proti Austrii?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
UEFA je pred današnjim žrebom parov naslednjih krogov evropskih pokalov, ki bo od 12. uri v Nyonu, določila skupine nosilcev in nepostavljenih moštev. Kaj se obeta slovenskim klubom?

Če bo Maribor napredoval v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov, v kar po zmagi nad prvi tekmi nad luksemburškim Dudelangom z 2:0 vsi verjamemo, ga morebiti spet čaka obračun z zagrebškim Dinamom, ki je tik pred napredovanjem v paru z azerbajdžanskim Nefčijem. Z Zagrebčani so se vijoličasti merili že v sezoni 2002/03, prav tako v kvalifikacijah za ligo prvakov, in bili blizu napredovanja, saj so izgubili s skupnim izidom 2:3. Ob hrvaškemu prvaku v poštev najverjetneje pride še Maccabi Haifa, ki je v prvi tekmi s 5:1 odpravila Borac iz Banja Luke, Wisla Krakow slovenskega reprezentanta Andraža Kirma, ki je v prvi tekmi v gosteh premagala latvijski Skonto, in ciprski APOEL, ki je z 2:0 zmagal v Albaniji.

V skupinski del lige prvakov se bodo skozi kvalifikacijsko sito prebili vsi klubi, ki bodo zmagali dvoboj četrtega kroga. Poraženci v tretjem predkrogu lige prvakov si bodo priborili možnost nastopa v zaključnem krogu kvalifikacij za ligo Europa, poraženci v četrtek predkrogu liga prvakov pa bodo imeli zagotovljeni nastop v skupinskem delu lige Europa. Zmaga Maribora nad Dudelangom torej prinaša ''vijolicam'' vsaj še štiri evropske tekme..

Olimpija, ki je v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa premagala irski Bohemiems z 2:0 in je blizu napredovanja, bi v tretjem krogu utegnila naleteti na nekdanji klub njenega športnega direktorja Ljubljančanov Milenka Ačimoviča, dunajsko Austrio, ki je na prvi tekmi v gosteh zmagala s 3:0 in je praktično že napredovala. Možna nasprotnika sta še nizozemski AZ Alkmaar in turški Buraspor, medtem ko v dvobojih med Željezničarjem iz Sarajeva in moldavskim Šerifom Mirala Samardžiča ter latvijsko Suduvo in švedskim Elfsborgom ni še nič odločenega.

V skupinski del lige Europa se bodo uvrstili klubi, ki bodo zmagali v četrtem predkrogu. Slovenska predstavnika bi torej poleg zmage v drugem krogu kvalifikacij potrebovala še dva uspešna koraka (tretji in četrti predkrog)..

Domžalčani imajo po porazu na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa pred domačimi navijači proti Splitu z 1:2 bore malo možnosti za napredovanje. A če ekipi Darka Birjukova uspe velik met, jih v tretjem krogu že čakajo danski Brondby, grški PAOK in tudi londonski Fulham, ki je na prvi tekmi v gosteh premagal severno irski Crusaders s 3:1. V preostalih parih, ki ju tvorijo islandski Hafnarfjordur in portugalski Nacional Reneja Miheliča ter Metalurg iz Skopja in sofijska Lokomotiva, bo še napeto. Zmagovalec še zdaleč ni znan.

Ne spreglejte