Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
28. 2. 2020,
19.58

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Samir Handanović Inter žreb UEFA Liga Europa

Petek, 28. 2. 2020, 19.58

4 leta, 1 mesec

Liga Europa, žreb (osmina finala)

Handanović nad Špance, ki so jo z znancem 1. SNL zagodli Ajaxu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Samir Handanović | Samir Handanović je po izpadu Andraža Šporarja in Vida Belca še zadnji Slovenec, ki se poteguje za lovoriko v evropski ligi. | Foto Getty Images

Samir Handanović je po izpadu Andraža Šporarja in Vida Belca še zadnji Slovenec, ki se poteguje za lovoriko v evropski ligi.

Foto: Getty Images

Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu je potekal žreb osmine finala lige Europa. V boju za lovoriko, ki prinaša bogato nagrado, vztraja le še en klub, pri katerem igra Slovenec. To je milanski Inter Samirja Handanovića, ki se bo v osmini finala pomeril s španskim Getafejem. V poslastici osmine finala se bosta spopadli Sevilla in Roma. Največ predstavnikov v osmini finala imajo Anglija, Italija, Nemčija in Španija, zadnji udeleženec je postal nemški Eintracht, ki je izločil avstrijski Salzburg.

Basaksehir
Sportal Šporar ostal brez darila za rojstni dan, Handanovićev Inter zanesljiv

Pari osmine finala:

Istanbul Basaksehir (Tur) - Köbenhavn (Dan)
Olympiakos Pirej (Grč) - Wolverhampton (Ang)
Glasgow Rangers (Ško) - Bayer Leverkusen (Nem)
Wolfsburg (Nem) - Šahtar Doneck (Ukr)
Inter Milano (Ita) - Getafe (Špa)
Sevilla (Špa) - Roma (Ita)
Eintracht Frankfurt (Nem) - Basel (Švi)
LASK Linz (Avt) - Manchester United (Ang)

*povratni dvoboj v četrtek je bil zaradi neustreznih vremenskih pogojev prestavljen na petek 

Na današnjem žrebu so imele vsaj dva udeleženca v osmini finala štiri države. To so Nemčija (Bayer in Wolfsburg), ki se ji je v večernih urah pridružil še Eintracht Frankfurt, ki je proti Salzburgu ubranil prednost s prve tekme, Anglija (Manchester United in Wolverhampton, v četrtek pa se je senzacionalno poslovil Arsenal iz Londona), Španija (Sevilla in Getafe) ter Italija (Roma in Inter).

Milanski klub je edini, pri katerem se dokazuje tudi slovenski nogometni legionar. Njegov kapetan je 35-letni vratar Samir Handanović, ki se vrača po poškodbi levega mezinca, zaradi katere je izpustil zadnjih šest tekem Interja. V osmini finala se bodo črno-modri pomerili z Getafejem, španskim klubom, ki prihaja iz predmestja Madrida in je v prejšnji sezoni v zadnjem krogu izgubil bitko z Valencio za mesto v razkošni ligi prvakov. V evropski ligi mu gre odlično, v 1/16 finala je izločil nizozemskega velikana iz Amsterdama (2:0 in 1:2). Svoj delež k zmagi nad Ajaxom je prispeval tudi srbski reprezentant Nemanja Maksimović, ki je pred leti nabiral izkušnje tudi v Prvi ligi Telekom Slovenije, kjer je nosil dres Domžal.

Lani je postal zmagovalec evropske lige Chelsea, ki pa letos ne bo ubranil naslova, saj spomladi tekmuje v izločilnem delu lige prvakov, kjer je tik pred izpadom proti Bayernu. | Foto: Reuters Lani je postal zmagovalec evropske lige Chelsea, ki pa letos ne bo ubranil naslova, saj spomladi tekmuje v izločilnem delu lige prvakov, kjer je tik pred izpadom proti Bayernu. Foto: Reuters

Pri žrebu parov osmine finala ni veljalo več pravilo, da se ne moreta srečati predstavnika iste države, ni bilo več tudi nosilcev. Tako bi lahko ples kroglic poskrbel tudi za neposredne obračune klubov, ki sicer nastopajo v istih prvenstvih, a se to ni zgodilo. 

Bayer odhaja v mesto, kjer je občudoval mojstrovino Zidana

Trener Glasgow Rangers je nekdanji as Liverpoola Steven Gerrard. | Foto: Reuters Trener Glasgow Rangers je nekdanji as Liverpoola Steven Gerrard. Foto: Reuters Olympiakos, ki je v četrtek sredi Londona šokiral Arsenal, se bo ponovno nameril na predstavnika angleškega nogometa. Grški podprvak, ki jo je v skupinskem delu lige prvakov zagodel beograjski Crveni zvezdi in osvojil tretje mesto, se bo udaril z Wolverhamptonom.

Bayer Leverkusen se bo vrnil v mesto, ki ga ne pomni po najlepšem. V Glasgowu je pred 18 leti zaigral v finalu lige prvakov in ostal praznih rok proti madridskemu Realu (1:2), dvoboj pa je odločil mojstrski volej Zinedina Zidana, eden najlepših zadetkov v zgodovini final evropskih tekmovanj. Lekarnarji bodo skušali izločiti škotskega velikana, ki ga vodi legendarni Anglež Steven Gerrard.

Rdeči vragi iz Manchestra bodo prihodnji mesec gostovali v Avstriji. | Foto: Reuters Rdeči vragi iz Manchestra bodo prihodnji mesec gostovali v Avstriji. Foto: Reuters

V poslastici osmine finala se bosta spopadli Sevilla, s petimi naslovi absolutna rekorderka evropske lige, in Roma, ki ima ogromne apetite v tekmovanju, kjer si lahko izbori nastop v ligi prvakov. Manchester United, ki se skuša vrniti na poti stare slave, a mu na Otoku ne gre najbolje, se bo v osmini finala najprej predstavil v soseščini Slovenije. Gostoval bo v Linzu pri Lasku, trenutno najmočnejšem avstrijskem klubu, ki predstavlja eno največjih pozitivnih presenečenj sezone.

KAC II Kirk Furey
Sportal Nepričakovan nogometni obisk navijačev Eintrachta #video

Prve tekme osmine finala bodo odigrane 12., povratne pa teden dni pozneje. Finale evropske lige, zmagovalec bo imel ob mikavni finančni nagradi zagotovljen nastop v skupinskem delu lige prvakov v sezoni 2020/21, bo 27. maja na Poljskem (Gdansk).

Ne spreglejte