Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 6. 2015,
19.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Astana

Torek, 30. 6. 2015, 19.42

8 let

Maribor izpolnil cilj, zagrebški Dinamo v šoku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Maribor je v uvodni evropski tekmi v novi sezoni doma odpravil Astano z 1:0, za največje presenečenje pa je poskrbel luksemburški prvak Fola Esch, ki je remiziral v Zagrebu pri Dinamu.

Izbranci Anteja Šimundže so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij lige prvakov ugnali Astano z 1:0, junak torkovega srečanja pa je s spretnim zadetkom v 5. minuti postal Marko Šuler. Korošec je mrežo gostov zatresel s strelom z glavo in navdušil občinstvo. V Ljudskem vrtu se je zbralo več kot deset tisoč gledalcev.

Če Mariborčani prihodnjo sredo v Astani ne bodo ubranili prednosti, se bodo nemudoma poslovili od evropske sezone. Če bodo napredovali, si bodo evropsko sezono podaljšali vsaj še za štiri srečanja. Korak bližje bi bili tudi uresničitvi skritih sanj, nastopu v skupinskem delu lige prvakov oziroma tolažilni nagradi, udeležbi skupinskega dela lige Europa.

Dinamo Zagreb, Maccabi Tel Aviv in Ludogorec v težavah

Kvalifikacije v ligi prvakov so zasnovane tako, da mora Maribor za vstop med elito preskočiti kar tri ovire. Prva je kazahstanska (Astana), ime (morebitne) druge - tekmeca v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov - bodo Mariborčani izvedeli na petkovem žrebu v Nyonu, tretja pa bi jih pričakala v odločilnem krogu (play-offu). Pred letom dni so tako v zadnjem krogu kvalifikacij izločili škotski Celtic in si po 15 letih zagotovili mesto v izbrani druščini.

Vijolice so v zadnjih šestih sezonah še vsakič odigrale najmanj šest evropskih tekem, kar štirikrat pa so si zagotovile nastop v skupinskem delu (trikrat v ligi Europa in enkrat v ligi prvakov).

Na ostalih tekmah je bilo doseženih kar nekaj presenetljivih rezultatov. Malteški prvak Hibernians je doma premagal izraelskega favorita Maccabija iz Tel Aviva (2:1), Milsami iz Moldavije je v gosteh odpravil bolgarskega prvaka Ludogorca, ki je lani igral v skupinskem delu lige prvakov, skopski Vardar pa je ostal neporažen na vročem Cipru pri Apoelu, ki se pogosto uvršča med najboljše.

Presenečenje se je zgodilo tudi v Zagrebu, kjer je Fola Esch, najboljši klub v Luksemburgu, povedel na Maksimiru, na koncu pa iztržil izjemno ugodnih 1:1, čeprav je bogati hrvaški prvak odigral skoraj pol ure z igralcem več. Dvoboj sta si v živo ogledala tudi izvršni predsednik Zdravko Mamić in "nesojeni" prvi trener Zoran Mamić, ki sta le nekaj ur pred srečanjem zapustila zapor, na štadionu pa je vladalo nenavadno ozračje, saj so gledalci na zahodni tribuni skandirali starejšemu izmed bratov Mamić, občinstvo na vzhodni tribuni pa ga je žalilo. Navijaška skupina Bad Blue Boys je takoj, ko je izvedela, da na tekmo prihajata brata Mamić, odkorakala s severne tribune, nato glasno protestirala izven štadiona in zapustila prizorišče.

Ne spreglejte