Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
22.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

Natisni članek

Aljaž Struna Boban Jović Robert Berić Roman Bezjak Boštjan Cesar Valter Birsa Jan Oblak Jan Oblak Nejc Skubic Josip Iličić Kevin Kampl Matjaž Kek legionarji Petar Stojanović Rijeka Dinamo Zagreb Hajduk Split Vid Belec Jan Koprivec

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 22.12

6 let, 7 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Slovenca bi na kolena spravila nekdanjega nemškega prvaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V ponedeljek smo videli še nekaj nastopov slovenskih nogometašev v tujini. Tim Matavž in Mišo Brečko sta z Nürnbergom v drugi nemški ligi z 2:1 porazila nekdanjega tamkajšnjega prvaka Kaiserslautern.

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je jesenski del sezone 2016/17 z Rijeko končal brez poraza! Izmed evropskih klubov je podoben podvig v tej sezoni uspel le še evropskemu prvaku Realu, ki se bo v nedeljo potegoval za svetovni naslov. Tako se je Mariborčan s svojimi izbranci znašel v zelo eminentni druščini.

Kekova četa je brez pomoči poškodovanega slovenskega reprezentanta Matica Črnica v soboto na domačem štadionu Rujevica odpravila Istro 1961 z 1:0. Lokalni derbi je v 36. minuti odločil Franko Andrijašević, ki je dosegel zadnje tri zadetke v prvenstvu za Kekovo zasedbo. Rijeka odhaja na zimski premor z visoko prednostjo šestih točk pred najbližjim zasledovalcem iz Zagreba.

Kako je Petar Stojanović prejel udarec in končal na tleh? (pri 0:11)



Dinamo je v sobotnem napetem derbiju na Poljudu premagal nekdanjega izbranca Marijana Pušnika. Hajduk bi skoraj pomagal Rijeki, saj se je redni del končal brez zadetkov, nato pa je v tretji minuti sodnikovega podaljška v polno zadel Alžirec El Arabi Hillel Soudani in zadal udarec nogometni Dalmaciji.

V drugem polčasu je priložnost za nastop dočakal tudi Petar Stojanović. Slovenski branilec je bil v zadnjih sekundah srečanja udeležen pri rdečem kartonu, ki ga je prejel domači branilec Lorenco Šimić. Ko je zavrela kri med igralci, je grobo obračunal z nekdanjim nogometašem Maribora in ga z roko pokosil na tla. Stojanović je padel in se v bolečinah zvijal po tleh, sodnik pa je Splitčanu pokazal predčasno pot v slačilnico. 

Slovenski reprezentanti:

Vid Belec, ki bi bil lahko zaradi poškodbe Jana Oblaka prvi vratar slovenske izbrane vrste na naslednji kvalifikacijski tekmi (konec marca na Škotskem), je pri Carpiju ujel tekmovalno formo. | Foto: Getty Images Vid Belec, ki bi bil lahko zaradi poškodbe Jana Oblaka prvi vratar slovenske izbrane vrste na naslednji kvalifikacijski tekmi (konec marca na Škotskem), je pri Carpiju ujel tekmovalno formo. Foto: Getty Images

Vratarji:

Vid Belec: Štajerec si je na zadnjih tekmah zagotovil mesto med vratnicama italijanskega drugoligaša Carpija. Branil je tudi v soboto, ko se je v 19. krogu serie B veselil zmage na gostovanju pri Salernitani (2:1). Belec je branil vso tekmo, njegovi ekipi pa je pot do zmage olajšala izključitev nekdanjega napadalca Gorice Massima Code, ki je prejel rdeči karton v 41. minuti.

Jan Koprivec: Anorthosis Famagusta je v petek v 15. krogu ciprskega prvenstva gostoval pri moštvu Nea Salamis in ostal brez točk (1:2). Nekdanjemu ciprskemu prvaku je kazalo dobro do 75. minute, ko je vodil z 1:0. Nato je izenačil nekdanji napadalec Maribora in bolgarski reprezentant Dimitar Ivanov Makriev, Nei Salamisu pa je do konca uspel popoln preobrat in zmaga z 2:1.

Jan Oblak: Atletico Madrid je v soboto na štadionu Vicente Calderon premagal Las Palmas (1:0) in nekoliko popravil bledi vtis z zadnjega prvenstvenega srečanja, v katerem je izgubil na gostovanju pri Villarrealu (0:3). Na tistem dvoboju se je poškodoval slovenski vratar, ki je v četrtek uspešno opravil artroskopijsko operacijo leve rame. Na igrišča se bo vrnil čez tri oziroma štiri mesece. Njegov klub po nepoponem 16. krogu na lestvici španskega prvenstva zaseda šesto mesto, za vodilnim Realom, ki je odigral tekmo manj, pa zaostaja devet točk.

Branilci:

Bojan Jokić ni kandidiral za srečanje v Gijonu. | Foto: Vid Ponikvar Bojan Jokić ni kandidiral za srečanje v Gijonu. Foto: Vid Ponikvar Boštjan Cesar: Chievo je v 17. krogu prve italijanske lige v nedeljo v mestu ljubezni premagal Sampdorio s 2:1. Kapetan slovenske izbrane vrste ni prejel priložnosti. Dvoboj si je odgledal s klopi za rezervne igralce.

Bojan Jokić: četrtouvrščeni Villarreal je v času sobotnega kosila v 16. krogu španskega prvenstva premagal Sporting na gostovanju v Gijonu (3:1). Kranjčan, ki ima težave z zdravjem in v tej sezoni še ni nastopil za rumeno podmornico, pričakovano ni kandidiral za srečanje.

Boban Jović: Wisla Krakov je v petek zvečer zapravila priložnost, da bi se povzpela po lestvici. Gostovala je pri zadnjeuvrščenem klubu Ruch Chorzow in izgubila z 0:1. Celjan zaradi prehlada ni kandidiral za tekmo.

Miha Mevlja: ruski prvoligaši so trenutno na zimskem premoru. Rostov, ki si je med tednom s tretjim mestom v skupinskem delu lige prvakov zagotovil nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa, je po 17 odigranih tekmah v prvenstvu na sedmem mestu.

Miral Samardžić: kitajskega prvenstva je konec. S Henan Jianyem je zasedel 13. mesto in se rešil pred izpadom.

Nejc Skubic je v slovenskem obračunu z Dejanom Lazarevićem v Turčiji osvojil točko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nejc Skubic je v slovenskem obračunu z Dejanom Lazarevićem v Turčiji osvojil točko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nejc Skubic: Konyaspor je v 15. krogu prve turške lige v času zgodnjega nedeljskega kosila gostoval pri Karabüksporju in osvojil točko (1:1). Nekdanji kapetan Domžal je odigral vso tekmo, v 62. minuti pa mu je sodnik pokazal rumeni karton. 

Aljaž Struna: Carpi se je v italijanski drugi ligi po zmagi nad Salernitano (2:1) na lestvici povzpel na šesto mesto. Primorec zaradi zdravstvenih težav ni kandidiral za dvoboj.

Dejan Trajkovski: Twente je v 17. krogu nizozemske prve lige v soboto doma izgubil proti AZ Alkmaarju (1:2), dvoboj pa je odločil avtogol gostiteljev v zadnji minuti. Mariborčan je še drugič zapored sedel na klopi za rezervne igralce. Poškodba ključnice je tako že preteklost.

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v 17. krogu prve italijanske lige v nedeljo v mestu ljubezni doma odpravil Sampdorio z 2:1. Primorec je odigral 83 minut. Ko je zapustil igrišče, so leteči oslički vodili še z 2:0. Birsa je v tej sezoni v serie A dosegel štiri zadetke, prispeval pa tudi štiri podaje.

Matic Črnic: Rijeka je v soboto odigrala zadnjo tekmo v tem koledarskem letu in v lokalnem derbiju na Rujevici premagala Istro 1961 z 1:0. Mariborčan, ki se vrača po poškodbi, ni prejel priložnosti za nastop. Rijeka bo prezimila s prednostjo šestih točk pred branilcem naslova Dinamom.

Kako je Josip Iličić zapravil strel z bele točke?

Josip Iličić: Slovenski reprezentant je na nedeljskem gostovanju Fiorentine pri Laziu (1:3) zapravil najstrožjo kazen. To se mu je pripetilo že drugič v tej sezoni. V prejšnji sezoni je Kranjčan v serie A izkoristili vseh sedem 11-metrovk in zaslovel kot eden najbolj zanesljivih izvajalcev strelov z bele točke. Iličić je na Olimpijskem štadionu v Rimu odigral 59 minut, nato pa ga je trener Paulo Sousa poklical na klop. V igro je vstopil Argentinec Mauro Zarate in v 65. minuti znižal zaostanek na 1:2, dvoboj pa se je končal z zmago Lazia s 3:1.

Kevin Kampl je odpravil poškodbo stopala. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kevin Kampl je odpravil poškodbo stopala. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kevin Kampl: zvezni igralec Bayerja iz Leverkusna se je le dve tedna po poškodbi stopala vrnil na igrišče. Ugotovljeno je bilo, da nima zlomljene koščice v stopalu, ampak se mu je nabrala le voda po udarcu v nepravilno zaraslo kost. Kampl je v nedeljo proti Ingolstadtu odigral vso tekmo, a ni imel razlogov za zadovoljstvo, saj so gostje iz Bavarske osvojili vse tri točke in zmagali z 2:1.

Jasmin Kurtić je z Atalanto ostal neporažen na meglenem San Siru. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić je z Atalanto ostal neporažen na meglenem San Siru. Foto: Guliverimage/Getty Images Rene Krhin: Granada je v 16. krogu španskega prvenstva v soboto doma ostala brez točki proti Real Sociedadu, ki na lestvici še naprej zaseda visoko peto mesto. Slovenski reprezentant, ki se je pri španskem klubu znašel na stranskem tiru, ni kandidiral za tekmo.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v eni izmed najbolj zanimivih tekem 17. kroga italijanskega prvenstva gostovala na znamenitem San Siru in prekrižala načrte AC Milanu. Dvoboj se je končal brez zadetkov, Belokranjec pa je na igrišču prebil 65 minut.

Nik Omladič: vodilni Eintracht Braunschweig je v drugi nemški ligi v soboto gostoval pri Karlsruherju, gledalci pa niso dočakali zadetkov (0:0). Nekdanji igralec Rudarja in Olimpije je odigral 81 minut, v 50. minuti pa mu je sodnik pokazal rumeni karton.

Benjamin Verbič: vodilni Köbenhavn je jesenski del danskega prvenstva opravil z odliko. Brez poraza je postal jesenski prvak, pred najbližjim zasledovalcem Brondbyjem pa ima 11 točk prednosti. Vojničan je v četrtek uspešno opravil operacijo trebušne stene, zaradi katere bo odsoten z igrišč do začetka februarja.

Napadalci:

Robert Berić je moral zaradi "višje sile" igrišče zapustiti že v 13. minuti. | Foto: Reuters Robert Berić je moral zaradi "višje sile" igrišče zapustiti že v 13. minuti. Foto: Reuters Robert Berić: Saint Etienne je v 18. krogu francoske prve lige v soboto izgubil na gostovanju pri Lorientu (1:2), ki se je dvignil z zadnjega mesta na prvenstveni razpredelnici. Krčan je zaigral v začetni postavi, a je po rdečem kartonu soigralca, vratarja Jessyja Moulina, moral zaradi taktičnih razlogov predčasno z igrišča. St. Etienne je brez igralca ostal v 11. minuti, Berić pa je zapustil igro dve minuti pozneje in tako odigral le 13 minut.

Roman Bezjak: Darmstadt je v nedeljo doma izgubil proti favoriziranemu Bayernu. Korošec ni prejel priložnosti za nastop, tako da v nemškem prvenstvu še naprej čaka na prvi zadetek. Darmstadt po osmem zaporednem porazu v bundesligi ostaja na zadnjem mestu.

Andraž Šporar: Basel je jesenski del švicarskega prvenstva končal na prvem mestu. Pred drugouvrščenim moštvom Young Boys ima 12 točk prednosti, Ljubljančan pa je zadnje tekme preskočil zaradi poškodbe.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih nazadnje sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem obdobju standardni reprezentanti.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Norwich City : Huddersfield Town 1:2 Igral je vso tekmo.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Fulham : Derby County 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Haris Vučkić (Bradford) Anglija, 3. liga Walsall : Bradford 1:1 V igro je vstopil v 68. minuti.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Red Bull Salzburg : Wolfsburger 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen :
Waasland-Beveren 2:0
Igral je vso tekmo.
Stefan Smiljanić (Metalleghe Jajce) BiH, 1. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga AEZ Zakakiou : Karmiotissa 3:3 Igral je vso tekmo.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Angers : Nantes 0:2 Branil je vso tekmo.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Hajduk Split : Dinamo Zagreb 0:1 V igro je vstopil v 46. minuti, nad njim je bil storjen prekršek za rdeči karton.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Slaven Belupo : Cibalia Vinkovci 4:0 Ni kandidiral za nastop.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Genoa : Palermo 3:4 Odigral je vso tekmo, prejel rumeni karton in prispeval podajo za tretji zadetek Palerma.
Samir Handanović (Inter Milano) Italija, 1. liga Sassuolo : Inter 0:1 Branil je vso tekmo.
Luka Krajnc (Sampdoria) Italija, 1. liga Chievo : Sampdoria 2:1 Ostal je na klopi za rezervne igralce.
Armin Bačinović (Ternana) Italija, 2. liga Ternana : Vicenza 1:2 Ostal je na klopi za rezervne igralce.
Gregor Bajde (Novara) Italija, 2. liga Novara : Cesena 3:1 Ostal je na klopi za rezervne igralce.
Rene Mihelič (Hapoel Ra'anana) Izrael, 1. liga Hapoel Ra'anana : Hapoel Beer Sheva 1:0  
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Prvenstva je konec. Omiya Ardija je bila šesta.  
Branko Ilić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstva je konec. Urawa Reds so v finalu izgubili proti Kashimi Antlers zaradi zadetka manj v gosteh (1:0 in 1:2)  
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstva je konec. Urawa Reds so v finalu izgubili proti Kashimi Antlers zaradi zadetka manj v gosteh (1:0 in 1:2)  
Roki Štraus (Yokohama) Japonska, 2. liga Prvenstva je konec. Yokohama je bila osma.  
Dejan Djermanović (Zetsyju) Kazahstan, 1. liga, liga za obstanek Zetsyju je bil zadnji in je izpadel iz lige.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Mosta - Birkirkara, nedelja ob 16.00. Tekma je bila odpovedana zaradi stavne afere v klubu.  
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga

Sliema Wanderers : St. Andrews 1:1

igral je vso tekmo.

Martin Milec (Roda JC) Nizozemska, 1. liga Roda : Utrecht 0:0 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Werder Bremen : Köln 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Kaiserslautern 2:1 Igral je vso tekmo.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Kaiserslautern 2:1 Igral je do 87. minute.
Goran Šukalo (München 1860) Nemčija, 2. liga 1860 München : Heidenheim 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Paderborn : Osnabrück 3:1 Odigral je 88 minut in se v 26. minuti povišal vodstvo na 2:0.
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Ruch Chorzow : Wisla Krakov 1:0 V igro je vstopil v 88. minuti.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga

Zaglebie Lubin : Piast Gliwice 2:1

Igral je vso tekmo.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Zaglebie Lubin : Piast Gliwice 2:1 Igral je od 78. minute.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Sporting Lizbona : Braga 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Ivica Guberac (Himki) Rusija, 2. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Gregor Balažic (Partizan Beograd) Srbija, 1. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga

Gaziantepspor : Rizespor 1:2

Ni kandidiral za tekmo.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga

Bursaspor : Antalyaspor 2:1

Branil je vso tekmo.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Karabükspor : Konyaspor 1:1 V igro je vstopil v 88. minuti.
Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir) Turčija, 1. liga Istanbul Basaksehir : Trabzonspor 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, 1. liga Ni tekem. Prvi del sezone je končan.  
Ne spreglejte