Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 6. 2021,
10.38

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Lukas Nmecha Manchester City Stefan Kuntz Euro U-21 Lucas Nmecha

Ponedeljek, 7. 6. 2021, 10.38

2 leti, 10 mesecev

Lukas Nmecha

Nemški junak, ki ga bo na Ljubljano spominjala posebna tetovaža

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
evropsko prvenstvo do 21 let, finale, Nemčija Portugalska | Lukas Nmecha je dosegel zmagoviti zadetek v 49. minuti. | Foto Grega Valančič/Sportida

Lukas Nmecha je dosegel zmagoviti zadetek v 49. minuti.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Ko so mladi nemški nogometaši v nedeljo v Stožicah premagali Portugalsko (1:0) in postali evropski prvaki, je bilo pri srcu najbolj toplo Lukasu Nmechi. Napadalec z zanimivo zgodovino, saj je vse do leta 2019 nastopal za Anglijo, je odločil zmagovalca, postal najboljši strelec tekmovanja, v čast Eura, ki je potekal v Sloveniji in na Madžarskem, pa bo njegovo telo kmalu krasila nova tetovaža.

evropsko prvenstvo do 21 let, finale, Nemčija Portugalska
Sportal Nmecha popeljal Nemčijo na evropski vrh

Če si najboljši strelec evropskega prvenstva do 21 let, je to po navadi zelo dober znak za tvojo nogometno prihodnost. Od leta 2000, ko podeljujejo nagrado Zlati čevelj, so jo na Euru do 21 let osvojili številni prihodnji asi svetovnega nogometa. Omeniti velja denimo Italijana Andreo Pirla (2000), Nizozemca Klaas-Jana Huntelaarja (2006) in Španca Alvara Morato (2013) ter Saula Nigueza (2015).

Zdaj je na omenjenem seznamu tudi ''angleški'' Nemec Lukas Nmecha, ki je letos na madžarskih in slovenskih zelenicah dosegel štiri zadetke, najpomembnejšega pa v nedeljo v Ljubljani, ko je v 49. minuti odločil zmagovalca velikega finala in spravil v žalost Portugalce. Na seznamu najboljših strelcev na Euru do 21 let je nasledil rojaka Luco Waldschmidta, ki je leta 2019 v Italiji dosegel kar sedem zadetkov in s tem poskrbel za rekord tekmovanja, od lani pa igra za Benfico.

Fotogalerija finala Eura U-21 v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 34

Tudi Nmecha ne igra v Nemčiji. Še leto dni ga veže pogodba z Manchester Cityjem, za katerega je debitiral v angleškem prvenstvu že leta 2018, a Josep Guardiola nanj (še) ne računa. Zato nabira izkušnje drugje. Lani se je tako odpravil v Bruselj, kjer ga je pri Anderlechtu vodil legendarni branilec Cityja Vincent Kompany. Nmecha je kot posojen nogometaš Cityja na 41 nastopih v Belgiji dosegel 21 zadetkov, s strelsko formo pa nadaljeval tudi na evropskem prvenstvu za mlade.   

Lukas Nmecha se je lani pomeril na prijateljskem srečanju s Slovenijo, ki se je v Braunschweigu končal z 1:1. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lukas Nmecha se je lani pomeril na prijateljskem srečanju s Slovenijo, ki se je v Braunschweigu končal z 1:1. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nmecha se je rodil na severu Nemčije (Hamburg), a se je njegova družina, ima nigerijske korenine, kmalu preselila v Anglijo. Tako je odraščal na Otoku, igral za mlajše selekcije Anglije, z njimi tudi osvajal lovorike, nato pa je napočil marec 2019, ko je prišlo do prelomnega trenutka v njegovi karieri.

V angleškem prvenstvu je zbral nekaj nastopov, a ga trener Josep Guardiola po letu 2019 ni več uvrščal v ekipo. Pri Cityju se v mlajši ekipi dokazuje tudi njegov mlajši brat, 20-letni Felix Nmecha, ki brani barve mlajših angleških reprezentanc. | Foto: Reuters V angleškem prvenstvu je zbral nekaj nastopov, a ga trener Josep Guardiola po letu 2019 ni več uvrščal v ekipo. Pri Cityju se v mlajši ekipi dokazuje tudi njegov mlajši brat, 20-letni Felix Nmecha, ki brani barve mlajših angleških reprezentanc. Foto: Reuters

Najprej jo je zagodel Nemčiji na igrišču, nato se ji pridružil

Na Euru 2021 je dosegel kar štiri zadetke in postal najboljši strelec tekmovanja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na Euru 2021 je dosegel kar štiri zadetke in postal najboljši strelec tekmovanja. Foto: Grega Valančič/Sportida Le štiri mesece pred tem je na tekmi izbranih vrst do 20 let prispeval zadetke in podajo proti Nemčiji (2:0 za Anglijo), nato pa prestopil k tekmecu. Odločil se je, da bo v nadaljevanju kariere nosil nemški dres.

''Izbral sem Nemčijo, tam sem se rodil. Dolgo sem razmišljal o tem, kaj si resnično želim. Mislim, da je to prava odločitev. Verjamem, da bom zaigral na evropskem prvenstvu do 21 let. Želim ga osvojiti,'' je pojasnil leta 2019, ko se je pridružil Nemčiji. Največje zasluge za njegov prihod pripadajo selektorju Stefanu Kuntzu. Mladi Elf je popeljal do treh zaporednih finalnih nastopov na Euru do 21 let, dvakrat pa osvojil naslov! ''Selektor me je obiskal na domu in prepričal. Veliko sva govorila o ekipnem duhu,'' je pojasnil.

Mladi Elf je že tretjič evropski prvak do 21 let. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mladi Elf je že tretjič evropski prvak do 21 let. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nmechi se leta 2019 še ni uresničila želja, v Vidmu so bili boljši španski sovrstniki, je pa stopil na evropski prestol v Ljubljani! V nedeljo je Nemčija z njegovim zadetkom premagala Portugalsko. Mladi napadalec, ki se dobro znajde tudi na krilnem položaju, je pred finalom v pogovoru za nemški Bild napovedal, da bo, če bo postal prvak, telo okrasil z novo tetovažo v čast Euru. Tako se bo vedno spominjal Ljubljane in Slovenije. Tu je postal junak finala, najboljši strelec Eura, tu se je podpisal pod najbolj odmeven dosežek kariere.

''Sploh se ne morem dobro spomniti, kako sem dosegel zadetek. Znašel sem se v obetavnem položaju, nato pa prejel podajo Ridla. Zaobšel sem vratarja in nato le še potisnil žogo v mrežo. To je bil ekipni uspeh, vsak je odigral svojo vlogo. Imamo dobro ekipo, igramo z veliko srca, predanosti in talenta,'' je povedal strelec edinega zadetka v Stožicah. Podajo za njegov zadetek je prispeval Ridle Baku, 23-letni član Wolfsburga, tudi izbran za igralca tekma.

Nemci uživali ob glasni podpori navijačev

V Stožicah v nedeljo ni manjkalo nemških navijačev. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Stožicah v nedeljo ni manjkalo nemških navijačev. Foto: Grega Valančič/Sportida Zanimivo je, da Nmecha ni prvič prekrižal načrte Portugalcem v finalu. Ko je leta 2017 igral za angleško reprezentanco do 19 let in z njo postal evropski prvak, je v finalu v Gruziji premagal prav Portugalsko. Dosegel je zmagoviti zadetek za 2:1, tudi takrat je na vratih tekmeca stal Diogo Costa. Takrat je bil njegov soigralec tudi sveže pečeni klubski prvak Evrope Mason Mount (Chelsea).

Portugalci so v finalu, čeprav so večkrat pritisnili na tekmeca, v okvir nemških vrat sprožili le en strel. Nemški vratar Finn Dahmen je ohranil mrežo nedotaknjeno: ''Pred prvenstvom ni nihče verjel v nas. Niso verjeli, da bi lahko postali prvaki, a smo jim pokazali, česa smo zmožni. Zelo smo ponosni na to,'' je mladi čuvaj mreže Mainza pohvalil soigralce in dodal, kako je užival pred vsaj malce polnimi tribunami. V Stožicah se je zbralo blizu pet tisoč ljubiteljev nogometa, nemalo je bilo prav navijačev iz Nemčije. ''Navijači so del nogometa. To je prekrasno, da so se lahko vrnili na tribune. Z njimi veliko bolj uživamo v nogometu. Pomagali so nam, da smo iz sebe iztisnili še zadnje atome moči,'' je dejal presrečni Dahmen.

Nagrada, rezervirana za Špance in Portugalce

Nagrado za najboljšega igralca tekmovanja, ki se podeljuje od leta 2013 naprej, je prejel Portugalec. Za zdaj so omenjena priznanja prejeli le igralci iz dveh držav. Iz Portugalske in Španije, a obstaja razlika, saj Portugalci kljub trem udeležbam v finalu še vedno niso osvojili evropskega naslova. Leta 2013 je bil za najboljšega igralca turnirja izbran Španec Thiago Alcantara, nato Portugalec William Carvalho, pozneje sta bila za 'MVP prvenstva' okronana še Španca Dani Ceballos in Fabian Ruiz, letos pa je mikavno priznanje prejel Portugalec Fabio Vieira, 21-letni zvezni igralec Porta.

Mladi Portugalec Fabio Vieira je na seznamu najboljših igralcev Eura do 21 let nasledil Španca Fabiana Ruiza, zvezdnika Napolija. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mladi Portugalec Fabio Vieira je na seznamu najboljših igralcev Eura do 21 let nasledil Španca Fabiana Ruiza, zvezdnika Napolija. Foto: Grega Valančič/Sportida

V finalu je nekajkrat ogrozil nemška vrata, a se mu načrti, kako izenačiti na 1:1, niso posrečili. Ostalo je pri tesni prednosti Nemčije, ki je zadostovala za zmago in veliko slavje v Stožicah. Prav po zaslugi napadalca, po katerem bi se še lahko kolcalo Angležem.

Portugalska Španija
Sportal Kakšen podvig 18-letnega nemškega bisera! V Ljubljani bo spektakularno.
Robert Lewandowski Jan Oblak
Sportal Čeferin je v Stožicah že enkrat okronal Portugalce
 
Ne spreglejte