Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 3. 2019,
11.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

Domenico Tedesco UEFA liga prvakov Juventus Schalke Josep Guardiola Manchester City

Torek, 12. 3. 2019, 11.25

1 leto

Pred dvobojem med Manchester Cityjem in Schalkejem

Guardiola ogorčen, kaj si dovolijo mediji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13
Josep Guardiola Manchester City | Josep Guardiola lahko danes popelje Man City v četrtfinale lige prvakov. | Foto Reuters

Josep Guardiola lahko danes popelje Man City v četrtfinale lige prvakov.

Foto: Reuters

Nogometaši Manchester Cityja so danes veliki favoriti na povratni tekmi osmine finala lige prvakov proti Schalkeju. Na prvi tekmi v Nemčiji so zmagali s 3:2, a ostaja trener Josep Guardiola previden. Govorice, da odhaja k Juventusu, so ga razjezile, pred tekmo z nemškim prvoligašem, ki je padel v rezultatsko krizo, pa opozarja na zahtevnost tekmovanja.

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

Angleški prvak Manchester City je v odličnem položaju. Na Otoku je prehitel Liverpool in se utaboril na vrhu angleškega prvenstva, v ligi prvakov pa se mu nasmiha preboj med najboljših osem, saj je na prvi tekmi v Gelsenkirchnu zadal Schalkeju z zmago s 3:2 boleč udarec.

Srečen, da so na prvi tekmi zmagali

Josep Guardiola Manchester City | Foto: Reuters Foto: Reuters Josep Guardiola, eden najbolj spoštovanih strategov na svetu, je dovolj izkušen, da v svojem klubu brzda evforijo. Ostaja previden in opominja nogometno javnost na številna presenečenja, ki so se zgodila v ligi prvakov prejšnji teden.

''Pred nami je vsaj še 90 minut. Pred nami je naloga, ki jo moramo še opraviti. Prejšnji teden nismo pričakovali, da bosta PSG in Real Madrid izpadla (oba sta podobno kot City zmagala v gosteh na prvi tekmi osmine finala, op. p.). Pripeti se lahko marsikaj. Lahko smo srečni, da smo na prvi tekmi v Nemčiji zmagali, saj smo igrali 25 minut z igralcem manj in zaostajali z 1:2. V normalnih okoliščinah bi lahko že izpadli,'' je previden Pep.

Preiskava Uefe

Evropska nogometna zveza (Uefa) je prejšnji četrtek odprla preiskavo o tem, ali aktualni angleški prvak spoštuje pravila finančnega fairplaya. City v zadnjem desetletju deluje z zajetno pomočjo arabskega kapitala (ZAE).

V trenerski vlogi ni še nikoli izgubil proti Schalkeju. Z njim se je največkrat pomeril kot strateg Bayerna. Petkrat je zmagal, dvakrat pa remiziral. Danes bo poskušal prekiniti neugodno statistiko domačih tekem v izločilnem delu lige prvakov. Zadnji dve je na Etihadu namreč izgubil, ko je ostal praznih rok proti Baslu in Liverpoolu.

Počuti se kot najstnik, Agüero v strelski formi

Bo Sergio Agüero niz zaporednih tekem lige prvakov, na katerih se je vpisal med strelce, podaljšal na rekordne štiri? | Foto: Reuters Bo Sergio Agüero niz zaporednih tekem lige prvakov, na katerih se je vpisal med strelce, podaljšal na rekordne štiri? Foto: Reuters Katalonec je z Barcelono osvojil Evropo, kot trener Bayerna in Cityja pa še čaka na odmevnejši podvig. Ga bo dočakal letos? ''Počutim se tako, kot da bi bil City najstnik v ligi prvakov. Drugi klubi so zelo močni. Tega ne moremo zanikati. Lahko sanjamo in ciljamo na najvišje, obenem pa se moramo zavedati, da podobno razmišljajo tudi tekmeci,'' opozarja na veliko konkurenco.

Eden njegovih največjih adutov bo danes Sergio Agüero. Argentinec je zadel v polno na zadnjih treh tekmah lige prvakov, na zadnjih 11 nastopih v dresu Cityja pa je navijače osrečil z 11 zadetki.

Manchester City je zadel v polno vsaj enkrat na zadnjih 23 tekmah. Izjema je le finale angleškega ligaškega pokala, ko se je pomeril proti Chelseaju (0:0), nato pa zmagal po izvajanju kazenskih strelov. Dvoboj na Wembleyju je zaznamovala samovolja španskega vratarja Kepe, ki je razjezil svojega trenerja Maurizia Sarrija.

Josep Guardiola
Sportal Novica, ki bi, če je resnična, zatresla nogometni svet

Ne odhaja nikamor, razen če ga odpustijo

Josep Guardiola se ne seli v Italijo. | Foto: Reuters Josep Guardiola se ne seli v Italijo. Foto: Reuters Sarri se je na Otok preselil z Apeninskega polotoka, v zadnjih dneh pa se je razširila novica, da bi lahko šel v obratno smer Josep Guardiola. Pisalo se je o možnosti, da bi na vročem stolčku Juventusa, ki ga danes čaka obračun lige prvakov proti Oblakovemu Atleticu, nasledil Massimiliana Allegrija. Katalonec je možnost odhoda v Torino kategorično zanikal.

"Družbena omrežja imajo velik vpliv, a ne razumem, zakaj so o tem, da odhajam v Italijo, poročali tudi večji mediji. Nekdo nekaj napiše na družbeno omrežje, nato pa vsi poročajo o tem, kot da to resnično poteka, pri tem pa se niti ne potrudijo, da bi poklicali in se pozanimali pri mojem klubu, agentu ali pa Juventusu," konec prejšnjega tedna, ko se je v angleškem prvenstvu pomeril z Watfordom, ni skrival začudenja.

''S Cityjem me veže še dveletna pogodba. Ostal bom v Manchestru. Ne odhajam nikamor, razen če me vmes odpustijo. Upam, da bom ostal še dve leti, in nato morda še eno dodatno,'' je sporočil nekdanji trener Barcelone in Bayerna, ki mu je žal stanovskega kolega Allegrija, da je moral prebirati takšne novice.

Ronaldo
Sportal Ronaldo namignil Oblaku, naj se ne veseli prehitro

Guardiola je o zadevi Juventus spregovoril po zmagi nad Watfordom, ko je s tremi zadetki blestel Raheem Sterling (3:1), City pa je ohranil prednost točke pred Liverpoolom na vrhu angleškega prvenstva.

Nemci v hudi krizi, Tedescu se trese stolček

Matija Nastasić in Domenico Tedesco verjameta v možnost preobrata. | Foto: Reuters Matija Nastasić in Domenico Tedesco verjameta v možnost preobrata. Foto: Reuters Schalke je pred gostovanjem na Etihadu v velikih težavah. Izgubil je štirikrat zapored, na kar treh tekmah pa prejel vsaj tri zadetke. Obrambna vrsta nemškega prvoligaša je vse prej kot trdna. Klub, ustanovljen leta 1904, je v nemškem prvenstvu bližje dnu kot vrhu lestvice, trenerju Domenicu Tedescu pa se maje stolček.

Po petkovem porazu proti Werderju (2:4) mu je športni direktor Jochen Schneider rekel, da ima na voljo le še nekaj tekem, da reši klub, hkrati pa tudi svoj položaj. Če bi danes senzacionalno izločil City, bi zagotovo navdušil vodstvo porurskega velikana. ''Smo obstranci, a še vedno obstaja možnost, da napredujemo. Potrebujemo le sanjsko predstavo. Odigrali bomo previdno, a napadalno,'' sporoča komaj 33-letni Nemec italijanskih korenin.

''Zdaj moramo pokazati značaj in se boriti za ta klub,'' je dodal 25-letni srbski branilec Matija Nastasić, ki odlično pozna Manchester. ''Tu sem igral dve leti in pol. Bil sem mlajši, a sem užival. Lepo se je vrniti,'' se je spomnil obdobja med letoma 2012 in 2015, ko je spoznaval čari Etihada in angleškega prvenstva.

Schalke, ki je v nemškem prvenstvu na skromnem 14. mestu, je uradni trening na Etihadu opravil v ponedeljek. | Foto: Reuters Schalke, ki je v nemškem prvenstvu na skromnem 14. mestu, je uradni trening na Etihadu opravil v ponedeljek. Foto: Reuters

Na igrišču bo pogrešal Daniela Caligiurija, kreativnega zveznega igralca, ki mora zaradi poškodbe počivati kar štiri tedne in ni odpotoval v Anglijo.

Dvoboj na stadionu Etihad se bo začel ob 21. uri, glavni sodnik pa bo Francoz Clement Turpin.

Verjetni začetni enajsterici:

Manchester City: Ederson; Walker, Stones, Laporte, Zinchenko; B. Silva, Gundogan, D. Silva; Sterling, Agüero, Sané
Odsotni: De Bruyne, Mendy, Bravo, Kompany, Fernandinho, Otamendi
Vprašljiv: Stones

Schalke: Fährmann; Stambouli, Sané, Nastasić; McKennie, Konoplyanka, Rudy, Oczipka, Bentaleb; Embolo, Burgstaller
Odsotni: Caligiuri, Harit, Mascarell, Schöpf, Uth

 

Ne spreglejte