Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
3. 9. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

Nenad Protega NK Domžale Milan Mandarić Stožice Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Luka Elsner

Sobota, 3. 9. 2016, 11.54

6 let, 7 mesecev

Novi trener Olimpije Luka Elsner

Olimpiji se ni zahvalil, ker je vmes dozorel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Olimpija Elsner | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Mladi slovenski nogometni trener Luka Elsner je poudaril, da bo skušal z Olimpijo zaigrati v igralnem sistemu 4-3-3. Navijačem se želi vtisniti s spomin z atraktivno in napadalno igro, pritisk pa jemlje kot nekaj pozitivnega, saj je prepričan, da bo ekipa zaradi njega na igrišču pokazala še več kot sicer.

Ko se je Luka Elsner pred štirimi leti in pol odločil, da konča igralsko pot, je ostal zvest domžalskim barvam. Kmalu je dočakal priložnost, da postane prvi trener članske ekipe, s katero je uresničeval zastavljene cilje. V tej sezoni je nase opozoril tudi v Evropi.

Pri 34 letih slovi kot eden najbolj nadarjenih strategov, dodatna okoliščina, ki jo je vodstvo Olimpije upoštevalo pri sklenitvi dogovora, pa je bila to, da se je športni direktor Nenad Protega z veseljem in zadovoljstvom spominjal skupnih šampionskih sezon v Domžalah in vzornega sodelovanja z branilcem.

Pritisk jih bo naredil še boljše

Na zgodbo, ki jo je pisal v Domžalah, je ponosen. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na zgodbo, ki jo je pisal v Domžalah, je ponosen. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Elsner je kot nogometaš občutil, kako je osvajati prvenstva. Kot trener je bil oddaljen od prvih mest, je pa Domžale popeljal v Evropo. Zdaj, ko je postal trener Olimpije, je prevzel odgovoren položaj, saj navijači od ljubljanskega kluba zahtevajo ubranitev državne krone. Prvič v karieri bo izpostavljen pritisku, ker bi bilo vse drugo kot prvo mesto ocenjeno kot neuspeh.

"Pritisk jemljem kot nekaj, zaradi česar bomo jaz, moji sodelavci in igralci boljši. Le tako bomo naredili še več za uspeh, dlje ostali na igrišču in zunaj njega, da bomo uspešni. Pritisk ustvarja okolje, čutimo pa ga na različne načine," ostaja miren nekdanji slovenski reprezentant.

Veliko spoštovanje do domžalske zgodbe

Na zgodbo, ki jo je pisal v Domžalah, je zelo ponosen. "V Domžalah sem se vedno počutil dobro. Nanje me vežejo lepe izkušnje. Zelo spoštujem zgodbo, ki smo jo pisali skupaj," ne bo nikoli pozabil lepih trenutkov. Občutiti jih želi tudi v Ljubljani, na štadionu Stožice, kjer je kot trener pogosto osvajal točke.

Javnosti se je kot trener Olimpije prvič predstavil v petkovih popoldanskih urah. Le malce pred tem je Simon Rožman postal njegov naslednik pri Domžalah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Javnosti se je kot trener Olimpije prvič predstavil v petkovih popoldanskih urah. Le malce pred tem je Simon Rožman postal njegov naslednik pri Domžalah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"To je lep trenutek zame. Preteklost je nekaj pomembnega, saj daje navdih za prihodnost. Imam občutek, kot da sem se v tej zgodbi nekoč že videl. Zaradi tega je moja motivacija še večja. Čutim veliko energije."

Idealni pogoji, da je sprejel ponudbo

Olimpija ga je snubila že lani. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija ga je snubila že lani. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ne meni, da je prerasel ambicije domžalskega kluba. "Ne bi govoril o tem, da sem prerasel ta klub. To ni zgodba o meni. Zdaj sem član zelene zgodbe, kjer bom skušal pomagati Olimpiji, da uresniči cilje. Če so se pri Olimpiji odločili, da sem prava oseba za vodenje ekipe, ta izziv z veseljem sprejemam," mu je laskalo, ko so zanimanje zanj pokazali pri ljubljanskem klubu, nato pa z njim sklenili triletno pogodbo.

Ko ga je Olimpija snubila lanskega decembra, takrat je iskala naslednika Marijana Pušnika, se ji je Elsner zahvalil. Devet mesecev pozneje je bilo drugače. "Zdaj sem dozorel. Trenutna situacija pri Olimpiji je primerna. Struktura vodenja kluba in igralski kader sta idealna za to, da v tem trenutku ponudim svojo pomoč. Čutim, da je to pravi korak," ni skrival dobre volje ob predstavitvi.

Prvič v soboto z Udinesejem

"Presrečen sem, da sem se pridružil klubu s krasno zgodovino, s katero je povezana tudi moja družina (Olimpijo je vodil njegov dedek Branko, oče Marko pa je njene barve branil kot igralec, op. p.). Skupaj želimo narediti vse, kar je v naši moči, da bo ekipa dobro videti na igrišču. Ne le, da se zmaguje, ampak da se zmaguje z načinom. Vso energijo bom usmeril v to, da bomo delovali dobro kot skupina ter da bomo še ambicioznejši in bolj borbeni," je izpostavil cilje, ki jih želi uresničiti pri Olimpiji. Odrejal jih bo rezultat, vodstvo Olimpije pa vztraja pri tem, da je ubranitev državnega naslova nuja.

Pri Domžalah si je služil tako igralski kot tudi trenerski kruh. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Pri Domžalah si je služil tako igralski kot tudi trenerski kruh. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Olimpijo bo prvič vodil v soboto, ko bo v Vidmu odigrala prijateljsko tekmo z italijanskim prvoligaškim klubom Udinese. Obe ekipi bosta oslabljeni, saj bo manjkalo kar nekaj reprezentantov, Ljubljančani pa bodo po dolgem času zaigrali s štirimi branilci v vrsti.

Obrambna vrsta s tremi branilci je že zgodovina

Rodolfo Vanoli je Olimpijo nasledniku prepustil na drugem mestu, | Foto: Bojan Puhek Rodolfo Vanoli je Olimpijo nasledniku prepustil na drugem mestu, Foto: Bojan Puhek "Moja osnovna ideja je sistem 4-3-3. Je idealen sistem glede na profil igralcev, ki jih imamo, ter skoraj nujen za ekipo, ki želi igrati napadalen nogomet, hkrati pa imeti dobro ravnotežje, ko izgubi žogo. A to je le osnova, v zgodovini sem uporabil že vse mogoče igralne sisteme, tako da se bom prilagajal trenutnim potrebam," je napovedal Elsner.

Vanolijevega sistema 3-5-2 tako v Stožicah nekaj časa ne bo na ogled. Elsner se bo prvič v lov za točke podal na derbiju proti vodilni Gorici. Če bo zmagal, bo z Olimpijo zasedel vrh. Že po prvi tekmi!

Ne spreglejte